Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Busza Jerzy (1947-1997). Memories from an exhibition which did not take place
(1)
Busza Jerzy (1947-1997). Wspomnienia z wystawy której nie było
(1)
Cholewiński Maciej. The shy exhibition and other essays about Galeria Wschodnia
(1)
Cholewiński Maciej. Wystawa nieśmiała i inne eseje o Galerii Wschodniej
(1)
Ciesielska Jolanta (1951- ). For example Wschodnia
(1)
Ciesielska Jolanta (1951- ). Na przykład Wschodnia
(1)
Czwojdrak Bożena. Syn i matka
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- ). Drozdy pawie i szczupaki. Sieniawscy od kuchni
(1)
Dygdała Jerzy (1945- ). Kontakty Elżbiety Sieniawskiej z królem Stanisławem Leszczyńskim w latach 1706-1709
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Fałkowski Wojciech (1952- ). Monarchia konsensusu politycznego - praworządne i samowładne rządy Kazimierza Jagiellończyka
(1)
Ferenc Marek (1966- ). Polski dwór królewski w świetle rachunków budowy zamku krakowskiego z lat 1526-1535
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Grabowski Janusz (archiwistyka). Warszawa Jagiellonów
(1)
Graff Tomasz (1977- ). Polityka Jagiellonów wobec Wadowic do roku 1564
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grygiel Elżbieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Iwański Mikołaj (1979- ). Analiza modelu ekonomicznego oraz reprezentacja wyników badań statystycznych
(1)
Iwański Mikołaj (1979- ). Analysis of the economic model and representation of statistical research results
(1)
Januszek-Sieradzka Agnieszka (1978- ). Dwór królowej od kuchni czyli o zaopatrzeniu stołu Barbary Radziwiłłówny (1548-1551)
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kempa Tomasz (1969- ). Litewskie rządy dwóch ostatnich Jagiellonów
(1)
Kicińska Urszula (1983- ). Funkcyi mojej dosyć czynić jakom zwykł dotąd - współpraca Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej z urzędnikami jako przejaw działalności gospodarczej kasztelanowej krakowskiej
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Klimczak Adam. The Wschodnia circle
(1)
Klimczak Adam. W kręgu Wschodniej
(1)
Koczerska Maria (1944- )
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Komorowski Waldemar (1952- ). Elżbieta Sieniawska a krakowskie środowisko architektoniczne pierwszej połowy XVIII wieku. Nieznana rezydencja hetmanowej w Krakowie
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kozak Petr (1978- ). Mezi centrem a periferii: Itinerar pozdejsiho krale Zikmunda I. Stareho z doby jeho pobytu v Uhrach a v ceskych zemich (1498-1507)
(1)
Kołpak Piotr. Święci patroni Królestwa Polskiego w pobożności ostatnich Jagiellonów
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Kras Paweł (1969- ). Od represji do kompromisu
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kucharski Adam (historia). Gazetowy serwis informacyjny Elżbiety i Adama Sieniawskich. Treści i twórcy
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kuras Katarzyna (1980- ). Kariery klientów Elżbiety Sieniawskiej w kręgu Zofii z Sieniawskich Czartoryskiej 1 v. Denhoffowej i Augusta Aleksandra Czartoryskiego
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Link-Lenczowski Andrzej (1948- ). Hetmanowa Elżbieta Sieniawska i anatomia Rzeczypospolitej - raz jeszcze
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Morzuch Maria. Kręgi Wschodniej
(1)
Morzuch Maria. The circles of Wschodnia
(1)
Mrozowski Przemysław (1958- ). Malowidła ścienne w kościele pobrygidowskim w Lublinie - temat historyczny czy Orszak Trzech Króli?
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- )
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- ). Badania ekonomiczne prowadzone od kuchni - faza druga
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- ). Deliberations on economics cooked up in the back room - phase two
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- ). Deliberations on economics cooked up in the back room. 30 years of Galeria Wschodnia
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- ). How we reconstructed the archive of Galeria Wschodnia
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- ). Jak rekonstruowaliśmy archiwum Galerii Wschodniej
(1)
Muzyczuk Daniel (1988- ). Prolegomena do nauk ekonomicznych prowadzonych od kuchni. Trzydzieści lat Galerii Wschodniej
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nestorow Rafał. Pomiędzy sztuką a polityką. Fundacje i inicjatywy artystyczne Elżbiety z Lubomirskich Sieniawskiej jako przykład magnackiego patronatu za panowania Augusta II
(1)
Niemczyk Katarzyna (historia). Mołdawia Bogdana III Ślepego w polityce Aleksandra Jagiellończyka
(1)
Nowak Janusz (1951- ). Lekarze i służba medyczna na dworze Elżbiety i Adama Sieniawskich (1669-1729)
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Nowicki Wojciech (1968- )
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Penkała-Jastrzębska Anna (1988- ). Wytrawny polityk czy interesowna magnatka? Kłopotliwy portret Elżbiety Sieniawskiej w świetle korespondencji osób jej współczesnych
(1)
Petrauskas Rimvydas (1972- ). Litewski Jagiellończyk?
(1)
Pietrzak Jarosław (1986- ). Elżbieta z Lubomirskich Sieniawska na dworze królowej Marii Kazimiery d'Arquien Sobieskiej w latach 1680-1698
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Popiołek Bożena (1962- )
(1)
Popiołek Bożena (1962- ). Elżbieta z Lubomirskich Sieniawska kasztelanowa krakowska - polityk czy polityczna awanturnica?
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)