Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(3)
Status
only on-site
(2)
available
(1)
Branch
Magazyn
(1)
Ksi─Ögozbi├│r podr─Öczny
(2)
Author
Maksymiuk-Pacek Beata
(3)
Bartmi┼äski Jerzy (1939- )
(2)
Bielak Agata (1983- )
(2)
Kaczan Anna
(2)
Michalec Anna
(2)
Niebrzegowska Stanis┼éawa (1962- )
(2)
Prorok Katarzyna
(2)
Szadura Joanna
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Gapi┼äski Bart┼éomiej (1982- ). Chleb w ┼╝yciu codziennym spo┼éeczno┼Ťci wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Hrycyna Ewa
(1)
Kaczan Anna. "Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Ko┼Ťciuk Agnieszka. Fuszer so┼éoducha w┼éok... - po┼╝ywienie codzienne w przekazach mieszka┼äc├│w Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezar├│w czyli o kulinariach w staro┼╝ytnym Rzymie
(1)
Kupisi┼äski Zdzis┼éaw (1955- ). Wp┼éyw roku liturgicznego na kszta┼étowanie tradycyjnego po┼╝ywienia w polskiej religijno┼Ťci ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolno┼Ťl─ůska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej to┼╝samo┼Ťci regionu po 1989 roku
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Po┼╝ywienie ludno┼Ťci wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w ko┼äcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk Beata
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka po┼╝ywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Pacek Beata
(1)
Pacek Beata Maksymiuk-
(1)
Pacławska Ewa
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smoli┼äska Teresa. St├│┼é weselny na G├│rnym ┼Ül─ůsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Pr├│ba zdefiniowania zakresu znaczeniowego poj─Öcia
(1)
Wodzi┼äska Izabela (1981- ). Czy warto bada─ç kulinarne dziedzictwo?
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Antropologia społeczna
(2)
Etnolingwistyka
(2)
Folklor
(2)
Literatura ludowa polska
(2)
Ro┼Ťliny
(2)
Stereotyp (psychol., socjol.)
(2)
Symbole
(2)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
Ro┼Ťliny lekarskie
(1)
Zbo┼╝e
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Genre/Form
Słowniki
(2)
4 results Filter
Authority data
Maksymiuk-Pacek Beata (hasło formalne)
Nieużywane formy hasła: Pacek Beata Maksymiuk- ; Maksymiuk Beata ; Pacek Beata
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: Ro┼Ťliny. [Cz. 1], Zbo┼╝a / [autorzy hase┼é Jerzy Bartmi┼äski, Agata Bielak, Anna Kaczan ; wsp├│┼épracownicy Beata Maksymiuk-Pacek, Anna Michalec, Ewa Pac┼éawska, Katarzyna Prorok, Joanna Szadura].
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej , 2017.
Opis fizyczny: 404 s. ; 25 cm.
Seria: Słownik stereotypów i symboli ludowych
Uwaga: Bibliogr. s. 13-73 i przy hasłach.
Uwaga: Współfinansowanie: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Temat: Antropologia społeczna - Polska
Temat: Etnolingwistyka - Polska
Temat: Folklor - Polska
Temat: Literatura ludowa polska - tematyka
Temat: Ro┼Ťliny - etnografia - Polska
Temat: Stereotyp (psychol. socjol.) - Polska
Temat: Symbole - etnografia - Polska
Temat: Zbo┼╝e - etnografia - Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Słowniki
Hasło dodatkowe: Bartmiński, Jerzy (1939- ).
Hasło dodatkowe: Niebrzegowska, Stanisława (1962- ).
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ).
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna.
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata.
Hasło dodatkowe: Michalec, Anna.
Hasło dodatkowe: Pacławska, Ewa.
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Szadura, Joanna.
Hasło dodatkowe: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej (Lublin). Wydawnictwo
ISBN: 978-83-227-9024-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ksi─Ögozbi├│r podr─Öczny
Copies are only available in the library: sygn. sygn. II 27199/2/1 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Ro┼Ťliny. [Cz. 4], Zio┼éa / [autorzy hase┼é Jerzy Bartmi┼äski, Ewa Hrycyna ; wsp├│┼épracownicy Agata Bielak, Anna Kaczan, Beata Maksymiuk-Pacek, Anna Michalec, Katarzyna Prorok, Joanna Szadura].
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019.
Opis fizyczny: 494 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Seria: Słownik stereotypów i symboli ludowych
Uwaga: Bibliogr. przy hasłach.
Uwaga: Praca naukowa finansowana w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego.
Temat: Antropologia społeczna - Polska
Temat: Etnolingwistyka - Polska
Temat: Folklor - Polska
Temat: Literatura ludowa polska - tematyka
Temat: Ro┼Ťliny - etnografia - Polska
Temat: Ro┼Ťliny lekarskie - etnografia - Polska
Temat: Stereotyp (psychol. socjol.) - Polska
Temat: Symbole - etnografia - Polska
Temat: Ziołolecznictwo - etnografia - Polska
Gatunek, rodzaj, forma: Słowniki
Hasło dodatkowe: Bartmiński, Jerzy (1939- ).
Hasło dodatkowe: Niebrzegowska, Stanisława (1962- ).
Hasło dodatkowe: Bartmiński, Jerzy (1939- ).
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ).
Hasło dodatkowe: Hrycyna, Ewa.
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna.
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata.
Hasło dodatkowe: Michalec, Anna.
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Szadura, Joanna.
Hasło dodatkowe: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej (Lublin). Wydawnictwo
ISBN: 978-83-227-9281-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Ksi─Ögozbi├│r podr─Öczny
Copies are only available in the library: sygn. sygn. II 27199/2/4 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i wsp├│┼éczesnych / pod redakcj─ů Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w j─Öz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Has┼éo dodatkowe: Gapi┼äski, Bart┼éomiej (1982- ). Chleb w ┼╝yciu codziennym spo┼éeczno┼Ťci wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Has┼éo dodatkowe: Ko┼Ťciuk, Agnieszka. Fuszer, so┼éoducha, w┼éok... - po┼╝ywienie codzienne w przekazach mieszka┼äc├│w Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Has┼éo dodatkowe: Kupisi┼äski, Zdzis┼éaw (1955- ). Wp┼éyw roku liturgicznego na kszta┼étowanie tradycyjnego po┼╝ywienia w polskiej religijno┼Ťci ludowej
Has┼éo dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolno┼Ťl─ůska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej to┼╝samo┼Ťci regionu po 1989 roku
Has┼éo dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Po┼╝ywienie ludno┼Ťci wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w ko┼äcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Has┼éo dodatkowe: Smoli┼äska, Teresa. St├│┼é weselny na G├│rnym ┼Ül─ůsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again