Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Magazyn
(4)
Autor
Bahloul Joelle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
(1)
Barbano Cristina
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Berten Ignace (1940- ). Maxim Kantor
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bojarska-Syrek Joanna (1950-2015). Jaką historię chcemy opowiedzieć?
(1)
Borovskij Aleksandr Davidovic (1952- ). Rzeźba Maxima Kantora
(1)
Ciepielewska Zuzanna
(1)
Czapliński Przemysław (1962- ). Wojny pamięci
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Folga-Januszewska Dorota (1956- ). Obraz narracja pamięć. Czy możliwe jest wyobrażenie przeszłości w muzeum?
(1)
Gillen Eckhart (1947- ). Maxim Kantor
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Górak-Łuba Dorota
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Heinemann Monika (1983- ). Między Wschodem a Zachodem: pytanie o specyfikę narracji muzealnej w Europie Środkowej i Wschodniej
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kantor Maksim Karlovic (1957- )
(1)
Kantor Maksim Karlovic (1957- ). Europa na rozdrożu
(1)
Kapralski Sławomir. Muzea historyczne w perspektywie studiów nad pamięcią zbiorową
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Korzeniewski Bartosz (1973- ). Status kreacji filmowych w obrazie przeszłości współczesnych społeczeństw na przykładzie Katynia Andrzeja Wajdy
(1)
Kostro Robert (1967- )
(1)
Kostro Robert (1967- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Kostro Robert (1967- ). Współczesna opowieść o historii Polski. Wokół koncepcji wystawy stałej Muzeum Historii Polski
(1)
Kuchta Jacek
(1)
Kuisz Jarosław (1976- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Kwiatkowski Piotr Tadeusz. Jaką historią interesują się Polacy? Pytanie o kształt pamięci zbiorowej i jej przemiany po 1989 roku
(1)
Kąkolewski Igor (1963- ). Co decyduje i będzie decydować o atrakcyjności przekazu w muzeum historycznym? Kilka refleksji i proroctw a może tylko utopistycznych marzeń
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Lis Renata (1970- )
(1)
Majewski Piotr (1970- ). Muzea – potrzeba polityki pamięci
(1)
Mazur Krzysztof. Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Memches Filip (1969- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Paszylka-Glaza Małgorzata
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Piskała Kamil (1988- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- ). Zadania narodowych narracji historycznych w dobie integracji europejskiej
(1)
Rzegocki Arkady (1971- ). Pamięć i narracje Okrągłego Stołu
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
(1)
Skórzyńska Izabela. Muzeum historyczne: teatr – widowisko aktor – świadek
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stobiecki Rafał (1962- ). Wokół głównych narracji o przeszłości Polski po 1945 roku
(1)
Stępiński Zygmunt. Słowo wstępne
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Szwarcman-Czarnota Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
(1)
Tencer Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Werner Mateusz (1970- ). Kino polityka i historia
(1)
Wex Michael (1954- ). Czulent praźródło kuchni żydowskiej
(1)
Whitefield Stephen. Jedzenie przy wspólnym stole
(1)
Wrona Grażyna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wysocki Michał
(1)
Wójcik Ewa. O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma półuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Wóycicki Kazimierz (1949- )
(1)
Wóycicki Kazimierz (1949- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej
(1)
Wóycicki Kazimierz (1949- ). Przemiany opowieści elementarnej. Tezy do dyskusji
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Ziębińska-Witek Anna (1971- ). Totalitaryzm w nowych muzeach historycznych
(1)
Zubrzycki Genevieve (1970- ). Między historią pamięcią wspólną i mitologią narodową: wyzwania i szanse współczesnych muzeów
(1)
Łuba Piotr
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Kultura stołu
(2)
Kantor, Maksim Karlovič (1957- )
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Muzea historyczne
(1)
Muzealnictwo
(1)
Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
(1)
Muzeum Narodowe (Gdańsk)
(1)
Polityka historyczna
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Sztuka rosyjska
(1)
Świadomość społeczna
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1945-
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Katalogi wystaw
(2)
Materiały konferencyjne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie, 11 marca - 12 grudnia 2022 r.
Bibliogr. s. 99.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35582 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Kamler Anna. Pietrzkiewicz Dorota. Seroka Katarzyna. Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży Bichta Ewa. Stypa Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe? Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku) Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej Nowicki Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty Seroka Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie Sliwka Roman. Czeskie gotowanie Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu... Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole Wójcik Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia Wrona Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. w przypisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32514 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Kostro Robert (1967- ). Wóycicki Kazimierz (1949- ). Wysocki Michał. Bojarska-Syrek Joanna (1950-2015). Jaką historię chcemy opowiedzieć? Czapliński Przemysław (1962- ). Wojny pamięci Folga-Januszewska Dorota (1956- ). Obraz, narracja, pamięć. Czy możliwe jest wyobrażenie przeszłości w muzeum? Heinemann Monika (1983- ). Między Wschodem a Zachodem: pytanie o specyfikę narracji muzealnej w Europie Środkowej i Wschodniej Kapralski Sławomir. Muzea historyczne w perspektywie studiów nad pamięcią zbiorową Kąkolewski Igor (1963- ). Co decyduje i będzie decydować o atrakcyjności przekazu w muzeum historycznym? Kilka refleksji i proroctw, a może tylko utopistycznych marzeń Korzeniewski Bartosz (1973- ). Status kreacji filmowych w obrazie przeszłości współczesnych społeczeństw na przykładzie Katynia Andrzeja Wajdy Kostro Robert (1967- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej Kostro Robert (1967- ). Współczesna opowieść o historii Polski. Wokół koncepcji wystawy stałej Muzeum Historii Polski Kuisz Jarosław (1976- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej Kwiatkowski Piotr Tadeusz. Jaką historią interesują się Polacy? Pytanie o kształt pamięci zbiorowej i jej przemiany po 1989 roku Majewski Piotr (1970- ). Muzea – potrzeba polityki pamięci Mazur Krzysztof. Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej Memches Filip (1969- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej Piskała Kamil (1988- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej Roszkowski Wojciech (1947- ). Zadania narodowych narracji historycznych w dobie integracji europejskiej Rzegocki Arkady (1971- ). Pamięć i narracje Okrągłego Stołu Skórzyńska Izabela. Muzeum historyczne: teatr – widowisko, aktor – świadek Stobiecki Rafał (1962- ). Wokół głównych narracji o przeszłości Polski po 1945 roku Werner Mateusz (1970- ). Kino, polityka i historia Wóycicki Kazimierz (1949- ). Między sarmatyzmem a emancypacją. Różne kierunki poszukiwań polskiej opowieści elementarnej Wóycicki Kazimierz (1949- ). Przemiany opowieści elementarnej. Tezy do dyskusji Ziębińska-Witek Anna (1971- ). Totalitaryzm w nowych muzeach historycznych Zubrzycki Geneviève (1970- ). Między historią, pamięcią wspólną i mitologią narodową: wyzwania i szanse współczesnych muzeów
Indeks R0: BMNK
Zawiera materiały z seminarium "Pamięć Europy Środkowej" i konferencji "Polskie muzea historyczne w kontekście europejskim".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35624 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej