Form of Work
Książki
(16)
Status
available
(15)
unavailable
(1)
Branch
Magazyn
(16)
Author
Dumanowski Jarosław (1967- )
(4)
Szelągowska Grażyna (etnografia)
(2)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Danielczyk Julia (1972- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Faissner Waltraud
(1)
Gniazdowska Małgorzata
(1)
Grygiel Elżbieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Karapidakis Louisa
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kleśta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Kmieć Krzysztof (1950-2011)
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Kuźmiuk Patrycja
(1)
Lemaniak Paweł (1978- )
(1)
Loubrie Edouard de
(1)
Mazur Janusz (regionalizm)
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie" czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Tamarozzi Bert Federika
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wasner-Peter Isabella (1963- )
(1)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Wrona Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Zięba Michał (fotografia)
(1)
Zsolt Sari (1976- )
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Year
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(14)
Austria
(2)
Language
Polish
(14)
German
(2)
Subject
Przepisy kulinarne
(14)
Kuchnia polska
(5)
Kuchnia regionalna
(4)
Kultura stołu
(4)
Kuchnia
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Chleb
(1)
Dwory
(1)
Ekslibrisy polskie
(1)
Etnografia
(1)
Folklor
(1)
Fotografia polska
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Gęś domowa
(1)
Kmieć, Krzysztof
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Linoryt polski
(1)
Materiały biblioteczne
(1)
Mięso gęsie
(1)
Muzeum Kresów (Lubaczów)
(1)
Muzeum Okręgowe (Leszno)
(1)
Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz)
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Piekarstwo
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rzemiosło ludowe polskie
(1)
Słodycze
(1)
Torty
(1)
Wienbibliothek im Rathaus
(1)
Życie codzienne
(1)
Subject: time
1801-
(4)
1901-
(3)
1601-
(1)
1701-
(1)
1989-
(1)
Subject: place
Kraków
(1)
Kujawsko-pomorskie województwo
(1)
Kujawsko-pomorskie, województwo
(1)
Myślenice (okręg)
(1)
Wielkopolska
(1)
Genre/Form
Katalogi wystaw
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
16 results Filter
No cover
Book
In basket
Tytuł: Kucharz doskonały : pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem / z fr. przetł. i wielą przydatkami pomnożony przez Wojciecha Wielądka ; wyd. i oprac. Jarosław Dumanowski ; przy współudz. Aleksandry Kleśty-Nawrockiej.
Wariant tytułu: Kucharz doskonały : pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem : okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb, etc., przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół, oraz wyborze onychże używaniu, tudzież robienia wódek, likworów, syropów, ciast i cukrów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2012.
Opis fizyczny: 365, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Indeks. Słownik terminów.
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne - 18 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Kleśta-Nawrocka, Aleksandra.
Hasło dodatkowe: Wielądko, Wojciech Wincenty (1749-1822).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-63580-08-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 19400 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Kozioł Andrzej
Tytuł: Księga zapachów / Andrzej Kozioł.
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo WAM, 2010.
Opis fizyczny: 376, [4] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 371-[377].
Temat: Kuchnia polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kraków - kultura
ISBN: 978-83-7505-609-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. sygn. II 25343 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytuł: Tatarskie ziele w cukrze czyli Staropolskie słodycze / Jarosław Dumanowski.
Wariant tytułu: Staropolskie słodycze
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 91 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Silva Rerum
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Temat: Słodycze - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Grygiel, Elżbieta (1955- ).
ISBN: 978-83-60959-22-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26159 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Szelągowska Grażyna (etnografia)
Tytuł: Kuchnia z rodowodem : potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego / Grażyna Szelągowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu, 2011.
Opis fizyczny: 159 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 154.
Temat: Etnografia - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - Polska
Temat: Kujawsko-pomorskie województwo - etnografia
ISBN: 978-83-61891-16-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 26297 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Faissner Waltraud
Tytuł: Linzerische Torten auf andere Art : historische Rezepte zur "Linzer Torte" aus der Kochbuchsammlung der Bibliothek des Oberösterreichischen Landesmuseums und anderen Quellen / bearb. von Waltraud Faissner.
Wydanie: Überarb. und erw. Neuaufl.
Adres wydawniczy: Weitra : Bibliothek der Provinz, 2010.
Opis fizyczny: 161, [4] s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Seria: Studien zur Kulturgeschichte von Oberösterreich
Uwaga: Bibliogr. s. [164-165]. Indeks.
Temat: Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz). Bibliothek - zbiory - 17-20 w
Temat: Materiały biblioteczne - tematyka - zbiory - Austria - 17-20 w
Temat: Przepisy kulinarne - Austria - 17-20 w
Temat: Przepisy kulinarne - zbiory - Austria - 17-20 w
Temat: Torty - Austria - 17-20 w
Hasło dodatkowe: Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz)
ISBN: 978-3-85474-233-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 17409 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytuł: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne / oprac. Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski.
Wariant tytułu: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 273, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Seria: Polskie ZAbytki Kulinarne
Uwaga: Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Uwaga: Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Jankowski, Rafał.
ISBN: 978-83-60959-18-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 18110 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Polska i świat przez kuchnię : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposażenie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Hasło dodatkowe: Drzał-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Hasło dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Hasło dodatkowe: Kilijańska, Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji
Hasło dodatkowe: Korczyńska-Derkacz, Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Hasło dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Hasło dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Hasło dodatkowe: Przymuszała, Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
Hasło dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Hasło dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczność polskiego stołu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Hasło dodatkowe: Świtała-Trybek, Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Hasło dodatkowe: Wójcik, Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Hasło dodatkowe: Zając, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytuł: "Heut' muss der Tisch sich völlig bieg'n" : Wiener Küche und Ihre Kochbücher / hrsg. von Julia Danielczyk und Isabella Wasner-Peter.
Adres wydawniczy: Wien : Wienbibliothek im Rathaus : Mandelbaum Verlag, cop. 2007.
Opis fizyczny: 262 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. po art. Słownik terminów.
Temat: Wienbibliothek im Rathaus - zbiory - 19-20 w
Temat: Kuchnia austriacka - historia
Temat: Przepisy kulinarne - Austria - 19-20 w
Hasło dodatkowe: Danielczyk, Julia (1972- ).
Hasło dodatkowe: Wasner-Peter, Isabella (1963- ).
ISBN: 978-3-85476-246-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25106 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Szelągowska Grażyna (etnografia)
Tytuł: Stary sposób na gęś / [koncepcja książki, tekst i wybór przepisów] Grażyna Szelągowska.
Adres wydawniczy: Toruń : Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej, 2014.
Opis fizyczny: 69, [3] s. : il. ; 22 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 69-[70].
Temat: Gęś domowa - hodowla - Polska
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Mięso gęsie - kucharstwo i przetwórstwo
Temat: Kujawsko-pomorskie województwo - etnografia
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Muzeum Etnograficzne (Toruń)
ISBN: 978-83-61891-60-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28963 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytuł: Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku / Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
Opis fizyczny: 142, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Słowniczek terminów.
Temat: "Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Pawlas, Andrzej.
Hasło dodatkowe: Poznański, Jerzy (kulinaria).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-93-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25647 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Mazur Janusz (regionalizm)
Tytuł: Chleby Europy : wartość kulturowa chleba w cywilizacji europejskiej : katalog wystawy = Breads of Europe : cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition / [tekst Janusz Mazur ; tekst przygotowany na podstawie opracowań Edouard de Loubrie, Louiza Karapidaki, Frederika Tamarozzi Bert, Sari Zsolt ; tłumacznie na język angielski Patrycja Kuźmiuk].
Wariant tytułu: Wartość kulturowa chleba w cywilizacji europejskiej : katalog wystawy
Wariant tytułu: Breads of Europe : cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition
Wariant tytułu: Cultural value of bread in European civilization : the catalogue of the exhibition
Adres wydawniczy: Lubaczów : Muzeum Kresów w Lubaczowie, 2015.
Opis fizyczny: 103 s. : il. (gł. kolor.) ; 28 cm.
Uwaga: Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Kresów w Lubaczowie, 17 maja - 30 września 2015 r.
Uwaga: Tekst równol. pol., ang.
Temat: Muzeum Kresów (Lubaczów) - wystawy - 2015
Temat: Chleb - etnografia - wystawy - Europa
Temat: Chleb - symbolika - wystawy
Temat: Piekarstwo - wystawy - Europa
Temat: Przepisy kulinarne - wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Loubrie, Edouard de.
Hasło dodatkowe: Karapidakis, Louisa.
Hasło dodatkowe: Tamarozzi Bert, Federika.
Hasło dodatkowe: Zsolt, Sari (1976- ).
Hasło dodatkowe: Kuźmiuk, Patrycja.
Hasło dodatkowe: Muzeum Kresów (Lubaczów)
ISBN: 978-83-938910-6-1
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23745 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Kmieć Krzysztof (1950-2011)
Tytuł: Farmacja, kuchnia i ekslibrisy / Krzysztof Kmieć.
Adres wydawniczy: Poznań ; Kraków : Wydawnictwo Kontekst, 2002.
Opis fizyczny: 39 s. : il. ; 24 cm.
Temat: Kmieć Krzysztof (1950-2011) - twórczość
Temat: Ekslibrisy polskie - tematyka - od 1989 r
Temat: Linoryt polski - tematyka - od 1989 r
Temat: Przepisy kulinarne
Temat: Rośliny lekarskie - ikonografia
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Kontekst
ISBN: 83-88572-50-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 31895 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Lemaniak Paweł (1978- )
Tytuł: Smaki ziemi myślenickiej / [tekst Paweł Lemaniak ; zdjęcia Michał Zięba].
Adres wydawniczy: Myślenice ; [Kraków] : [Poligrafia Salezjańska], 2015 (Kraków : Poligrafia Salezjańska).
Opis fizyczny: 255 s. : il. (gł. kolor.) ; 31 cm.
Uwaga: Nazwa wyd. wg bazy ISBN Biblioteki Narodowej.
Uwaga: Publikacja realizowana w ramach projektu współpracy pn. "Smaki ziemi myślenickiej", współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 421.
Temat: Folklor - Polska - 21 w
Temat: Fotografia polska - tematyka - 21 w
Temat: Kuchnia regionalna - Polska - 21 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 21 w
Temat: Rzemiosło ludowe polskie - wyroby - 21 w
Temat: Myślenice (okręg) - etnografia
Hasło dodatkowe: Zięba, Michał (fotografia).
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo Poligrafia Salezjańska
ISBN: 978-83-62127-96-2
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 23491 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28831 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Jeż Agnieszka
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016.
Opis fizyczny: 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Uwaga: Bibliogr. s. 181-182.
Temat: Gastronomia - Polska - 1918-1939 r
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 1918-1939 r
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo RM
ISBN: 978-83-7773-294-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32601 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Gniazdowska Małgorzata
Tytuł: Od ślepych ryb do klusek na łachu : leszczyńska kuchnia w latach 1890-1950 : wystawa : Muzeum Okręgowe w Lesznie, 29.01 - 06.04.2014, budynek główny Muzeum/ [oprac. i tekst: Małgorzata Gniazdowska].
Adres wydawniczy: Leszno : Muzeum Okręgowe w Lesznie, 2014.
Opis fizyczny: [26] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Temat: Muzeum Okręgowe (Leszno) - wystawy - 2014
Temat: Kuchnia - wyposażenie - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Kuchnia regionalna - wystawy - Polska
Temat: Przepisy kulinarne - wystawy - Polska - 19-20 w
Temat: Wielkopolska - etnografia - wystawy - 19-20 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Muzeum Okręgowe (Leszno)
ISBN: 978-83-61701-96-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28520 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again