Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Magazyn
(3)
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Babiński Aleksander Zygmunt (1976- ). Ustrój i organizacja miasta
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Chmielarska-Łoś Barbara. Muzeum Ziemi Pomorskiej - Panteon Pomorza
(1)
Czwojdrak Bożena
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Januszewska-Jurkiewicz Joanna. Okres międzywojenny
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kiszka Beata. Nazwa miasta i dzielnic
(1)
Kluczwajd Katarzyna (1962- )
(1)
Kluczwajd Katarzyna (1962- ). Przedmiejskie restauracje-ogrody w kulturanym pejzażu dawnego Torunia: Viktoria Park i Tivoli
(1)
Kluczwajd Katarzyna (1962- ). Teatry świetlne i kinematografy w kulturanym pejzażu dawnego Torunia
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Krzemiński Tomasz. Toruń w dobie przemian cywilizacyjnych XIx i pierwszych dziesięcioleci XX wieku: życie codzienne mieszkańców i klimat społeczno-kulturalny
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Kędzierski Olgierd. Lokale rozrywkowo-wypoczynkowe zaplecza dawnego poligonu artyleryjskiego w Toruniu
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Lisowicz-Żurek Dorota. Rozwój miasta do końca XVI wieku
(1)
Madziar Dawid. Mieszkańcy i ich życie codzienne
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Marzec Andrzej (1971- ). Herb i pieczęcie Oświęcimia
(1)
Miroszewski Kazimierz (1957- )
(1)
Miroszewski Kazimierz (1957- ). Pierwsze lata PRL
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Mądrzycki Grzegorz. Oświęcim w badaniach archeologicznych. Zarys problematyki
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Palkij Henryk (1956- ). Rozwój miasta w czasach koronnych
(1)
Pszczółkowski Michał (1981- )
(1)
Rajman Jerzy (1962- ). Kościoły średniowiecznego Oświęcimia (do końca XVI wieku)
(1)
Rychel-Mantur Dominika. Topografia miasta
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Szpak Jacek. Dzieje gospodarcze
(1)
Szyndler Artur. Oszpicin. Oświęcimscy Żydzi na przestrzeni wieków
(1)
Tomkowiak Katarzyna. Siedziby i plany budowy Książnicy Miejskiej im Mikołaja Kopernika w Toruniu: od gmachu przy ul. Wysokiej po bibliotekę przy ul. Słowackiego
(1)
Trąba Mariusz (1971- ). Kościół katolicki i życie religijne miasta w XIX i XX wieku
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wółkiewicz Ewa. Instytucje kościelne w Oświęcimiu w XVII i XVIII wieku
(1)
Węcowski Piotr (1972- )
(1)
Zbieranowski Michał. Oświęcim w drugiej połowie XVI wieku. Próba rekonstrukcji planu miasta
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Architektura niemiecka
(1)
Architektura polska
(1)
Budownictwo miejskie
(1)
Budownictwo użyteczności publicznej
(1)
Instytucje kultury
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
Restauracje
(1)
Teatr
(1)
Temat: czas
1801-
(1)
1901-
(1)
Temat: miejsce
Oświęcim
(1)
Toruń
(1)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 32773/2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 33380 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 32955 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej