Forma i typ
Książki
(16)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(2)
Placówka
Magazyn
(16)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Łozińska Maja
(2)
Łoziński Jan
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bahloul Joelle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Beckmann Inke (1981- )
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Bracha Agnieszka
(1)
Bruderle Nicole
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grygiel Elżbieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Haar Frauke von der
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kaller-Dietrich Martina
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Oberlander Heidrun
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Paprocka-Gajek Joanna
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przeździecka-Kujałowicz Aleksandra
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Schneidmuller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Stępiński Zygmunt. Słowo wstępne
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara
(1)
Sztyma-Knasiecka Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Szwarcman-Czarnota Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
(1)
Tencer Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wex Michael (1954- ). Czulent praźródło kuchni żydowskiej
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wrona Grażyna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma półuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Rok wydania
2020 - 2023
(2)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Niemcy
(2)
Austria
(1)
Język
polski
(12)
niemiecki
(4)
Temat
Kultura stołu
(15)
Kuchnia polska
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Obyczaje towarzyskie
(2)
Odżywianie
(2)
Żywność
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Ceramika artystyczna
(1)
Czekolada
(1)
Deutsches Klingenmuseum (Solingen)
(1)
Dziecko
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Herbata
(1)
Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig
(1)
Ideologia
(1)
Kawa
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Malarstwo holenderskie
(1)
Martwa natura holenderska
(1)
Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
(1)
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
(1)
Obyczaje
(1)
Odżywianie historia
(1)
Porcelana
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Schlossmuseum Linz
(1)
Sztućce
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1601-
(4)
1901-
(3)
1401-
(2)
1701-
(2)
1801-
(2)
1001-
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1501-
(1)
1918-
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
401-
(1)
501-
(1)
601-
(1)
701-
(1)
801-
(1)
901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Warszawa
(1)
Gatunek
Katalogi wystaw
(2)
Katalogi zbiorów
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
16 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor: Łozińska Maja
Tytuł: Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdj.: Maja i Jan Łozińscy.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, cop. 2012.
Opis fizyczny: 294, [2] s. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 287-[295].
Temat: Kucharstwo - historia
Temat: Kultura stołu - Polska
Hasło dodatkowe: Łoziński, Jan.
ISBN: 978-83-01-17102-5
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 27455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor: Palińska Marcelina
Tytuł: Embarras de richesse czyli O dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych / Marcelina Palińska ; [rysunki: Agnieszka Bracha].
Wariant tytułu: O dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cop. 2018.
Opis fizyczny: 271 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Silva Rerum Muzeum Pałac w Wilanowie
Uwaga: Bibliogr., netogr. s. 261-271.
Temat: Kultura stołu - 19 w
Temat: Sztućce - 19 w
Hasło dodatkowe: Bracha, Agnieszka.
Hasło dodatkowe: Grygiel, Elżbieta (1955- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-66104-00-6
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 32673 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Hasło dodatkowe: Gapiński, Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Hasło dodatkowe: Kościuk, Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Hasło dodatkowe: Kupisiński, Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
Hasło dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
Hasło dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Hasło dodatkowe: Smolińska, Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor: Kaller-Dietrich Martina
Tytuł: Essen unterwegs : eine kleine Globalgeschichte von Mobilität und Wandel am Teller : [Ausstellung der Oberösterreichischen Landesmuseen im Schlossmuseum Linz vom 8. Mai bis 28. August 2011] / Martina Kaller-Dietrich.
Adres wydawniczy: Linz ; Weitra : Bibliothek der Provinz, 2011.
Opis fizyczny: 166 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Seria: Kataloge der Oberösterreichischen Landesmuseen Neue Serie
Uwaga: Bibliogr. s. 160-165.
Temat: Schlossmuseum Linz - wystawy - 2011
Temat: Kultura stołu - wystawy - 21 w
Temat: Odżywianie - wystawy - 21 w
Hasło dodatkowe: Oberösterreichisches Landesmuseum (Linz)
ISBN: 978-3-85474-251-7
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 25940 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelkich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne / oprac. Jarosław Dumanowski i Rafał Jankowski.
Wariant tytułu: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 273, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Uwaga: Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Uwaga: Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Jankowski, Rafał.
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-18-3
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. III 18110 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł: Polska i świat przez kuchnię : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposażenie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Hasło dodatkowe: Drzał-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Hasło dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Hasło dodatkowe: Kilijańska, Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji
Hasło dodatkowe: Korczyńska-Derkacz, Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Hasło dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Hasło dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Hasło dodatkowe: Przymuszała, Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
Hasło dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Hasło dodatkowe: Sikora, Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Hasło dodatkowe: Świtała-Trybek, Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Hasło dodatkowe: Wójcik, Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Hasło dodatkowe: Zając, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł: Od kuchni : żydowska kultura kulinarna / [koncepcja i redakcja merytoryczna Magdalena Maślak, Tamara Sztyma ; tłumaczenie i korekta tekstów w języku angielskim Zofia Sochańska].
Wariant tytułu: Żydowska kultura kulinarna
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, 2022.
Opis fizyczny: 222, [2] s. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie, 11 marca - 12 grudnia 2022 r.
Uwaga: Bibliogr. s. 99.
Uwaga: Współfinansowanie: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Uwaga: Tekst częśc. tł. z jęz. ang.
Temat: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin - wystawy - 2022
Temat: Kuchnia żydowska - wystawy
Temat: Kultura stołu - Żydzi - wystawy
Temat: Żydzi - kultura - wystawy
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Gatunek, rodzaj, forma: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Maślak, Magdalena (kulturoznawstwo).
Hasło dodatkowe: Sztyma-Knasiecka, Tamara.
Hasło dodatkowe: Sochańska-Kumor, Zofia.
Hasło dodatkowe: Bahloul, Joëlle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
Hasło dodatkowe: Dynner, Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
Hasło dodatkowe: Ferst, Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
Hasło dodatkowe: Gruber, Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy "żydowskie"?
Hasło dodatkowe: Hovav, Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
Hasło dodatkowe: Jochnowitz, Eve. Żydowski wegetarianizm
Hasło dodatkowe: Kirshenblatt-Gimblett, Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
Hasło dodatkowe: Koenig, Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
Hasło dodatkowe: Kordowicz, Małgorzata. Meandry koszerności
Hasło dodatkowe: Ladovsky, Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Hasło dodatkowe: Ladovsky, Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
Hasło dodatkowe: Maślak, Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Hasło dodatkowe: Merlak, Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
Hasło dodatkowe: Rakowiecka, Agata. Wspólny stół
Hasło dodatkowe: Schudrich, Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
Hasło dodatkowe: Stępiński, Zygmunt. Słowo wstępne
Hasło dodatkowe: Sztyma-Knasiecka, Tamara. Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
Hasło dodatkowe: Szwarcman-Czarnota, Bella (1945- ). Kuchnia z tego świata
Hasło dodatkowe: Tencer, Gołda (1949- ). W kuchni mamy Soni
Hasło dodatkowe: Wex, Michael (1954- ). Czulent, praźródło kuchni żydowskiej
Hasło dodatkowe: Muzeum Historii Żydów Polskich (Warszawa)
ISBN: 978-83-961931-4-8
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 35582 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor: Brüderle Nicole
Tytuł: Aufgetischt : die herzogliche Tafel der Renaissance : Ausstellung des Herzog Anton Ulrich-Museums in der Burg Dankwarderode - 1. April bis 10. Juli 2011 / Nicole Brüderle.
Wariant tytułu: Herzogliche Tafel der Renaissance
Adres wydawniczy: Braunschweig : Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig, cop. 2011.
Opis fizyczny: 91 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 83-89.
Temat: Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig - wystawy - 2011
Temat: Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig - zbiory - 16-17 w
Temat: Kucharstwo - wystawy - Europa - 15-17 w
Temat: Kultura stołu - wystawy - Europa - 15-17 w
Temat: Nakrycie i dekoracja stołu - wystawy - Europa - 16-17 w
Temat: Nakrycie i dekoracja stołu - zbiory - Niemcy - 16-17 w
Hasło dodatkowe: Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig
ISBN: 978-3-922279-65-5
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 25762 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor: Beckmann Inke (1981- )
Tytuł: Geflügel, Austern und Zitronen : Lebensmittel in Kunst und Kultur der Niederlande des 17. Jahrhunderts / Inke Beckmann.
Wariant tytułu: Lebensmittel in Kunst und Kultur der Niederlande des 17. Jahrhunderts
Adres wydawniczy: Darmstadt : WBG (Wissenschaftliche Buchgesellschaft), cop. 2014.
Opis fizyczny: 396 s., [64] s. tabl. (w tym kolor.) ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 317-389. Indeks.
Temat: Kultura stołu - Holandia - 17 w
Temat: Malarstwo holenderskie - tematyka - 17 w
Temat: Martwa natura holenderska - 17 w
Temat: Żywność - w sztuce holenderskiej
Hasło dodatkowe: Wissenschaftliche Buchgesellschaft
ISBN: 978-3-534-25913-7
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. sygn. II 29143 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytuł: Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku / Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
Opis fizyczny: 142, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Słowniczek terminów.
Temat: Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Pawlas, Andrzej.
Hasło dodatkowe: Poznański, Jerzy (kulinaria).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-93-0
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 25647 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor: Schubert Ernst (1941-2006)
Tytuł: Jedzenie i picie w średniowieczu / Ernst Schubert ; z posłowiem Bernda Schneidmüllera ; [tłumaczenie Liliana Lewandowska].
Wariant tytułu: Tyt. org.: Essen und Trinken im Mittelalter
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2019.
Opis fizyczny: 499, [1] s. ; 23 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 455-500.
Temat: Kultura stołu - historia - Europa - 5-15 w
Temat: Odżywianie historia - Europa - 5-15 w
Temat: Żywność - historia - Europa - 5-15 w
Hasło dodatkowe: Lewandowska, Liliana (1982- ).
Hasło dodatkowe: Schneidmüller, Bernd (1954- ).
Hasło dodatkowe: Uniwersytet Mikołaja Kopernika (Toruń). Wydawnictwo Naukowe
ISBN: 978-83-231-4050-4
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 33681 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Tytuł: Schmatz nicht : von Katzentischen und Kindertafeln im Wandel der Zeit : eine Ausstellung des Deutschen Klingenmuseums Solingen [...] : Deutsches Klingenmuseum Solingen, 9. 12. 2001 - 21. 4. 2002 / hrsg. von Frauke von der Haar und Heidrun Oberländer.
Adres wydawniczy: Solingen : Deutsches Klingenmuseum, 2001.
Opis fizyczny: 45 s. : il. ( w tym kolor.) ; 19 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 43-44.
Temat: Deutsches Klingenmuseum Solingen - wystawy - 2001-2002
Temat: Nakrycie i dekoracja stołu - wystawy - 17-20 w
Temat: Dziecko - kultura - wystawy - 17-20 w
Hasło dodatkowe: Haar, Frauke von der.
Hasło dodatkowe: Oberländer, Heidrun.
ISBN: 3-930315-22-X
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. I 7961 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Autor: Łozińska Maja
Tytuł: Smaki dwudziestolecia : zwyczaje kulinarne, bale i bankiety / aut. Maja Łozińska ; wstęp i wybór zdj. Jan Łoziński.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011.
Opis fizyczny: 183 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 170-173.
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przyjęcia okolicznościowe - Polska - 1918-1939 r
Temat: Polska - kultura - 1918-1939 r
Hasło dodatkowe: Łoziński, Jan.
ISBN: 978-83-01-16749-3
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 26089 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor: Jeż Agnieszka
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016.
Opis fizyczny: 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Uwaga: Bibliogr. s. 181-182.
Temat: Gastronomia - Polska - 1918-1939 r
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 1918-1939 r
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo RM
ISBN: 978-83-7773-294-6
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 32601 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor: Milewska Monika (1972- )
Tytuł: Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska.
Wariant tytułu: Jedzenie i ideologia w PRL
Wariant tytułu: Jedzenie i ideologia w Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej
Adres wydawniczy: Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021.
Opis fizyczny: 647, [1] s., [40] s. tabl. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 584-611. Indeks.
Temat: Gospodarka żywnościowa - polityka - Polska - 1944-1989 r
Temat: Ideologia - a kuchnia
Temat: Kuchnia - a ideologia
Temat: Kuchnia polska - 1944-1989 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1944-1989 r
Temat: Odżywianie - historia - Polska - 1944-1989 r
Temat: Zaopatrzenie kartkowe - Polska - 1944-1989 r
Hasło dodatkowe: Państwowy Instytut Wydawniczy
ISBN: 978-83-8196-350-3
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. sygn. II 35771 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 30709 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej