Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(31)
Forma i typ
Książki
(31)
Dostępność
dostępne
(30)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Magazyn
(25)
Księgozbiór podręczny
(2)
Dział
(6)
Autor
Czyżewski Krzysztof (1963- )
(4)
Janczyk Agnieszka
(4)
Nowacki Dariusz (historyk sztuki)
(4)
Reklewska Maria
(4)
Petrus Jerzy T. (1946- )
(2)
Porębski Mieczysław (1921-2012)
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bartoszewicz Kazimierz (1852-1930)
(1)
Beiersdorf Maciej
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Billik Halina
(1)
Brand William (1953- )
(1)
Brunka Mariusz
(1)
Czernielewski Konrad
(1)
Dunst Janusz
(1)
Ekdahl Sven (1935- )
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Gardzielewski Zygfryd (1914-2001)
(1)
Gorzkowski Marian (1830-1911)
(1)
Grabowska-Chałka Janina (1945-2004)
(1)
Ignacy Kłopotowski (bł. ; 1866-1931)
(1)
Jakimińska Grażyna
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kasiuk Mieczysław
(1)
Klein Andrzej (1926-2001)
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kuczała Barbara
(1)
Kuczyński Stefan Maria (1904-1985)
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Makowiecka Hanna (1907-2001)
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Murawska-Muthesius Katarzyna (1955- )
(1)
Nasalski Zygmunt
(1)
Nowak Katarzyna (tłumacz)
(1)
Odoj Romuald
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Pieńkowski Piotr (1956- )
(1)
Popek Wojciech
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Schmutz Lesław (1934- ). Winietka Bitwa pod Grunwaldem o postaci znaczka pocztowego - praca dyplomowa Czesława Słani
(1)
Sekunda Nick (1953- )
(1)
Skrejko Magdalena
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Sochacka Anna
(1)
Sroczyńska Krystyna (1909-1992)
(1)
Sroczyński Józef (1866- )
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Szaniawski Józef (1944-2012)
(1)
Szczygieł Ryszard (1944- )
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Urbański Bronisław (sztuka)
(1)
Wajda Stanisław (czynny ok. 1885-ok. 1908)
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wołosz Artur K. F
(1)
Zimnicka Emilia
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(3)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(2)
1910 - 1919
(4)
1900 - 1909
(1)
1870 - 1879
(1)
Kraj wydania
Polska
(31)
Język
polski
(31)
Temat
Bitwa 1410 r. pod Grunwaldem
(13)
Matejko, Jan (1838-1893)
(10)
Zamek Królewski na Wawelu - Państwowe Zbiory Sztuki (Kraków)
(6)
Malarstwo polskie
(4)
Pomniki
(2)
Rzeźba polska
(2)
Sztandary
(2)
Banknoty
(1)
Bitwa pod Grunwaldem (1410)
(1)
Dwurnik, Edward (1943-2018)
(1)
Grafika użytkowa polska
(1)
Handlowcy
(1)
Heraldyka
(1)
Krakowska Kongregacja Kupiecka
(1)
Krytyka artystyczna europejska
(1)
Księgi pamiątkowe
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Malarstwo historyczne polskie
(1)
Muzeum Narodowe (Kraków)
(1)
Muzeum Narodowe (Warszawa)
(1)
Muzeum Sztuki Współczesnej (Kraków)
(1)
Muzeum Zamkowe (Malbork)
(1)
Obyczaje
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Produkt regionalny
(1)
Rycerstwo
(1)
Rysunek polski
(1)
Rzemiosło artystyczne
(1)
Rękopisy
(1)
Sztuka
(1)
Słania, Czesław (1921-2005)
(1)
Wojna 1454-1466 r. polsko-krzyżacka
(1)
Władysław Jagiełło (król Polski ; ok. 1351-1434)
(1)
Zbąski, Ewaryst (1825-1891)
(1)
Znaczki pocztowe
(1)
Temat: dzieło
Bitwa pod Grunwaldem
(10)
Bitwa 1410 r. pod Grunwaldem
(1)
Hołd pruski
(1)
Temat: czas
1801-
(6)
1401-
(5)
1301-
(2)
1501-
(2)
1601-
(2)
1901-
(2)
2001-0
(2)
1701-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Drezdenko
(1)
Kluczbork
(1)
Kraków
(1)
Nowa Marchia
(1)
Gatunek
Katalogi wystaw
(5)
Materiały konferencyjne
(2)
Księgi pamiątkowe
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
31 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 25137 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 27534 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: III 18565 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Czesław Słania - geniusz rytu : katalog prac = Czesław Słania - genius of engravement : catalogue of works / Janusz Dunst. - Bytom : Fischer Firma Handlowo-Usługowa Andrzej Fischer, cop. 2007. - 237, [3] s. : il. (gł. kolor.), err. ; 32 cm + Winietka "Bitwa pod Grunwaldem" o postaci znaczka pocztowego - praca dyplomowa Czesława Słani / Lesław Schmutz : [6] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Bibliogr. s. 6.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dział
Zapytaj bibliotekarza: Gabinet Numizmatyczny sygn. III 22611 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32955 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej