Form of Work
Książki
(22)
Status
available
(22)
Branch
Magazyn
(22)
Author
Dumanowski Jarosław (1967- )
(6)
Szelągowska Grażyna (etnografia)
(2)
Bahloul Joelle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bulatova Svitlana Olegivna (1962- )
(1)
Danielczyk Julia (1972- )
(1)
Dias-Lewandowska Dorota (1982- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Faissner Waltraud
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grygiel Elżbieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kalinowska Dorota
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Karapidakis Louisa
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Kleśta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Kmieć Krzysztof (1950-2011)
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Kuźmiuk Patrycja
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Lemaniak Paweł (1978- )
(1)
Loubrie Edouard de
(1)
Mainguy-Bardzimashvili Nino
(1)
Mazur Janusz (regionalizm)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Papava Ketevan
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stępiński Zygmunt. Słowo wstępne
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Szwarcman-Czarnota Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
(1)
Tamarozzi Bert Federika
(1)
Tencer Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wasner-Peter Isabella (1963- )
(1)
Wex Michael (1954- ). Czulent praźródło kuchni żydowskiej
(1)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Wrona Grażyna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma półuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Zambaxije Arcil
(1)
Zięba Michał (fotografia)
(1)
Zsolt Sari (1976- )
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Year
2020 - 2023
(3)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(19)
Austria
(2)
Georgia (Republic)
(1)
Language
Polish
(19)
German
(2)
Georgian
(1)
Subject
Przepisy kulinarne
(18)
Kuchnia polska
(7)
Kultura stołu
(5)
Kuchnia regionalna
(4)
Kuchnia
(2)
Rękopisy polskie
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chleb
(1)
Dwory
(1)
Ekslibrisy polskie
(1)
Etnografia
(1)
Folklor
(1)
Fotografia polska
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Gęś domowa
(1)
Kmieć, Krzysztof
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia kujawska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Linoryt polski
(1)
Lubomirska, Ludwika Honorata
(1)
Materiały biblioteczne
(1)
Mięso gęsie
(1)
Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
(1)
Muzeum Kresów (Lubaczów)
(1)
Muzeum Okręgowe (Leszno)
(1)
Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz)
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Piekarstwo
(1)
Pociej, Rozalia
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rzemiosło ludowe polskie
(1)
Słodycze
(1)
Torty
(1)
Wienbibliothek im Rathaus
(1)
Zachorowscy
(1)
Życie codzienne
(1)
Żydzi
(1)
Subject: work
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
(1)
Subject: time
1801-
(4)
1701-
(3)
1901-
(3)
1601-
(2)
1501-
(1)
1989-
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Gruzja
(1)
Kraków
(1)
Kujawsko-pomorskie województwo
(1)
Kujawsko-pomorskie, województwo
(1)
Kujawy
(1)
Myślenice (okręg)
(1)
Wielkopolska
(1)
Święcany
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(4)
Katalogi wystaw
(3)
Wydawnictwa popularne
(2)
Źródła historyczne
(1)
22 results Filter
No cover
Book
In basket
Tytuł: Kucharz doskonały : pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem / z fr. przetł. i wielą przydatkami pomnożony przez Wojciecha Wielądka ; wyd. i oprac. Jarosław Dumanowski ; przy współudz. Aleksandry Kleśty-Nawrockiej.
Wariant tytułu: Kucharz doskonały : pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem : okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc., przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz wyborze onychże używaniu, tudzież robienia wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2012.
Opis fizyczny: 365, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Indeks. Słownik terminów.
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne - 18 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Kleśta-Nawrocka, Aleksandra.
Hasło dodatkowe: Wielądko, Wojciech Wincenty (1749-1822).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-63580-08-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 19400 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Papava Ketevan
Tytuł: Kartuli gemos memkvidreoba = Heritage of Georgian taste / avtor-semdgenlebi: Ketevan Papava, Arcil Zambaxije ; [translated by Nino Mainguy-Bardzimashvili].
Wariant tytułu: Heritage of Georgian taste
Adres wydawniczy: [Tbilisi] : Katy & Acho Cooking ; National Agency for Cultural Heritage Preservation in Georgia, 2019.
Opis fizyczny: 655, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Uwaga: Tekst równol. w jęz. gruzińskim i ang.
Temat: Kuchnia gruzińska
Temat: Gruzja - kultura
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Mainguy-Bardzimashvili, Nino.
Hasło dodatkowe: Zambaxije, Arcil.
Hasło dodatkowe: Katy & Acho Cooking (Tbilisi)
Hasło dodatkowe: National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia (Gruzja)
ISBN: 978-9941-8-1425-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25156 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydwanictwo a5 : Galeria Starmach, 2021.
Opis fizyczny: 319 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Temat: Książki kucharskie - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Hasło dodatkowe: Rottenberg, Anda (1944- ).
Hasło dodatkowe: Biała, Alicja (1993- ).
Hasło dodatkowe: Starmach Gallery (Kraków)
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo a5
ISBN: 978-83-65614-40-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 34949 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Kozioł Andrzej
Tytuł: Księga zapachów / Andrzej Kozioł.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo WAM, 2010.
Opis fizyczny: 376, [4] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 371-[377].
Temat: Kuchnia polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kraków - kultura
ISBN: 978-83-7505-609-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25343 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytuł: Tatarskie ziele w cukrze czyli Staropolskie słodycze / Jarosław Dumanowski.
Wariant tytułu: Staropolskie słodycze
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 91 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Silva Rerum
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Temat: Słodycze - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Grygiel, Elżbieta (1955- ).
ISBN: 978-83-60959-22-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26159 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Szelągowska Grażyna (etnografia)
Tytuł: Kuchnia z rodowodem : potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego / Grażyna Szelągowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu, 2011.
Opis fizyczny: 159 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 154.
Temat: Etnografia - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kujawsko-pomorskie województwo - etnografia
ISBN: 978-83-61891-16-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26297 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Faissner Waltraud
Tytuł: Linzerische Torten auf andere Art : historische Rezepte zur "Linzer Torte" aus der Kochbuchsammlung der Bibliothek des Oberösterreichischen Landesmuseums und anderen Quellen / bearb. von Waltraud Faissner.
Wydanie: Überarb. und erw. Neuaufl.
Adres wydawniczy: Weitra : Bibliothek der Provinz, 2010.
Opis fizyczny: 161, [4] s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Seria: Studien zur Kulturgeschichte von Oberösterreich
Uwaga: Bibliogr. s. [164-165]. Indeks.
Temat: Oberösterreichisches Landesmuseum Linz. Bibliothek - zbiory - 17-20 w
Temat: Materiały biblioteczne - tematyka - zbiory - Austria - 17-20 w
Temat: Przepisy kulinarne - Austria - 17-20 w
Temat: Przepisy kulinarne - zbiory - Austria - 17-20 w
Temat: Torty - Austria - 17-20 w
Hasło dodatkowe: Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz)
ISBN: 978-3-85474-233-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 17409 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytuł: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne / oprac. Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski.
Wariant tytułu: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 273, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Uwaga: Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Jankowski, Rafał.
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-18-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 18110 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Polska i świat przez kuchnię : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposażenie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Hasło dodatkowe: Drzał-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Hasło dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Hasło dodatkowe: Kilijańska, Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji
Hasło dodatkowe: Korczyńska-Derkacz, Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Hasło dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Hasło dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Hasło dodatkowe: Przymuszała, Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
Hasło dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Hasło dodatkowe: Sikora, Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Hasło dodatkowe: Świtała-Trybek, Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Hasło dodatkowe: Wójcik, Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Hasło dodatkowe: Zając, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytuł: "Heut' muss der Tisch sich völlig bieg'n" : Wiener Küche und Ihre Kochbücher / hrsg. von Julia Danielczyk und Isabella Wasner-Peter.
Adres wydawniczy: Wien : Wienbibliothek im Rathaus : Mandelbaum Verlag, cop. 2007.
Opis fizyczny: 262 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. po art. Słownik terminów.
Temat: Wienbibliothek im Rathaus - zbiory - 19-20 w
Temat: Kuchnia austriacka - historia
Temat: Przepisy kulinarne - Austria - 19-20 w
Hasło dodatkowe: Danielczyk, Julia (1972- ).
Hasło dodatkowe: Wasner-Peter, Isabella (1963- ).
ISBN: 978-3-85476-246-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25106 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Kalinowska Dorota
Tytuł: Wigilia po kujawsku : pokoleniowe przemiany kulinarne / Dorota Kalinowska.
Adres wydawniczy: Włocławek : Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku, 2019.
Opis fizyczny: 39, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 39.
Temat: Boże Narodzenie - etnografia - Polska
Temat: Kuchnia kujawska
Temat: Obyczaje - etnografia - Polska
Temat: Potrawy wigilijne - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kujawy - etnografia
Hasło dodatkowe: Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej (Włocławek)
ISBN: 978-83-87950-53-8
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 34452 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Szelągowska Grażyna (etnografia)
Tytuł: Stary sposób na gęś / [koncepcja książki, tekst i wybór przepisów] Grażyna Szelągowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej, 2014.
Opis fizyczny: 69, [3] s. : il. ; 22 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 69-[70].
Temat: Gęś domowa - hodowla - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Mięso gęsie - kucharstwo i przetwórstwo
Temat: Kujawsko-pomorskie województwo - etnografia
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Muzeum Etnograficzne (Toruń)
ISBN: 978-83-61891-60-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28963 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytuł: Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku / Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
Opis fizyczny: 142, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Słowniczek terminów.
Temat: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Pawlas, Andrzej.
Hasło dodatkowe: Poznański, Jerzy (kulinaria).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-93-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25647 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Staropolskie przepisy kulinarne : receptury rozproszone z XVI-XVIII w. : źródła rękopiśmienne / wydali i opracowali Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska ; pod redakcją Jarosława Dumanowskiego.
Wariant tytułu: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cop. 2017.
Opis fizyczny: 366 s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Bibliogr. s. 330-334. Indeks. Słownik terminów kulinarnych.
Uwaga: Finansowanie w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki" w latach 2012-2016.
Temat: Kuchnia polska - 16-18 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 16-18 w. - źródła
Temat: Rękopisy polskie - tematyka - 16-18 w
Gatunek, rodzaj, forma: Źródła historyczne
Hasło dodatkowe: Dias-Lewandowska, Dorota (1982- ).
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Sikorska, Marta (1987- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-63580-92-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25728 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Mazur Janusz (regionalizm)
Tytuł: Chleby Europy : wartość kulturowa chleba w cywilizacji europejskiej : katalog wystawy = Breads of Europe : cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition / [tekst Janusz Mazur ; tekst przygotowany na podstawie opracowań Edouard de Loubrie, Louiza Karapidaki, Frederika Tamarozzi Bert, Sari Zsolt ; tłumacznie na język angielski Patrycja Kuźmiuk].
Wariant tytułu: Wartość kulturowa chleba w cywilizacji europejskiej : katalog wystawy
Wariant tytułu: Breads of Europe : cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition
Wariant tytułu: Cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition
Adres wydawniczy: Lubaczów : Muzeum Kresów w Lubaczowie, 2015.
Opis fizyczny: 103 s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Uwaga: Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Kresów w Lubaczowie, 17 maja - 30 września 2015 r.
Uwaga: Tekst równol. pol., ang.
Temat: Muzeum Kresów Lubaczów - wystawy - 2015
Temat: Chleb - etnografia - wystawy - Europa
Temat: Chleb - symbolika - wystawy
Temat: Piekarstwo - wystawy - Europa
Temat: Przepisy kulinarne - wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Loubrie, Edouard de.
Hasło dodatkowe: Karapidakis, Louisa.
Hasło dodatkowe: Tamarozzi Bert, Federika.
Hasło dodatkowe: Zsolt, Sari (1976- ).
Hasło dodatkowe: Kuźmiuk, Patrycja.
Hasło dodatkowe: Muzeum Kresów (Lubaczów)
ISBN: 978-83-938910-6-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23745 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Od kuchni : żydowska kultura kulinarna / [koncepcja i redakcja merytoryczna Magdalena Maślak, Tamara Sztyma ; tłumaczenie i korekta tekstów w języku angielskim Zofia Sochańska].
Wariant tytułu: Żydowska kultura kulinarna
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, 2022.
Opis fizyczny: 222, [2] s. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie, 11 marca - 12 grudnia 2022 r.
Uwaga: Bibliogr. s. 99.
Uwaga: Współfinansowanie: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Uwaga: Tekst częśc. tł. z jęz. ang.
Temat: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin - wystawy - 2022
Temat: Kuchnia żydowska - wystawy
Temat: Kultura stołu - Żydzi - wystawy
Temat: Żydzi - kultura - wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Maślak, Magdalena (kulturoznawstwo).
Hasło dodatkowe: Sztyma-Knasiecka, Tamara.
Hasło dodatkowe: Sochańska-Kumor, Zofia.
Hasło dodatkowe: Bahloul, Joëlle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
Hasło dodatkowe: Dynner, Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
Hasło dodatkowe: Ferst, Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
Hasło dodatkowe: Gruber, Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy "żydowskie"?
Hasło dodatkowe: Hovav, Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
Hasło dodatkowe: Jochnowitz, Eve. Żydowski wegetarianizm
Hasło dodatkowe: Kirshenblatt-Gimblett, Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
Hasło dodatkowe: Koenig, Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
Hasło dodatkowe: Kordowicz, Małgorzata. Meandry koszerności
Hasło dodatkowe: Ladovsky, Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Hasło dodatkowe: Ladovsky, Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Hasło dodatkowe: Maślak, Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Hasło dodatkowe: Merlak, Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
Hasło dodatkowe: Rakowiecka, Agata. Wspólny stół
Hasło dodatkowe: Schudrich, Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
Hasło dodatkowe: Stępiński, Zygmunt. Słowo wstępne
Hasło dodatkowe: Sztyma-Knasiecka, Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Hasło dodatkowe: Szwarcman-Czarnota, Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
Hasło dodatkowe: Tencer, Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
Hasło dodatkowe: Wex, Michael (1954- ). Czulent, praźródło kuchni żydowskiej
Hasło dodatkowe: Muzeum Historii Żydów Polskich (Warszawa)
ISBN: 978-83-961931-4-8
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 35582 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Kmieć Krzysztof (1950-2011)
Tytuł: Farmacja, kuchnia i ekslibrisy / Krzysztof Kmieć.
Adres wydawniczy: Poznań ; Kraków : Wydawnictwo Kontekst, 2002.
Opis fizyczny: 39 s. : il. ; 24 cm.
Temat: Kmieć Krzysztof 1950-2011 - twórczość
Temat: Ekslibrisy polskie - tematyka - od 1989 r
Temat: Linoryt polski - tematyka - od 1989 r
Temat: Przepisy kulinarne
Temat: Rośliny lekarskie - ikonografia
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Kontekst
ISBN: 83-88572-50-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 31895 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Lemaniak Paweł (1978- )
Tytuł: Smaki ziemi myślenickiej / [tekst Paweł Lemaniak ; zdjęcia Michał Zięba].
Adres wydawniczy: Myślenice ; [Kraków] : [Poligrafia Salezjańska], 2015 (Kraków : Poligrafia Salezjańska).
Opis fizyczny: 255 s. : il. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Uwaga: Nazwa wyd. wg bazy ISBN Biblioteki Narodowej.
Uwaga: Publikacja realizowana w ramach projektu współpracy pn. "Smaki ziemi myślenickiej", współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 421.
Temat: Folklor - Polska - 21 w
Temat: Fotografia polska - tematyka - 21 w
Temat: Kuchnia regionalna - Polska - 21 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 21 w
Temat: Rzemiosło ludowe polskie - wyroby - 21 w
Temat: Myślenice okręg - etnografia
Hasło dodatkowe: Zięba, Michał (fotografia).
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Poligrafia Salezjańska
ISBN: 978-83-62127-96-2
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23491 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28831 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Jeż Agnieszka
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016.
Opis fizyczny: 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Uwaga: Bibliogr. s. 181-182.
Temat: Gastronomia - Polska - 1918-1939 r
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 1918-1939 r
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo RM
ISBN: 978-83-7773-294-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32601 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again