Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Magazyn
(3)
Autor
Bahloul Joelle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
(1)
Breckova Katerina. Szkło a spożywanie posiłków
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Fabianova Hana (1985- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Korbelarova Irena (1963- )
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Doświadczenia kulinarne książąt opawskich i raciborskich
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kontakty doświadczenia inspiracje
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kultura dworska
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Spożywanie posiłków na śląskich dworach książęcych
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Ze średniowiecznych receptarzy
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kuschnik Justyna
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Marethova Barbara
(1)
Matejko-Peterka Ilona
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rosova Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Sedlackova Hedvika (1945- ). Szkło a spożywanie posiłków
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Stępiński Zygmunt. Słowo wstępne
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Szwarcman-Czarnota Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
(1)
Tencer Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
(1)
Turakiewicz Romuald
(1)
Werens Piotr
(1)
Wex Michael (1954- ). Czulent praźródło kuchni żydowskiej
(1)
Zezula Michal (1971- )
(1)
Zezula Michal (1971- ). Przyrządzanie posiłków i ich spożywanie w świetle źródeł archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Czechy
(1)
Język
polski
(3)
Temat
Kultura stołu
(2)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Hradec nad Moravicí (Czechy)
(1)
Ideologia
(1)
Książęta
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kultura dworska
(1)
Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
(1)
Odżywianie
(1)
Zamek (Racibórz)
(1)
Zamki i pałace
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1301-
(1)
1401-
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Opawa
(1)
Racibórz
(1)
Gatunek
Katalogi wystaw
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35771 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie, 11 marca - 12 grudnia 2022 r.
Bibliogr. s. 99.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35582 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Korbelářová Irena (1963- ). Zezula Michal (1971- ). Kuschnik Justyna. Matejko-Peterka Ilona. Werens Piotr. Břečková Kateřina. Szkło a spożywanie posiłków Cejpová Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie Cejpová Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów Fabiánová Hana (1985- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw Kaniová Petra. Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie Kaniová Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów Kolář František (1952- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie Kolář František (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów Korbelářová Irena (1963- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów Korbelářová Irena (1963- ). Kontakty, doświadczenia, inspiracje Korbelářová Irena (1963- ). Kultura dworska Korbelářová Irena (1963- ). Spożywanie posiłków na śląskich dworach książęcych Korbelářová Irena (1963- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw Korbelářová Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna Korbelářová Irena (1963- ). Doświadczenia kulinarne książąt opawskich i raciborskich Korbelářová Irena (1963- ). Ze średniowiecznych receptarzy Marethová Barbara. Prix Dalibor (1961- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów Rosová Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów Sedláčková Hedvika (1945- ). Szkło a spożywanie posiłków Turakiewicz Romuald. Zezula Michal (1971- ). Przyrządzanie posiłków i ich spożywanie w świetle źródeł archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
Indeks R0: BMNK
Na s. red.: Publikacja została wydana w ramach projektu Kuchnia i kultura na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu / Kuchyně a kultura stolováni na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři, projekt nr CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP "Przekraczamy Granice".
Publikacja związana z wystawą: Zamek Państwowy w Hradcu nad Morawicą, Zamek Piastowski w Raciborzu, 2018 r.
Bibliogr. s. 291-295.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 33640 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej