Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Magazyn
(7)
Autor
Szelągowska Grażyna (etnografia)
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Czuma Mieczysław (1936- )
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Lemaniak Paweł (1978- )
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Mazan Leszek (1942- )
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Włodarska-Koszutowska Gabryela
(1)
Zięba Michał (fotografia)
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Malarstwo polskie
(7149)
Sztuka
(4661)
Sztuka polska
(3696)
Rysunek polski
(2690)
Grafika polska
(2211)
Kuchnia regionalna
(-)
Monety
(2165)
Sztuka europejska
(1731)
Muzeum Narodowe (Kraków)
(1643)
Rzeźba polska
(1560)
Numizmatyka
(1387)
Malarstwo europejskie
(1376)
Fotografia polska
(1306)
Rzemiosło artystyczne
(1251)
Medale
(1109)
Muzealnictwo
(956)
Muzeum Narodowe (Warszawa)
(899)
Literatura polska
(846)
Portrety
(835)
Aukcja sztuki
(826)
Malarstwo francuskie
(795)
Malarstwo niemieckie
(793)
Architektura polska
(768)
Zamki i pałace
(720)
Malarstwo
(695)
Rzemiosło artystyczne europejskie
(693)
Monety niemieckie
(676)
Wojsko
(660)
Sztuka niemiecka
(654)
Poezja polska
(636)
Kolekcjonerstwo
(632)
Malarstwo włoskie
(621)
Pamiętniki polskie
(621)
Monety polskie
(594)
Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych (Kraków)
(586)
Dramat polski
(582)
Grafika europejska
(558)
Grafika
(557)
Kultura
(557)
Architektura
(546)
Wyspiański, Stanisław (1869-1907)
(546)
Medale polskie
(540)
Muzyka polska
(539)
Książka
(536)
Archeologia
(524)
Banknoty
(496)
Żydzi
(487)
Kościoły i kaplice
(466)
Stedelijk Museum (Amsterdam)
(464)
Monety rzymskie
(461)
Ordery i odznaczenia
(454)
Medale niemieckie
(450)
Muzeum Narodowe (Wrocław)
(442)
Matejko, Jan (1838-1893)
(435)
Tkaniny artystyczne
(433)
Konserwatorstwo
(431)
Dom Aukcyjny Rempex
(430)
Architektura sakralna polska
(418)
Grafika niemiecka
(406)
Fotografia
(405)
Srebro
(396)
Neue Galerie Graz
(381)
Kobieta
(377)
Ochrona zabytków
(371)
Moda
(367)
Rysunek niemiecki
(367)
Sztuka sakralna
(366)
"Zachęta" Narodowa Galeria Sztuki (Warszawa)
(360)
Ubiór
(357)
Muzeum Narodowe (Poznań)
(356)
Národní galerie (Praga)
(355)
Centralne Biuro Wystaw Artystycznych
(353)
Rzeźba
(341)
Malarstwo holenderskie
(340)
Mennictwo
(330)
Szkolnictwo artystyczne
(329)
Miasta
(328)
Pieniądz zastępczy
(328)
Broń
(327)
Ikony
(323)
Renesans
(314)
Magyar Nemzeti Galéria (Budapeszt)
(312)
Tate Gallery (Londyn)
(311)
Muzeum Okręgowe (Toruń)
(310)
Rzeźba niemiecka
(310)
Secesja
(304)
Biuro Wystaw Artystycznych (Kraków)
(302)
Maria (Matka Jezusa Chrystusa)
(301)
Teatr polski
(301)
Ikonografia chrześcijańska
(299)
Instalacja (szt.plast.)
(299)
Sztuka sakralna polska
(294)
Dom Aukcyjny "Desa Unicum"
(291)
Muzyka fortepianowa
(291)
Złoto
(289)
Plakat polski
(285)
Sztuka francuska
(284)
Muzeum Sztuki (Łódź)
(283)
Listy polskie
(282)
Monety greckie
(281)
Muzeum Historyczne Miasta Krakowa
(276)
Temat: czas
1801-
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Kraków
(1)
Kujawsko-pomorskie województwo
(1)
Kujawsko-pomorskie, województwo
(1)
Myślenice (okręg)
(1)
Pomorze
(1)
Gatunek
Katalogi wystaw
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przewodniki
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32955 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wybrana bibliogr. s. 198. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35507 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 28520 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki ziemi myślenickiej / [tekst Paweł Lemaniak ; zdjęcia Michał Zięba]. - Myślenice ; [Kraków] : [Poligrafia Salezjańska], 2015 (Kraków : Poligrafia Salezjańska). - 255 s. : il. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Nazwa wyd. wg bazy ISBN Biblioteki Narodowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: III 23491 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 26297 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 28963 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: I 9906 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej