Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(18)
Forma i typ
Książki
(18)
Dostępność
dostępne
(17)
wypożyczone
(1)
Placówka
Magazyn
(18)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Łozińska Maja
(2)
Łoziński Jan
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bahloul Joelle (1951- ). Kuchnia żydowskiej diaspory na świecie
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Beckmann Inke (1981- )
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Borowiak Stanisław
(1)
Bracha Agnieszka
(1)
Bruderle Nicole
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dynner Glenn (1969- ). Karczma żydowska od kuchni? Historia w skrócie
(1)
Eberle Martin (1968- ). Salt - the white gold staged on the dinner table
(1)
Eberle Martin (1968- ). Sól - białe złoto staje na środku stołu
(1)
Ferst Devrah. Jewish Food Society: narracja przez kuchnię
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Godłowski Jan
(1)
Godłowski Jan. Brief note on the Cracow Saltworks Museum in Wieliczka
(1)
Godłowski Jan. Introduction
(1)
Godłowski Jan. Parę słów o Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka
(1)
Godłowski Jan. Wstęp
(1)
Gruber Ruth Ellen (1949- ). Lokale żydowskie czy żydowskie?
(1)
Grygiel Elżbieta (1955- )
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Haar Frauke von der
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Herrmann Daniela Caroline. Dine like a king. 18th-century table culture: European dining traditions and royal representation
(1)
Herrmann Daniela Caroline. Jadać jak król. Kultura stołu w XVIII wieku: europejskie tradycje obiadowania i królewskie uczty
(1)
Hovav Gil (1962- ). Kuchnia izraelska dziś
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Jochnowitz Eve. Żydowski wegetarianizm
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kaller-Dietrich Martina
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kirshenblatt-Gimblett Barbara (1942- ). Zamieszanie w garnku: żydowskie kultury kulinarne w okresie nowoczesnym
(1)
Koenig Leah (1982- ). Czym właściwie jest kuchnia żydowska?
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordowicz Małgorzata. Meandry koszerności
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Ladovsky Philip. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Ladovsky Ruth. United Bakers Dairy Restaurant: rodzinna restauracja
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Matzke Fred. Powitanie
(1)
Matzke Fred. Welcoming address
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo)
(1)
Maślak Magdalena (kulturoznawstwo). Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna
(1)
Merlak Hanna (1987- ). Żydzi od kuchni
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Ntaflou Christina (1981- ). Central European drinking culture: drinking vessels 16th to 18th century
(1)
Ntaflou Christina (1981- ). Kultura picia w Europie Środkowej: naczynia do picia - XVI-XVIII wiek
(1)
Oberlander Heidrun
(1)
Ochniak-Dudek Klementyna. Sól warta złota. Zabytkowe naczynia do soli z kolekcji Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka
(1)
Ochniak-Dudek Klementyna. Worth their salt. Historical salt cellars. The collection of Cracow Saltworks Museum in Wieliczka
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Palińska Marcelina
(1)
Paprocka-Gajek Joanna
(1)
Pawlas Andrzej
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Poznański Jerzy (kulinaria)
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przeździecka-Kujałowicz Aleksandra
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rakowiecka Agata. Wspólny stół
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Schneidmuller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Schudrich Michael (1955- ). Kaszrut: jedzenie służące lepszemu życiu
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Sochańska-Kumor Zofia
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(14)
Niemcy
(2)
Austria
(1)
Język
polski
(13)
niemiecki
(4)
angielski
(1)
Temat
Kultura stołu
(17)
Kuchnia polska
(6)
Nakrycie i dekoracja stołu
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia
(2)
Obyczaje
(2)
Obyczaje towarzyskie
(2)
Odżywianie
(2)
Żywność
(2)
"Compendium ferculorum albo Zebranie potraw"
(1)
Ceramika artystyczna
(1)
Czekolada
(1)
Deutsches Klingenmuseum (Solingen)
(1)
Dziecko
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Helga Matzke European Silver
(1)
Herbata
(1)
Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig
(1)
Ideologia
(1)
Kawa
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Malarstwo holenderskie
(1)
Martwa natura holenderska
(1)
Matzke, Helga ( -2018)
(1)
Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
(1)
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
(1)
Muzeum Ziemiaństwa Zespół Pałacowo-Parkowy (Dobrzyca)
(1)
Muzeum Żup Krakowskich (Wieliczka)
(1)
Naczynia
(1)
Odżywianie historia
(1)
Porcelana
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Rzemiosło artystyczne europejskie
(1)
Schlossmuseum Linz
(1)
Srebro
(1)
Sztućce
(1)
Zaopatrzenie kartkowe
(1)
Ziemiaństwo
(1)
Złotnictwo
(1)
Życie codzienne
(1)
Żydzi
(1)
Temat: czas
1601-
(5)
1701-
(4)
1901-
(4)
1801-
(3)
1401-
(2)
1501-
(2)
1001-
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1918-
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
401-
(1)
501-
(1)
601-
(1)
701-
(1)
801-
(1)
901-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Europa Środkowa
(1)
Warszawa
(1)
Gatunek
Katalogi wystaw
(3)
Katalogi zbiorów
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
18 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 27455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32673 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32955 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 25940 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria ; t. 2)
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów
Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Bibliogr. s. 209-210. Indeks. Słownik terminów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: III 18110 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Kamler Anna. Pietrzkiewicz Dorota. Seroka Katarzyna. Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży Bichta Ewa. Stypa Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe? Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku) Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej Nowicki Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty Seroka Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie Sliwka Roman. Czeskie gotowanie Sikora Kazimierz (1959- ). Grzeczność polskiego stołu Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu... Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole Wójcik Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia Wrona Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. w przypisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32514 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja towarzysząca wystawie: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie, 11 marca - 12 grudnia 2022 r.
Bibliogr. s. 99.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35582 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis wg okł.
Katalog wystawy prezentowanej w Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy, 24 kwietnia do 2 października 2022 r.
Bibliogr. w przypisach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35703, II 35704 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 25762 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 29143 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: II 25647 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 33681 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 26089 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Na okł.: Zawiera 100 najlepszych przepisów.
Bibliogr. s. 181-182.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32601 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: I 7961 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katalog wystawy prezentowanej w Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce, 18 kwietnia do 30 sierpnia 2020.
Bibliogr. s. 261-263.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: III 26015 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35771 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 30709 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej