Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(16)
Status
available
(16)
Branch
Magazyn
(16)
Author
Dumanowski Jaros┼éaw (1967- )
(4)
Szel─ůgowska Gra┼╝yna (etnografia)
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Breckova Katerina. Szkło a spożywanie posiłków
(1)
Bulatova Svitlana Olegivna (1962- )
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Dias-Lewandowska Dorota (1982- )
(1)
Drza┼é-Sierocka Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
(1)
Fabianova Hana (1985- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Gapi┼äski Bart┼éomiej (1982- ). Chleb w ┼╝yciu codziennym spo┼éeczno┼Ťci wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Je┼╝ Agnieszka
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Kilija┼äska Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe inskrypcje sentencje i spos├│b dekoracji
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Korbelarova Irena (1963- )
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Do┼Ťwiadczenia kulinarne ksi─ů┼╝─ůt opawskich i raciborskich
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kontakty do┼Ťwiadczenia inspiracje
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kultura dworska
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Spo┼╝ywanie posi┼ék├│w na ┼Ťl─ůskich dworach ksi─ů┼╝─Öcych
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Ze ┼Ťredniowiecznych receptarzy
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
(1)
Korczy┼äska-Derkacz Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
(1)
Kordzi┼äska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Ko┼Ťciuk Agnieszka. Fuszer so┼éoducha w┼éok... - po┼╝ywienie codzienne w przekazach mieszka┼äc├│w Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezar├│w czyli o kulinariach w staro┼╝ytnym Rzymie
(1)
Kupisi┼äski Zdzis┼éaw (1955- ). Wp┼éyw roku liturgicznego na kszta┼étowanie tradycyjnego po┼╝ywienia w polskiej religijno┼Ťci ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolno┼Ťl─ůska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej to┼╝samo┼Ťci regionu po 1989 roku
(1)
Kuschnik Justyna
(1)
Ku┼║mina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuit├│w (XVI-XVII wieku)
(1)
Lemaniak Pawe┼é (1978- )
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Po┼╝ywienie ludno┼Ťci wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w ko┼äcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Marethova Barbara
(1)
Matejko-Peterka Ilona
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion pary┼╝an przy jednym stole
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka po┼╝ywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Prix Dalibor (1961- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w j─Özyku i kulturze ludowej
(1)
Przymusza┼éa Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
(1)
Rosova Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze kr├│lewskim doby baroku: mi─Ödzy tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sedlackova Hedvika (1945- ). Szk┼éo a spo┼╝ywanie posi┼ék├│w
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach ksi─ů┼╝ce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smoli┼äska Teresa. St├│┼é weselny na G├│rnym ┼Ül─ůsku w procesie przemian
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Szel─ůg Paulina
(1)
Turakiewicz Romuald
(1)
Turdza Witold
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Pr├│ba zdefiniowania zakresu znaczeniowego poj─Öcia
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Werens Piotr
(1)
Wodzi┼äska Izabela (1981- ). Czy warto bada─ç kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wrona Gra┼╝yna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania ┼╝ycia i zdrowia traktowa─ç b─Öd─Ö : nakazy i zakazy ┼╝ywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
W├│jcik Ewa. O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma p├│┼éuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
(1)
Zaj─ůc Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
(1)
Zezula Michal (1971- )
(1)
Zezula Michal (1971- ). Przyrz─ůdzanie posi┼ék├│w i ich spo┼╝ywanie w ┼Ťwietle ┼║r├│de┼é archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
(1)
Zięba Michał (fotografia)
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(16)
Czech Republic
(1)
Language
Polish
(16)
Subject
Przepisy kulinarne
(10)
Kuchnia polska
(8)
Kultura stołu
(6)
Kuchnia regionalna
(5)
Kuchnia
(4)
Kuchnia europejska
(2)
Obyczaje towarzyskie
(2)
R─Ökopisy polskie
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Etnografia
(1)
Folklor
(1)
Fotografia polska
(1)
Gastronomia
(1)
G─Ö┼Ť domowa
(1)
Hradec nad Moravic├ş (Czechy)
(1)
Ksi─ů┼╝─Öta
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kultura dworska
(1)
Lubomirska, Ludwika Honorata
(1)
Mi─Öso g─Ösie
(1)
Muzeum Historyczne Miasta Krakowa
(1)
Muzeum Narodowe (Poznań)
(1)
Muzeum Okr─Ögowe (Leszno)
(1)
Obyczaje
(1)
Pociej, Rozalia
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przyj─Öcia okoliczno┼Ťciowe
(1)
Rzemiosło ludowe polskie
(1)
Zachorowscy
(1)
Zamek (Racib├│rz)
(1)
Zamki i pałace
(1)
Subject: work
Zbi├│r dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
(1)
Subject: time
1701-
(3)
1401-
(2)
1501-
(2)
1601-
(2)
1801-
(2)
1901-
(2)
1301-
(1)
1918-
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Krak├│w
(1)
Kujawsko-pomorskie wojew├│dztwo
(1)
Kujawsko-pomorskie, wojew├│dztwo
(1)
My┼Ťlenice (okr─Ög)
(1)
Opawa
(1)
Polska
(1)
Racib├│rz
(1)
Wielkopolska
(1)
Genre/Form
Katalogi wystaw
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Źródła historyczne
(1)
16 results Filter
Book
In basket
Tytu┼é: Polska i ┼Ťwiat przez kuchni─Ö : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze ┼Ťrodk├│w Wydzia┼éu Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Has┼éo dodatkowe: Drza┼é-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Has┼éo dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Has┼éo dodatkowe: Kilija┼äska, Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe, inskrypcje, sentencje i spos├│b dekoracji
Has┼éo dodatkowe: Korczy┼äska-Derkacz, Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
Has┼éo dodatkowe: Kordzi┼äska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Has┼éo dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Has┼éo dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Has┼éo dodatkowe: Przymusza┼éa, Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Has┼éo dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
Has┼éo dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Has┼éo dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, ksi─ů┼╝ce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Has┼éo dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Has┼éo dodatkowe: ┼Üwita┼éa-Trybek, Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Has┼éo dodatkowe: W├│jcik, Ewa. "O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "p├│┼éuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Has┼éo dodatkowe: Zaj─ůc, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Kozioł Andrzej
Tytuł: Księga zapachów / Andrzej Kozioł.
Adres wydawniczy: Krak├│w : Wydawnictwo WAM, 2010.
Opis fizyczny: 376, [4] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 371-[377].
Temat: Kuchnia polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Krak├│w - kultura
ISBN: 978-83-7505-609-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25343 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i wsp├│┼éczesnych / pod redakcj─ů Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w j─Öz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Has┼éo dodatkowe: Gapi┼äski, Bart┼éomiej (1982- ). Chleb w ┼╝yciu codziennym spo┼éeczno┼Ťci wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Has┼éo dodatkowe: Ko┼Ťciuk, Agnieszka. Fuszer, so┼éoducha, w┼éok... - po┼╝ywienie codzienne w przekazach mieszka┼äc├│w Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Has┼éo dodatkowe: Kupisi┼äski, Zdzis┼éaw (1955- ). Wp┼éyw roku liturgicznego na kszta┼étowanie tradycyjnego po┼╝ywienia w polskiej religijno┼Ťci ludowej
Has┼éo dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolno┼Ťl─ůska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej to┼╝samo┼Ťci regionu po 1989 roku
Has┼éo dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Po┼╝ywienie ludno┼Ťci wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w ko┼äcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Has┼éo dodatkowe: Smoli┼äska, Teresa. St├│┼é weselny na G├│rnym ┼Ül─ůsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Szel─ůg Paulina
Tytu┼é: Sztuka i kuchnia : czego dawniej u┼╝ywano, jak to kiedy┼Ť ozdabiano / Paulina Szel─ůg.
Adres wydawniczy: Poznań : Muzeum Narodowe w Poznaniu, cop. 2009.
Opis fizyczny: [20] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Temat: Muzeum Narodowe Poznań - zbiory - 15-18 w
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie - Europa - 15-18 w. - wydawnictwa dla dzieci
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie - zbiory - Polska - 15-18 w
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26185 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Szel─ůgowska Gra┼╝yna (etnografia)
Tytu┼é: Kuchnia z rodowodem : potrawy i produkty tradycyjne wojew├│dztwa kujawsko-pomorskiego / Gra┼╝yna Szel─ůgowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu, 2011.
Opis fizyczny: 159 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 154.
Temat: Etnografia - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kujawsko-pomorskie wojew├│dztwo - etnografia
ISBN: 978-83-61891-16-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26297 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Turdza Witold
Tytuł: Kuchnia - królestwo pani domu : Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, Kamienica Hipolitów, 25 listopada 2010 - 20 lutego 2011 / Witold Turdza.
Adres wydawniczy: Krak├│w : Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, 2010.
Opis fizyczny: 36 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 36.
Uwaga: Streszcz. ang.
Temat: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa - wystawy - 2010-2011
Temat: Muzeum Historyczne Miasta Krakowa - zbiory - 19-20 w
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie - zbiory - Polska - 19-20 w
ISBN: 978-83-7577-073-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25857 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Gniazdowska Małgorzata
Tytu┼é: Od ┼Ťlepych ryb do klusek na ┼éachu : leszczy┼äska kuchnia w latach 1890-1950 : wystawa : Muzeum Okr─Ögowe w Lesznie, 29.01 - 06.04.2014, budynek g┼é├│wny Muzeum/ [oprac. i tekst: Ma┼égorzata Gniazdowska].
Adres wydawniczy: Leszno : Muzeum Okr─Ögowe w Lesznie, 2014.
Opis fizyczny: [26] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Temat: Muzeum Okr─Ögowe Leszno - wystawy - 2014
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Kuchnia regionalna - wystawy - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Wielkopolska - etnografia - wystawy - 19-20 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Muzeum Okręgowe (Leszno)
ISBN: 978-83-61701-96-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28520 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: Moda bardzo dobra sma┼╝enia r├│┼╝nych konfekt├│w i innych s┼éodko┼Ťci, a tak┼╝e przyrz─ůdzania wszelkich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne / oprac. Jaros┼éaw Dumanowski i Rafa┼é Jankowski.
Wariant tytułu: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 273, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra sma┼╝enia r├│┼╝nych konfekt├│w.
Uwaga: Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Jankowski, Rafał.
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-18-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 18110 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Szel─ůgowska Gra┼╝yna (etnografia)
Tytu┼é: Stary spos├│b na g─Ö┼Ť / [koncepcja ksi─ů┼╝ki, tekst i wyb├│r przepis├│w] Gra┼╝yna Szel─ůgowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej, 2014.
Opis fizyczny: 69, [3] s. : il. ; 22 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 69-[70].
Temat: G─Ö┼Ť domowa - hodowla - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Mi─Öso g─Ösie - kucharstwo i przetw├│rstwo
Temat: Kujawsko-pomorskie wojew├│dztwo - etnografia
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Muzeum Etnograficzne (Toruń)
ISBN: 978-83-61891-60-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28963 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytu┼é: Sekrety kuchmistrzowskie Stanis┼éawa Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej ksi─ů┼╝ki kucharskiej z 1682 roku / Jaros┼éaw Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Pozna┼äski.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
Opis fizyczny: 142, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Słowniczek terminów.
Temat: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Pawlas, Andrzej.
Hasło dodatkowe: Poznański, Jerzy (kulinaria).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-93-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25647 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Staropolskie przepisy kulinarne : receptury rozproszone z XVI-XVIII w. : ┼║r├│d┼éa r─Ökopi┼Ťmienne / wydali i opracowali Jaros┼éaw Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska ; pod redakcj─ů Jaros┼éawa Dumanowskiego.
Wariant tytułu: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cop. 2017.
Opis fizyczny: 366 s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Bibliogr. s. 330-334. Indeks. Słownik terminów kulinarnych.
Uwaga: Finansowanie w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego pod nazw─ů "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki" w latach 2012-2016.
Temat: Kuchnia polska - 16-18 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 16-18 w. - źródła
Temat: R─Ökopisy polskie - tematyka - 16-18 w
Gatunek, rodzaj, forma: Źródła historyczne
Hasło dodatkowe: Dias-Lewandowska, Dorota (1982- ).
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Sikorska, Marta (1987- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-63580-92-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25728 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Lemaniak Paweł (1978- )
Tytu┼é: Smaki ziemi my┼Ťlenickiej / [tekst Pawe┼é Lemaniak ; zdj─Öcia Micha┼é Zi─Öba].
Adres wydawniczy: My┼Ťlenice ; [Krak├│w] : [Poligrafia Salezja┼äska], 2015 (Krak├│w : Poligrafia Salezja┼äska).
Opis fizyczny: 255 s. : il. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Uwaga: Nazwa wyd. wg bazy ISBN Biblioteki Narodowej.
Uwaga: Publikacja realizowana w ramach projektu wsp├│┼épracy pn. "Smaki ziemi my┼Ťlenickiej", wsp├│┼éfinansowana jest ze ┼Ťrodk├│w Unii Europejskiej w ramach dzia┼éania 421.
Temat: Folklor - Polska - 21 w
Temat: Fotografia polska - tematyka - 21 w
Temat: Kuchnia regionalna - Polska - 21 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 21 w
Temat: Rzemiosło ludowe polskie - wyroby - 21 w
Temat: My┼Ťlenice okr─Ög - etnografia
Hasło dodatkowe: Zięba, Michał (fotografia).
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Poligrafia Salezjańska
ISBN: 978-83-62127-96-2
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23491 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Łozińska Maja
Tytuł: Smaki dwudziestolecia : zwyczaje kulinarne, bale i bankiety / aut. Maja Łozińska ; wstęp i wybór zdj. Jan Łoziński.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011.
Opis fizyczny: 183 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 170-173.
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przyj─Öcia okoliczno┼Ťciowe - Polska - 1918-1939 r
Temat: Polska - kultura - 1918-1939 r
Hasło dodatkowe: Łoziński, Jan.
ISBN: 978-83-01-16749-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26089 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Je┼╝ Agnieszka
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016.
Opis fizyczny: 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Uwaga: Bibliogr. s. 181-182.
Temat: Gastronomia - Polska - 1918-1939 r
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 1918-1939 r
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo RM
ISBN: 978-83-7773-294-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32601 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca / wydali i opracowali Jarosław Dumanowski i Switłana Bułatowa.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 2021.
Opis fizyczny: 403 s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Bibliogr. w przypisach do art. Słownik. Indeks.
Uwaga: Sfinansowano ze ┼Ťrodk├│w Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.
Temat: Lubomirska Ludwika Honorata 1726-1786
Temat: Pociej Rozalia 1700?-po 1755
Temat: Zachorowscy rodzina
Temat: Zbi├│r dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Temat: Kuchnia polska - 18 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 18 w
Temat: R─Ökopisy polskie - tematyka - 18 w
Has┼éo dodatkowe: Bulatova, Sv├Čtlana Oleg├Čvna (1962- ).
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-6610472-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25729 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Przy ksi─ů┼╝─Öcym stole : kuchnia i kultura kulinarna na ksi─ů┼╝─Öcych dworach ┼Ťredniowiecznych w Opawie i Raciborzu / [redaktorzy: Irena Korbel├í┼Öov├í, Michal Zezula ; autorzy: Kate┼Öina B┼Öe─Źkov├í, Miroslava Cejpov├í, Hana Fabi├ínov├í, Petra Kaniov├í, Franti┼íek Kol├í┼Ö, Irena Korbel├í┼Öov├í, Barbara Marethov├í, Dalibor Prix, Romana Rosov├í, Hedvika Sedl├í─Źkov├í, Romuald Turakiewicz, Michal Zezula ; t┼éumaczenia: Justyna Kuschnik, Ilona Matejko-Peterka, Piotr Werens].
Wariant tytu┼éu: Kuchnia i kultura kulinarna na ksi─ů┼╝─Öcych dworach ┼Ťredniowiecznych w Opawie i Raciborzu
Adres wydawniczy: Ostrawa : Narodowy Instytut Dziedzictwa. Specjalizowany Oddzia┼é Terenowy w Ostrawie ; Opawa : Uniwersytet ┼Ül─ůski ; Racib├│rz : Powiat Raciborski, 2018.
Opis fizyczny: 295 s. : il. kolor. ; 23xz23 cm.
Uwaga: Na s. red.: Publikacja zosta┼éa wydana w ramach projektu Kuchnia i kultura na ksi─ů┼╝─Öcych dworach ┼Ťredniowiecznych w Opawie i Raciborzu / Kuchyn─Ť a kultura stolov├íni na st┼Öedov─Ťk├Żch kn├ş┼żec├şch dvorech v Opav─Ť a Ratibo┼Öi, projekt nr CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 jest wsp├│┼éfinansowany ze ┼Ťrodk├│w Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z bud┼╝etu pa┼ästwa RP "Przekraczamy Granice".
Uwaga: Publikacja zwi─ůzana z wystaw─ů: Zamek Pa┼ästwowy w Hradcu nad Morawic─ů, Zamek Piastowski w Raciborzu, 2018 r.
Uwaga: Bibliogr. s. 291-295.
Uwaga: Streszcz. w j─Öz. ang.
Temat: Hradec nad Moravic├ş Czechy - wystawy - 2018
Temat: Zamek Racib├│rz - wystawy - 2018
Temat: Kuchnia europejska - wystawy - 14-15 w
Temat: Kultura dworska - wystawy - Czechy - 14-15 w
Temat: Kultura dworska - wystawy - Polska - 14-15 w
Temat: Ksi─ů┼╝─Öta - wystawy - Polska - ┼Ül─ůsk region - ┼Ťredniowiecze
Temat: Zamki i pałace - wyposażenie - Czechy - 14-15 w
Temat: Zamki i pałace - wyposażenie - Polska - 14-15 w
Temat: Opawa - historia - 14-15 w
Temat: Racib├│rz - historia - 14-15 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ).
Hasło dodatkowe: Zezula, Michal (1971- ).
Hasło dodatkowe: Kuschnik, Justyna.
Hasło dodatkowe: Matejko-Peterka, Ilona.
Hasło dodatkowe: Werens, Piotr.
Has┼éo dodatkowe: B┼Öe─Źkov├í, Kate┼Öina. Szk┼éo a spo┼╝ywanie posi┼ék├│w
Has┼éo dodatkowe: Cejpov├í, Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Cejpov├í, Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Hasło dodatkowe: Fabiánová, Hana (1985- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw
Has┼éo dodatkowe: Kaniov├í, Petra. Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Kaniov├í, Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Kol├í┼Ö, Franti┼íek (1952- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Kol├í┼Ö, Franti┼íek (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Kontakty, do┼Ťwiadczenia, inspiracje
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Kultura dworska
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Spo┼╝ywanie posi┼ék├│w na ┼Ťl─ůskich dworach ksi─ů┼╝─Öcych
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Do┼Ťwiadczenia kulinarne ksi─ů┼╝─ůt opawskich i raciborskich
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Ze ┼Ťredniowiecznych receptarzy
Hasło dodatkowe: Marethová, Barbara.
Has┼éo dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
Has┼éo dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Rosov├í, Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Sedl├í─Źkov├í, Hedvika (1945- ). Szk┼éo a spo┼╝ywanie posi┼ék├│w
Hasło dodatkowe: Turakiewicz, Romuald.
Has┼éo dodatkowe: Zezula, Michal (1971- ). Przyrz─ůdzanie posi┼ék├│w i ich spo┼╝ywanie w ┼Ťwietle ┼║r├│de┼é archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
Has┼éo dodatkowe: N├írodn├ş pam├ítkov├Ż ├║stav ├║zemn├ş odborn├ę pracovi┼ít─Ť (Ostrava)
Hasło dodatkowe: Powiat Raciborski (Polska). Starostwo Powiatowe
Hasło dodatkowe: Slezská Univerzita (Opawa)
ISBN: 978-80-88240-04-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 33640 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again