Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Dostępność
dostępne
(23)
wypożyczone
(1)
Placówka
Magazyn
(24)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(7)
Szelągowska Grażyna (etnografia)
(2)
Bahloul Joelle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bulatova Svitlana Olegivna (1962- )
(1)
Danielczyk Julia (1972- )
(1)
Dias-Lewandowska Dorota (1982- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Faissner Waltraud
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grygiel Elżbieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kalinowska Dorota
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Karapidakis Louisa
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Kleśta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Kmieć Krzysztof (1950-2011)
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Kuźmiuk Patrycja
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Lemaniak Paweł (1978- )
(1)
Loubrie Edouard de
(1)
Mainguy-Bardzimashvili Nino
(1)
Mazur Janusz (regionalizm)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Papava Ketevan
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stępiński Zygmunt. Słowo wstępne
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Szwarcman-Czarnota Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
(1)
Tamarozzi Bert Federika
(1)
Tencer Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
(1)
Tremo Paul (1733-1810)
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wasner-Peter Isabella (1963- )
(1)
Wex Michael (1954- ). Czulent praźródło kuchni żydowskiej
(1)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Wrona Grażyna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma półuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Zambaxije Arcil
(1)
Zięba Michał (fotografia)
(1)
Zsolt Sari (1976- )
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(2)
Kraj wydania
Polska
(21)
Austria
(2)
Gruzja
(1)
Język
polski
(21)
niemiecki
(2)
angielski
(1)
gruziński
(1)
Temat
Przepisy kulinarne
(20)
Kuchnia polska
(8)
Kultura stołu
(5)
Kuchnia regionalna
(4)
Książki kucharskie
(2)
Kuchnia
(2)
Rękopisy polskie
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chleb
(1)
Dwory
(1)
Ekslibrisy polskie
(1)
Etnografia
(1)
Folklor
(1)
Fotografia polska
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Gęś domowa
(1)
Kmieć, Krzysztof (1950-2011)
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia kujawska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Linoryt polski
(1)
Lubomirska, Ludwika Honorata (1726-1786)
(1)
Materiały biblioteczne
(1)
Mięso gęsie
(1)
Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
(1)
Muzeum Kresów (Lubaczów)
(1)
Muzeum Okręgowe (Leszno)
(1)
Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz)
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Piekarstwo
(1)
Pociej, Rozalia (1700?-po 1755)
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rzemiosło ludowe polskie
(1)
Stanisław August Poniatowski (król Polski ; 1732-1798)
(1)
Słodycze
(1)
Torty
(1)
Tremo, Paul (1733-1810)
(1)
Wienbibliothek im Rathaus
(1)
Zachorowscy (rodzina)
(1)
Zamki i pałace
(1)
Życie codzienne
(1)
Żydzi
(1)
Temat: dzieło
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
(1)
Temat: czas
1801-
(4)
1701-
(3)
1901-
(3)
1601-
(2)
1501-
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Kraków
(2)
Gruzja
(1)
Kujawsko-pomorskie województwo
(1)
Kujawsko-pomorskie, województwo
(1)
Kujawy
(1)
Myślenice (okręg)
(1)
Wielkopolska
(1)
Święcany
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Katalogi wystaw
(3)
Wydawnictwa popularne
(2)
Źródła historyczne
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 28831 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Bibliogr. s. 181-182.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32601 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 28520 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: III 25729 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej