Bojarska-Syrek Joanna (1950-2015). Jaką historię chcemy opowiedzieć?
(1)
Borovskij Aleksandr Davidovic (1952- ). Rzeźba Maxima Kantora
(1)
Czapliński Przemysław (1962- ). Wojny pamięci
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Folga-Januszewska Dorota (1956- ). Obraz narracja pamięć. Czy możliwe jest wyobrażenie przeszłości w muzeum?
(1)
Gillen Eckhart (1947- ). Maxim Kantor
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Heinemann Monika (1983- ). Między Wschodem a Zachodem: pytanie o specyfikę narracji muzealnej w Europie Środkowej i Wschodniej
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kantor Maksim Karlovic (1957- )
(1)
Kantor Maksim Karlovic (1957- ). Europa na rozdrożu
(1)
Kapralski Sławomir. Muzea historyczne w perspektywie studiów nad pamięcią zbiorową
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Korzeniewski Bartosz (1973- ). Status kreacji filmowych w obrazie przeszłości współczesnych społeczeństw na przykładzie Katynia Andrzeja Wajdy
(1)
Kostro Robert (1967- )
(1)
Kostro Robert (1967- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Kostro Robert (1967- ). Współczesna opowieść o historii Polski. Wokół koncepcji wystawy stałej Muzeum Historii Polski
(1)
Kuisz Jarosław (1976- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Kwiatkowski Piotr Tadeusz. Jaką historią interesują się Polacy? Pytanie o kształt pamięci zbiorowej i jej przemiany po 1989 roku
(1)
Kąkolewski Igor (1963- ). Co decyduje i będzie decydować o atrakcyjności przekazu w muzeum historycznym? Kilka refleksji i proroctw a może tylko utopistycznych marzeń
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Majewski Piotr (1970- ). Muzea – potrzeba polityki pamięci
(1)
Mazur Krzysztof. Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Memches Filip (1969- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Paszylka-Glaza Małgorzata
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Piskała Kamil (1988- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- ). Zadania narodowych narracji historycznych w dobie integracji europejskiej
(1)
Rzegocki Arkady (1971- ). Pamięć i narracje Okrągłego Stołu
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
(1)
Skórzyńska Izabela. Muzeum historyczne: teatr – widowisko aktor – świadek
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stobiecki Rafał (1962- ). Wokół głównych narracji o przeszłości Polski po 1945 roku
(1)
Stępiński Zygmunt. Słowo wstępne
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Szwarcman-Czarnota Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
(1)
Tencer Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Werner Mateusz (1970- ). Kino polityka i historia
(1)
Wex Michael (1954- ). Czulent praźródło kuchni żydowskiej
(1)
Whitefield Stephen. Jedzenie przy wspólnym stole
(1)
Wrona Grażyna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma półuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Wóycicki Kazimierz (1949- )
(1)
Wóycicki Kazimierz (1949- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Wóycicki Kazimierz (1949- ). Przemiany opowieści elementarnej. Tezy do dyskusji
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Ziębińska-Witek Anna (1971- ). Totalitaryzm w nowych muzeach historycznych
(1)
Zubrzycki Genevieve (1970- ). Między historią pamięcią wspólną i mitologią narodową: wyzwania i szanse współczesnych muzeów
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)