Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(14)
Status
available
(13)
unavailable
(1)
Branch
Magazyn
(14)
Author
Dumanowski Jaros┼éaw (1967- )
(2)
Łozińska Maja
(2)
Łoziński Jan
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Beckmann Inke (1981- )
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Bracha Agnieszka
(1)
Bruderle Nicole
(1)
Drza┼é-Sierocka Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
(1)
Gapi┼äski Bart┼éomiej (1982- ). Chleb w ┼╝yciu codziennym spo┼éeczno┼Ťci wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Grygiel El┼╝bieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Haar Frauke von der
(1)
Has-Tokarz Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Je┼╝ Agnieszka
(1)
Kaczan Anna. "Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kaller-Dietrich Martina
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kilija┼äska Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe inskrypcje sentencje i spos├│b dekoracji
(1)
Korczy┼äska-Derkacz Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
(1)
Kordzi┼äska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
(1)
Ko┼Ťciuk Agnieszka. Fuszer so┼éoducha w┼éok... - po┼╝ywienie codzienne w przekazach mieszka┼äc├│w Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezar├│w czyli o kulinariach w staro┼╝ytnym Rzymie
(1)
Kupisi┼äski Zdzis┼éaw (1955- ). Wp┼éyw roku liturgicznego na kszta┼étowanie tradycyjnego po┼╝ywienia w polskiej religijno┼Ťci ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolno┼Ťl─ůska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej to┼╝samo┼Ťci regionu po 1989 roku
(1)
Ku┼║mina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuit├│w (XVI-XVII wieku)
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Po┼╝ywienie ludno┼Ťci wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w ko┼äcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion pary┼╝an przy jednym stole
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka po┼╝ywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie" czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Oberlander Heidrun
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Paprocka-Gajek Joanna
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w j─Özyku i kulturze ludowej
(1)
Przeździecka-Kujałowicz Aleksandra
(1)
Przymusza┼éa Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze kr├│lewskim doby baroku: mi─Ödzy tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Schneidmuller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach ksi─ů┼╝ce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smoli┼äska Teresa. St├│┼é weselny na G├│rnym ┼Ül─ůsku w procesie przemian
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Pr├│ba zdefiniowania zakresu znaczeniowego poj─Öcia
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wodzi┼äska Izabela (1981- ). Czy warto bada─ç kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wrona Gra┼╝yna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania ┼╝ycia i zdrowia traktowa─ç b─Öd─Ö" : nakazy i zakazy ┼╝ywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
W├│jcik Ewa. "O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "p├│┼éuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
(1)
Zaj─ůc Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
┼Üwita┼éa-Trybek Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Year
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(10)
Germany
(2)
Austria
(1)
Language
Polish
(10)
German
(4)
Subject
Kultura stołu
(13)
Kuchnia polska
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Kucharstwo
(3)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Obyczaje towarzyskie
(2)
┼╗ywno┼Ť─ç
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Ceramika artystyczna
(1)
Czekolada
(1)
Deutsches Klingenmuseum (Solingen)
(1)
Dziecko
(1)
Gastronomia
(1)
Herbata
(1)
Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig
(1)
Kawa
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Malarstwo holenderskie
(1)
Martwa natura holenderska
(1)
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
(1)
Obyczaje
(1)
Od┼╝ywianie
(1)
Od┼╝ywianie historia
(1)
Porcelana
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przyj─Öcia okoliczno┼Ťciowe
(1)
Schlossmuseum Linz
(1)
Sztu─çce
(1)
Subject: time
1601-
(4)
1401-
(2)
1701-
(2)
1801-
(2)
1901-
(2)
1001-
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1501-
(1)
1918-
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
401-
(1)
501-
(1)
601-
(1)
701-
(1)
801-
(1)
901-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Warszawa
(1)
Genre/Form
Katalogi wystaw
(1)
Katalogi zbior├│w
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
14 results Filter
No cover
Book
In basket
Autor: Łozińska Maja
Tytuł: Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdj.: Maja i Jan Łozińscy.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, cop. 2012.
Opis fizyczny: 294, [2] s. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 287-[295].
Temat: Kucharstwo - historia
Temat: Kultura stołu - Polska
Hasło dodatkowe: Łoziński, Jan.
ISBN: 978-83-01-17102-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 27455 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Palińska Marcelina
Tytuł: Embarras de richesse czyli O dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych / Marcelina Palińska ; [rysunki: Agnieszka Bracha].
Wariant tytułu: O dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cop. 2018.
Opis fizyczny: 271 s. : il. ; 24 cm.
Seria: Silva Rerum Muzeum Pałac w Wilanowie
Uwaga: Bibliogr., netogr. s. 261-271.
Temat: Kultura stołu - 19 w
Temat: Sztu─çce - 19 w
Hasło dodatkowe: Bracha, Agnieszka.
Hasło dodatkowe: Grygiel, Elżbieta (1955- ).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
ISBN: 978-83-66104-00-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32673 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i wsp├│┼éczesnych / pod redakcj─ů Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w j─Öz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Has┼éo dodatkowe: Gapi┼äski, Bart┼éomiej (1982- ). Chleb w ┼╝yciu codziennym spo┼éeczno┼Ťci wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Has┼éo dodatkowe: Ko┼Ťciuk, Agnieszka. Fuszer, so┼éoducha, w┼éok... - po┼╝ywienie codzienne w przekazach mieszka┼äc├│w Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Has┼éo dodatkowe: Kupisi┼äski, Zdzis┼éaw (1955- ). Wp┼éyw roku liturgicznego na kszta┼étowanie tradycyjnego po┼╝ywienia w polskiej religijno┼Ťci ludowej
Has┼éo dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolno┼Ťl─ůska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej to┼╝samo┼Ťci regionu po 1989 roku
Has┼éo dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Po┼╝ywienie ludno┼Ťci wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w ko┼äcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Has┼éo dodatkowe: Smoli┼äska, Teresa. St├│┼é weselny na G├│rnym ┼Ül─ůsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Kaller-Dietrich Martina
Tytu┼é: Essen unterwegs : eine kleine Globalgeschichte von Mobilit├Ąt und Wandel am Teller : [Ausstellung der Ober├Âsterreichischen Landesmuseen im Schlossmuseum Linz vom 8. Mai bis 28. August 2011] / Martina Kaller-Dietrich.
Adres wydawniczy: Linz ; Weitra : Bibliothek der Provinz, 2011.
Opis fizyczny: 166 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Seria: Kataloge der Ober├Âsterreichischen Landesmuseen Neue Serie
Uwaga: Bibliogr. s. 160-165.
Temat: Schlossmuseum Linz - wystawy - 2011
Temat: Kultura stołu - wystawy - 21 w
Temat: Od┼╝ywianie - wystawy - 21 w
Has┼éo dodatkowe: Ober├Âsterreichisches Landesmuseum (Linz)
ISBN: 978-3-85474-251-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25940 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: Moda bardzo dobra sma┼╝enia r├│┼╝nych konfekt├│w i innych s┼éodko┼Ťci, a tak┼╝e przyrz─ůdzania wszelkich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne / oprac. Jaros┼éaw Dumanowski i Rafa┼é Jankowski.
Wariant tytułu: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2011.
Opis fizyczny: 273, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 30 cm.
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria
Seria: Polskie ZAbytki Kulinarne
Uwaga: Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra sma┼╝enia r├│┼╝nych konfekt├│w.
Uwaga: Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Dumanowski, Jarosław (1967- ).
Hasło dodatkowe: Jankowski, Rafał.
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-18-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. III 18110 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Polska i ┼Ťwiat przez kuchni─Ö : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze ┼Ťrodk├│w Wydzia┼éu Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Has┼éo dodatkowe: Drza┼é-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Has┼éo dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Has┼éo dodatkowe: Kilija┼äska, Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe, inskrypcje, sentencje i spos├│b dekoracji
Has┼éo dodatkowe: Korczy┼äska-Derkacz, Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
Has┼éo dodatkowe: Kordzi┼äska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Has┼éo dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Has┼éo dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Has┼éo dodatkowe: Przymusza┼éa, Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Has┼éo dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
Has┼éo dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Has┼éo dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, ksi─ů┼╝ce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Has┼éo dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Has┼éo dodatkowe: ┼Üwita┼éa-Trybek, Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Has┼éo dodatkowe: W├│jcik, Ewa. "O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "p├│┼éuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Has┼éo dodatkowe: Zaj─ůc, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Br├╝derle Nicole
Tytuł: Aufgetischt : die herzogliche Tafel der Renaissance : Ausstellung des Herzog Anton Ulrich-Museums in der Burg Dankwarderode - 1. April bis 10. Juli 2011 / Nicole Brüderle.
Wariant tytułu: Herzogliche Tafel der Renaissance
Adres wydawniczy: Braunschweig : Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig, cop. 2011.
Opis fizyczny: 91 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 83-89.
Temat: Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig - wystawy - 2011
Temat: Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig - zbiory - 16-17 w
Temat: Kucharstwo - wystawy - Europa - 15-17 w
Temat: Kultura stołu - wystawy - Europa - 15-17 w
Temat: Nakrycie i dekoracja stołu - wystawy - Europa - 16-17 w
Temat: Nakrycie i dekoracja stołu - zbiory - Niemcy - 16-17 w
Hasło dodatkowe: Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig
ISBN: 978-3-922279-65-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25762 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Beckmann Inke (1981- )
Tytu┼é: Geflu╠łgel, Austern und Zitronen : Lebensmittel in Kunst und Kultur der Niederlande des 17. Jahrhunderts / Inke Beckmann.
Wariant tytułu: Lebensmittel in Kunst und Kultur der Niederlande des 17. Jahrhunderts
Adres wydawniczy: Darmstadt : WBG (Wissenschaftliche Buchgesellschaft), cop. 2014.
Opis fizyczny: 396 s., [64] s. tabl. (w tym kolor.) ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 317-389. Indeks.
Temat: Kultura stołu - Holandia - 17 w
Temat: Malarstwo holenderskie - tematyka - 17 w
Temat: Martwa natura holenderska - 17 w
Temat: ┼╗ywno┼Ť─ç - w sztuce holenderskiej
Hasło dodatkowe: Wissenschaftliche Buchgesellschaft
ISBN: 978-3-534-25913-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 29143 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Dumanowski Jarosław (1967- )
Tytu┼é: Sekrety kuchmistrzowskie Stanis┼éawa Czernieckiego : przepisy z najstarszej polskiej ksi─ů┼╝ki kucharskiej z 1682 roku / Jaros┼éaw Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Pozna┼äski.
Adres wydawniczy: Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, cop. 2010.
Opis fizyczny: 142, [1] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Uwaga: Słowniczek terminów.
Temat: "Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
Temat: Kuchnia polska - 17 w
Temat: Kultura stołu - Polska - 17 w
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 17 w
Hasło dodatkowe: Pawlas, Andrzej.
Hasło dodatkowe: Poznański, Jerzy (kulinaria).
Hasło dodatkowe: Muzeum Pałac w Wilanowie
ISBN: 978-83-60959-93-0
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 25647 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Schubert Ernst (1941-2006)
Tytu┼é: Jedzenie i picie w ┼Ťredniowieczu / Ernst Schubert ; z pos┼éowiem Bernda Schneidm├╝llera ; [t┼éumaczenie Liliana Lewandowska].
Wariant tytułu: Tyt. org.: Essen und Trinken im Mittelalter
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2019.
Opis fizyczny: 499, [1] s. ; 23 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 455-500.
Temat: Kultura stołu - historia - Europa - 5-15 w
Temat: Od┼╝ywianie historia - Europa - 5-15 w
Temat: ┼╗ywno┼Ť─ç - historia - Europa - 5-15 w
Hasło dodatkowe: Lewandowska, Liliana (1982- ).
Hasło dodatkowe: Schneidmüller, Bernd (1954- ).
Hasło dodatkowe: Uniwersytet Mikołaja Kopernika (Toruń). Wydawnictwo Naukowe
ISBN: 978-83-231-4050-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 33681 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytu┼é: Schmatz nicht : von Katzentischen und Kindertafeln im Wandel der Zeit : eine Ausstellung des Deutschen Klingenmuseums Solingen [...] : Deutsches Klingenmuseum Solingen, 9. 12. 2001 - 21. 4. 2002 / hrsg. von Frauke von der Haar und Heidrun Oberl├Ąnder.
Adres wydawniczy: Solingen : Deutsches Klingenmuseum, 2001.
Opis fizyczny: 45 s. : il. ( w tym kolor.) ; 19 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 43-44.
Temat: Deutsches Klingenmuseum (Solingen) - wystawy - 2001-2002
Temat: Nakrycie i dekoracja stołu - wystawy - 17-20 w
Temat: Dziecko - kultura - wystawy - 17-20 w
Hasło dodatkowe: Haar, Frauke von der.
Has┼éo dodatkowe: Oberl├Ąnder, Heidrun.
ISBN: 3-930315-22-X
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. I 7961 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Łozińska Maja
Tytuł: Smaki dwudziestolecia : zwyczaje kulinarne, bale i bankiety / aut. Maja Łozińska ; wstęp i wybór zdj. Jan Łoziński.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011.
Opis fizyczny: 183 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 170-173.
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przyj─Öcia okoliczno┼Ťciowe - Polska - 1918-1939 r
Temat: Polska - kultura - 1918-1939 r
Hasło dodatkowe: Łoziński, Jan.
ISBN: 978-83-01-16749-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. sygn. II 26089 (1 egz.)
Book
In basket
Autor: Je┼╝ Agnieszka
Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016.
Opis fizyczny: 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Uwaga: Bibliogr. s. 181-182.
Temat: Gastronomia - Polska - 1918-1939 r
Temat: Kuchnia polska - 1918-1939 r
Temat: Kultura stołu - Polska - 1918-1939 r
Temat: Obyczaje towarzyskie - Polska - 1918-1939 r
Temat: Przepisy kulinarne - Polska - 1918-1939 r
Gatunek, rodzaj, forma: Wydawnictwa popularne
Hasło dodatkowe: Wydawnictwo RM
ISBN: 978-83-7773-294-6
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32601 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 30709 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again