Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(20)
Status
available
(20)
Branch
Magazyn
(20)
Author
Dumanowski Jaros┼éaw (1967- )
(6)
Szel─ůgowska Gra┼╝yna (etnografia)
(2)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bia┼éa Alicja (1993- )
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bulatova Svitlana Olegivna (1962- )
(1)
Danielczyk Julia (1972- )
(1)
Dias-Lewandowska Dorota (1982- )
(1)
Drza┼é-Sierocka Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
(1)
Faissner Waltraud
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Grygiel El┼╝bieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Je┼╝ Agnieszka
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Karapidakis Louisa
(1)
Kilija┼äska Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe inskrypcje sentencje i spos├│b dekoracji
(1)
Kle┼Ťta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Kmie─ç Krzysztof (1950-2011)
(1)
Korczy┼äska-Derkacz Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
(1)
Kordzi┼äska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Ku┼║mina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuit├│w (XVI-XVII wieku)
(1)
Ku┼║miuk Patrycja
(1)
Lemaniak Pawe┼é (1978- )
(1)
Loubrie Edouard de
(1)
Mainguy-Bardzimashvili Nino
(1)
Mazur Janusz (regionalizm)
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion pary┼╝an przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
(1)
Papava Ketevan
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w j─Özyku i kulturze ludowej
(1)
Przymusza┼éa Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze kr├│lewskim doby baroku: mi─Ödzy tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach ksi─ů┼╝ce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Tamarozzi Bert Federika
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wasner-Peter Isabella (1963- )
(1)
Wiel─ůdko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Wrona Gra┼╝yna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania ┼╝ycia i zdrowia traktowa─ç b─Öd─Ö : nakazy i zakazy ┼╝ywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
W├│jcik Ewa. O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma p├│┼éuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
(1)
Zaj─ůc Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
(1)
Zambaxije Arcil
(1)
Zięba Michał (fotografia)
(1)
Zsolt Sari (1976- )
(1)
┼Üwita┼éa-Trybek Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Year
2020 - 2022
(2)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(17)
Austria
(2)
Georgia (Republic)
(1)
Language
Polish
(17)
German
(2)
Georgian
(1)
Subject
Przepisy kulinarne
(17)
Kuchnia polska
(7)
Kuchnia regionalna
(4)
Kultura stołu
(4)
Kuchnia
(2)
R─Ökopisy polskie
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Chleb
(1)
Dwory
(1)
Ekslibrisy polskie
(1)
Etnografia
(1)
Folklor
(1)
Fotografia polska
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
G─Ö┼Ť domowa
(1)
Kmie─ç, Krzysztof
(1)
Ksi─ů┼╝ki kucharskie
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Linoryt polski
(1)
Lubomirska, Ludwika Honorata
(1)
Materiały biblioteczne
(1)
Mi─Öso g─Ösie
(1)
Muzeum Kres├│w (Lubacz├│w)
(1)
Muzeum Okr─Ögowe (Leszno)
(1)
Ober├Âsterreichisches Landesmuseum (Linz)
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Piekarstwo
(1)
Pociej, Rozalia
(1)
Ro┼Ťliny lekarskie
(1)
Rzemiosło ludowe polskie
(1)
Słodycze
(1)
Torty
(1)
Wienbibliothek im Rathaus
(1)
Zachorowscy
(1)
┼╗ycie codzienne
(1)
Subject: work
Zbi├│r dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
(1)
Subject: time
1801-
(4)
1701-
(3)
1901-
(3)
1601-
(2)
1501-
(1)
Subject: place
Gruzja
(1)
Krak├│w
(1)
Kujawsko-pomorskie wojew├│dztwo
(1)
Kujawsko-pomorskie, wojew├│dztwo
(1)
My┼Ťlenice (okr─Ög)
(1)
Wielkopolska
(1)
Święcany
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(3)
Katalogi wystaw
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Źródła historyczne
(1)
20 results Filter
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: Kucharz doskona┼éy : po┼╝yteczny dla zatrudniaj─ůcych si─Ö gospodarstwem / z fr. przet┼é. i wiel─ů przydatkami pomno┼╝ony przez Wojciecha Wiel─ůdka ; wyd. i oprac. Jaros┼éaw Dumanowski ; przy wsp├│┼éudz. Aleksandry Kle┼Ťty-Nawrockiej.
Wariant tytu┼éu: Kucharz doskona┼éy : po┼╝yteczny dla zatrudniaj─ůcych si─Ö gospodarstwem : okazuj─ůc spos├│b poznawania, rozbierania i sporz─ůdzania r├│┼╝nego rodzaju mi─Ösiwa, ryb, etc., przy tym nauk─Ö daj─ůc przezorn─ů o mocy, czyli wy┼Ťmienito┼Ťci warzywa i zi├│┼é, oraz wyborze onych┼╝e u┼╝ywaniu, tudzie┼╝ robienia w├│dek, likwor├│w, syrop├│w, ciast i cukr├│w
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2012.
Opis fizyczny: 365, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Indeks. Słownik terminów.
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne - 18 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Has┼éo dodatkowe: Kle┼Ťta-Nawrocka, Aleksandra.
Has┼éo dodatkowe: Wiel─ůdko, Wojciech Wincenty (1749-1822).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-63580-08-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 19400 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Papava Ketevan
Tytuł: Kartuli gemos memkvidreoba = Heritage of Georgian taste / avtor-semdgenlebi: Ketevan Papava, Arcil Zambaxije ; [translated by Nino Mainguy-Bardzimashvili].
Wariant tytułu: Heritage of Georgian taste
Adres wydawniczy: [Tbilisi] : Katy & Acho Cooking ; National Agency for Cultural Heritage Preservation in Georgia, 2019.
Opis fizyczny: 655, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Uwaga: Tekst równol. w jęz. gruzińskim i ang.
Temat: Kuchnia gruzińska
Temat: Gruzja - kultura
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Mainguy-Bardzimashvili, Nino.
Hasło dodatkowe: Zambaxije, Arcil.
Hasło dodatkowe: Katy & Acho Cooking (Tbilisi)
Hasło dodatkowe: National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia (Gruzja)
ISBN: 978-9941-8-1425-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25156 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała.
Adres wydawniczy: Krak├│w : Wydwanictwo a5 : Galeria Starmach, 2021.
Opis fizyczny: 319 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Temat: Ksi─ů┼╝ki kucharskie - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Hasło dodatkowe: Rottenberg, Anda (1944- ).
Hasło dodatkowe: Biała, Alicja (1993- ).
Hasło dodatkowe: Starmach Gallery (Kraków)
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo a5
ISBN: 978-83-65614-40-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 34949 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Kozioł Andrzej
Tytuł: Księga zapachów / Andrzej Kozioł.
Adres wydawniczy: Krak├│w : Wydawnictwo WAM, 2010.
Opis fizyczny: 376, [4] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 371-[377].
Temat: Kuchnia polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Krak├│w - kultura
ISBN: 978-83-7505-609-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25343 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytuł: Tatarskie ziele w cukrze czyli Staropolskie słodycze / Jarosław Dumanowski.
Wariant tytułu: Staropolskie słodycze
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 91 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Silva Rerum
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Temat: Słodycze - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Grygiel, Elżbieta (1955- ).
ISBN: 978-83-60959-22-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26159 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Szel─ůgowska Gra┼╝yna (etnografia)
Tytu┼é: Kuchnia z rodowodem : potrawy i produkty tradycyjne wojew├│dztwa kujawsko-pomorskiego / Gra┼╝yna Szel─ůgowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu, 2011.
Opis fizyczny: 159 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 154.
Temat: Etnografia - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kujawsko-pomorskie wojew├│dztwo - etnografia
ISBN: 978-83-61891-16-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26297 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: Moda bardzo dobra sma┼╝enia r├│┼╝nych konfekt├│w i innych s┼éodko┼Ťci, a tak┼╝e przyrz─ůdzania wszelkich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne / oprac. Jaros┼éaw Dumanowski i Rafa┼é Jankowski.
Wariant tytułu: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 273, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra sma┼╝enia r├│┼╝nych konfekt├│w.
Uwaga: Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Jankowski, Rafał.
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-18-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 18110 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Polska i ┼Ťwiat przez kuchni─Ö : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze ┼Ťrodk├│w Wydzia┼éu Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Has┼éo dodatkowe: Drza┼é-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Has┼éo dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Has┼éo dodatkowe: Kilija┼äska, Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe, inskrypcje, sentencje i spos├│b dekoracji
Has┼éo dodatkowe: Korczy┼äska-Derkacz, Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
Has┼éo dodatkowe: Kordzi┼äska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Has┼éo dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Has┼éo dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Has┼éo dodatkowe: Przymusza┼éa, Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Has┼éo dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
Has┼éo dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Has┼éo dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, ksi─ů┼╝ce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Has┼éo dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Has┼éo dodatkowe: ┼Üwita┼éa-Trybek, Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Has┼éo dodatkowe: W├│jcik, Ewa. "O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "p├│┼éuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Has┼éo dodatkowe: Zaj─ůc, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Faissner Waltraud
Tytu┼é: Linzerische Torten auf andere Art : historische Rezepte zur "Linzer Torte" aus der Kochbuchsammlung der Bibliothek des Ober├Âsterreichischen Landesmuseums und anderen Quellen / bearb. von Waltraud Faissner.
Wydanie: ├ťberarb. und erw. Neuaufl.
Adres wydawniczy: Weitra : Bibliothek der Provinz, 2010.
Opis fizyczny: 161, [4] s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Seria: Studien zur Kulturgeschichte von Ober├Âsterreich
Uwaga: Bibliogr. s. [164-165]. Indeks.
Temat: Ober├Âsterreichisches Landesmuseum Linz. Bibliothek - zbiory - 17-20 w
Temat: Materiały biblioteczne - tematyka - zbiory - Austria - 17-20 w
Temat: Przepisy kulinarne - Austria - 17-20 w
Temat: Przepisy kulinarne - zbiory - Austria - 17-20 w
Temat: Torty - Austria - 17-20 w
Has┼éo dodatkowe: Ober├Âsterreichisches Landesmuseum (Linz)
ISBN: 978-3-85474-233-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 17409 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: "Heut' muss der Tisch sich v├Âllig bieg'n" : Wiener K├╝che und Ihre Kochb├╝cher / hrsg. von Julia Danielczyk und Isabella Wasner-Peter.
Adres wydawniczy: Wien : Wienbibliothek im Rathaus : Mandelbaum Verlag, cop. 2007.
Opis fizyczny: 262 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. po art. Słownik terminów.
Temat: Wienbibliothek im Rathaus - zbiory - 19-20 w
Temat: Kuchnia austriacka - historia
Temat: Przepisy kulinarne - Austria - 19-20 w
Hasło dodatkowe: Danielczyk, Julia (1972- ).
Hasło dodatkowe: Wasner-Peter, Isabella (1963- ).
ISBN: 978-3-85476-246-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25106 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Szel─ůgowska Gra┼╝yna (etnografia)
Tytu┼é: Stary spos├│b na g─Ö┼Ť / [koncepcja ksi─ů┼╝ki, tekst i wyb├│r przepis├│w] Gra┼╝yna Szel─ůgowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej, 2014.
Opis fizyczny: 69, [3] s. : il. ; 22 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 69-[70].
Temat: G─Ö┼Ť domowa - hodowla - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Mi─Öso g─Ösie - kucharstwo i przetw├│rstwo
Temat: Kujawsko-pomorskie wojew├│dztwo - etnografia
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Muzeum Etnograficzne (Toruń)
ISBN: 978-83-61891-60-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28963 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytu┼é: Sekrety kuchmistrzowskie Stanis┼éawa Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej ksi─ů┼╝ki kucharskiej z 1682 roku / Jaros┼éaw Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Pozna┼äski.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
Opis fizyczny: 142, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Słowniczek terminów.
Temat: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Pawlas, Andrzej.
Hasło dodatkowe: Poznański, Jerzy (kulinaria).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-93-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25647 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Staropolskie przepisy kulinarne : receptury rozproszone z XVI-XVIII w. : ┼║r├│d┼éa r─Ökopi┼Ťmienne / wydali i opracowali Jaros┼éaw Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska ; pod redakcj─ů Jaros┼éawa Dumanowskiego.
Wariant tytułu: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cop. 2017.
Opis fizyczny: 366 s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Bibliogr. s. 330-334. Indeks. Słownik terminów kulinarnych.
Uwaga: Finansowanie w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego pod nazw─ů "Narodowy Program Rozwoju Humanistyki" w latach 2012-2016.
Temat: Kuchnia polska - 16-18 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 16-18 w. - źródła
Temat: R─Ökopisy polskie - tematyka - 16-18 w
Gatunek, rodzaj, forma: Źródła historyczne
Hasło dodatkowe: Dias-Lewandowska, Dorota (1982- ).
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Sikorska, Marta (1987- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-63580-92-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25728 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Mazur Janusz (regionalizm)
Tytu┼é: Chleby Europy : warto┼Ť─ç kulturowa chleba w cywilizacji europejskiej : katalog wystawy = Breads of Europe : cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition / [tekst Janusz Mazur ; tekst przygotowany na podstawie opracowa┼ä Edouard de Loubrie, Louiza Karapidaki, Frederika Tamarozzi Bert, Sari Zsolt ; t┼éumacznie na j─Özyk angielski Patrycja Ku┼║miuk].
Wariant tytu┼éu: Warto┼Ť─ç kulturowa chleba w cywilizacji europejskiej : katalog wystawy
Wariant tytułu: Breads of Europe : cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition
Wariant tytułu: Cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition
Adres wydawniczy: Lubacz├│w : Muzeum Kres├│w w Lubaczowie, 2015.
Opis fizyczny: 103 s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Uwaga: Publikacja towarzysz─ůca wystawie: Muzeum Kres├│w w Lubaczowie, 17 maja - 30 wrze┼Ťnia 2015 r.
Uwaga: Tekst r├│wnol. pol., ang.
Temat: Muzeum Kres├│w Lubacz├│w - wystawy - 2015
Temat: Chleb - etnografia - wystawy - Europa
Temat: Chleb - symbolika - wystawy
Temat: Piekarstwo - wystawy - Europa
Temat: Przepisy kulinarne - wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Loubrie, Edouard de.
Hasło dodatkowe: Karapidakis, Louisa.
Hasło dodatkowe: Tamarozzi Bert, Federika.
Hasło dodatkowe: Zsolt, Sari (1976- ).
Hasło dodatkowe: Kuźmiuk, Patrycja.
Hasło dodatkowe: Muzeum Kresów (Lubaczów)
ISBN: 978-83-938910-6-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23745 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Kmie─ç Krzysztof (1950-2011)
Tytuł: Farmacja, kuchnia i ekslibrisy / Krzysztof Kmieć.
Adres wydawniczy: Poznań ; Kraków : Wydawnictwo Kontekst, 2002.
Opis fizyczny: 39 s. : il. ; 24 cm.
Temat: Kmie─ç Krzysztof 1950-2011 - tw├│rczo┼Ť─ç
Temat: Ekslibrisy polskie - tematyka - od 1989 r
Temat: Linoryt polski - tematyka - od 1989 r
Temat: Przepisy kulinarne
Temat: Ro┼Ťliny lekarskie - ikonografia
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Kontekst
ISBN: 83-88572-50-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 31895 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Lemaniak Paweł (1978- )
Tytu┼é: Smaki ziemi my┼Ťlenickiej / [tekst Pawe┼é Lemaniak ; zdj─Öcia Micha┼é Zi─Öba].
Adres wydawniczy: My┼Ťlenice ; [Krak├│w] : [Poligrafia Salezja┼äska], 2015 (Krak├│w : Poligrafia Salezja┼äska).
Opis fizyczny: 255 s. : il. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Uwaga: Nazwa wyd. wg bazy ISBN Biblioteki Narodowej.
Uwaga: Publikacja realizowana w ramach projektu wsp├│┼épracy pn. "Smaki ziemi my┼Ťlenickiej", wsp├│┼éfinansowana jest ze ┼Ťrodk├│w Unii Europejskiej w ramach dzia┼éania 421.
Temat: Folklor - Polska - 21 w
Temat: Fotografia polska - tematyka - 21 w
Temat: Kuchnia regionalna - Polska - 21 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 21 w
Temat: Rzemiosło ludowe polskie - wyroby - 21 w
Temat: My┼Ťlenice okr─Ög - etnografia
Hasło dodatkowe: Zięba, Michał (fotografia).
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Poligrafia Salezjańska
ISBN: 978-83-62127-96-2
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23491 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28831 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Je┼╝ Agnieszka
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016.
Opis fizyczny: 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Uwaga: Bibliogr. s. 181-182.
Temat: Gastronomia - Polska - 1918-1939 r
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 1918-1939 r
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo RM
ISBN: 978-83-7773-294-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32601 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Gniazdowska Małgorzata
Tytu┼é: Od ┼Ťlepych ryb do klusek na ┼éachu : leszczy┼äska kuchnia w latach 1890-1950 : wystawa : Muzeum Okr─Ögowe w Lesznie, 29.01 - 06.04.2014, budynek g┼é├│wny Muzeum/ [oprac. i tekst: Ma┼égorzata Gniazdowska].
Adres wydawniczy: Leszno : Muzeum Okr─Ögowe w Lesznie, 2014.
Opis fizyczny: [26] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Temat: Muzeum Okr─Ögowe Leszno - wystawy - 2014
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Kuchnia regionalna - wystawy - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Wielkopolska - etnografia - wystawy - 19-20 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Muzeum Okręgowe (Leszno)
ISBN: 978-83-61701-96-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28520 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca / wydali i opracowali Jarosław Dumanowski i Switłana Bułatowa.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 2021.
Opis fizyczny: 403 s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Bibliogr. w przypisach do art. Słownik. Indeks.
Uwaga: Sfinansowano ze ┼Ťrodk├│w Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.
Temat: Lubomirska Ludwika Honorata 1726-1786
Temat: Pociej Rozalia 1700?-po 1755
Temat: Zachorowscy rodzina
Temat: Zbi├│r dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Temat: Kuchnia polska - 18 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 18 w
Temat: R─Ökopisy polskie - tematyka - 18 w
Has┼éo dodatkowe: Bulatova, Sv├Čtlana Oleg├Čvna (1962- ).
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-6610472-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 25729 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again