Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(3)
Status
available
(3)
Branch
Magazyn
(3)
Author
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Breckova Katerina. Szkło a spożywanie posiłków
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Drza┼é-Sierocka Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
(1)
Fabianova Hana (1985- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Kilija┼äska Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe inskrypcje sentencje i spos├│b dekoracji
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Korbelarova Irena (1963- )
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Do┼Ťwiadczenia kulinarne ksi─ů┼╝─ůt opawskich i raciborskich
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kontakty do┼Ťwiadczenia inspiracje
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kultura dworska
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Spo┼╝ywanie posi┼ék├│w na ┼Ťl─ůskich dworach ksi─ů┼╝─Öcych
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Ze ┼Ťredniowiecznych receptarzy
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
(1)
Korczy┼äska-Derkacz Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
(1)
Kordzi┼äska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
(1)
Kuschnik Justyna
(1)
Ku┼║mina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuit├│w (XVI-XVII wieku)
(1)
Marethova Barbara
(1)
Matejko-Peterka Ilona
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion pary┼╝an przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Piskorz-Branekova El┼╝bieta (1948- )
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposa┼╝enie
(1)
Prix Dalibor (1961- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w j─Özyku i kulturze ludowej
(1)
Przymusza┼éa Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
(1)
Rosova Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze kr├│lewskim doby baroku: mi─Ödzy tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Sedlackova Hedvika (1945- ). Szk┼éo a spo┼╝ywanie posi┼ék├│w
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach ksi─ů┼╝ce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Turakiewicz Romuald
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Werens Piotr
(1)
Wrona Gra┼╝yna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania ┼╝ycia i zdrowia traktowa─ç b─Öd─Ö : nakazy i zakazy ┼╝ywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
W├│jcik Ewa. O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma p├│┼éuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
(1)
Zaj─ůc Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
(1)
Zezula Michal (1971- )
(1)
Zezula Michal (1971- ). Przyrz─ůdzanie posi┼ék├│w i ich spo┼╝ywanie w ┼Ťwietle ┼║r├│de┼é archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
(1)
┼Üwita┼éa-Trybek Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
Country
Poland
(3)
Czech Republic
(1)
Language
Polish
(3)
Subject
Kuchnia
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Haft ludowy
(1)
Hradec nad Moravic├ş (Czechy)
(1)
Ksi─ů┼╝─Öta
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura stołu
(1)
Makaty
(1)
Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej (Toruń)
(1)
Piskorz-Branekova, El┼╝bieta
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przysłowia europejskie
(1)
Sztuka ludowa europejska
(1)
Zamek (Racib├│rz)
(1)
Zamki i pałace
(1)
Subject: time
1301-
(1)
1401-
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Opawa
(1)
Racib├│rz
(1)
Genre/Form
Katalogi wystaw
(2)
3 results Filter
Book
In basket
Tytu┼é: Polska i ┼Ťwiat przez kuchni─Ö : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze ┼Ťrodk├│w Wydzia┼éu Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Has┼éo dodatkowe: Drza┼é-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Has┼éo dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Has┼éo dodatkowe: Kilija┼äska, Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe, inskrypcje, sentencje i spos├│b dekoracji
Has┼éo dodatkowe: Korczy┼äska-Derkacz, Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
Has┼éo dodatkowe: Kordzi┼äska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Has┼éo dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Has┼éo dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Has┼éo dodatkowe: Przymusza┼éa, Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Has┼éo dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
Has┼éo dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Has┼éo dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, ksi─ů┼╝ce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Has┼éo dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Has┼éo dodatkowe: ┼Üwita┼éa-Trybek, Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Has┼éo dodatkowe: W├│jcik, Ewa. "O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "p├│┼éuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Has┼éo dodatkowe: Zaj─ůc, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 30958 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Przy ksi─ů┼╝─Öcym stole : kuchnia i kultura kulinarna na ksi─ů┼╝─Öcych dworach ┼Ťredniowiecznych w Opawie i Raciborzu / [redaktorzy: Irena Korbel├í┼Öov├í, Michal Zezula ; autorzy: Kate┼Öina B┼Öe─Źkov├í, Miroslava Cejpov├í, Hana Fabi├ínov├í, Petra Kaniov├í, Franti┼íek Kol├í┼Ö, Irena Korbel├í┼Öov├í, Barbara Marethov├í, Dalibor Prix, Romana Rosov├í, Hedvika Sedl├í─Źkov├í, Romuald Turakiewicz, Michal Zezula ; t┼éumaczenia: Justyna Kuschnik, Ilona Matejko-Peterka, Piotr Werens].
Wariant tytu┼éu: Kuchnia i kultura kulinarna na ksi─ů┼╝─Öcych dworach ┼Ťredniowiecznych w Opawie i Raciborzu
Adres wydawniczy: Ostrawa : Narodowy Instytut Dziedzictwa. Specjalizowany Oddzia┼é Terenowy w Ostrawie ; Opawa : Uniwersytet ┼Ül─ůski ; Racib├│rz : Powiat Raciborski, 2018.
Opis fizyczny: 295 s. : il. kolor. ; 23xz23 cm.
Uwaga: Na s. red.: Publikacja zosta┼éa wydana w ramach projektu Kuchnia i kultura na ksi─ů┼╝─Öcych dworach ┼Ťredniowiecznych w Opawie i Raciborzu / Kuchyn─Ť a kultura stolov├íni na st┼Öedov─Ťk├Żch kn├ş┼żec├şch dvorech v Opav─Ť a Ratibo┼Öi, projekt nr CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 jest wsp├│┼éfinansowany ze ┼Ťrodk├│w Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z bud┼╝etu pa┼ästwa RP "Przekraczamy Granice".
Uwaga: Publikacja zwi─ůzana z wystaw─ů: Zamek Pa┼ästwowy w Hradcu nad Morawic─ů, Zamek Piastowski w Raciborzu, 2018 r.
Uwaga: Bibliogr. s. 291-295.
Uwaga: Streszcz. w j─Öz. ang.
Temat: Hradec nad Moravic├ş Czechy - wystawy - 2018
Temat: Zamek Racib├│rz - wystawy - 2018
Temat: Kuchnia europejska - wystawy - 14-15 w
Temat: Kultura dworska - wystawy - Czechy - 14-15 w
Temat: Kultura dworska - wystawy - Polska - 14-15 w
Temat: Ksi─ů┼╝─Öta - wystawy - Polska - ┼Ül─ůsk region - ┼Ťredniowiecze
Temat: Zamki i pałace - wyposażenie - Czechy - 14-15 w
Temat: Zamki i pałace - wyposażenie - Polska - 14-15 w
Temat: Opawa - historia - 14-15 w
Temat: Racib├│rz - historia - 14-15 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ).
Hasło dodatkowe: Zezula, Michal (1971- ).
Hasło dodatkowe: Kuschnik, Justyna.
Hasło dodatkowe: Matejko-Peterka, Ilona.
Hasło dodatkowe: Werens, Piotr.
Has┼éo dodatkowe: B┼Öe─Źkov├í, Kate┼Öina. Szk┼éo a spo┼╝ywanie posi┼ék├│w
Has┼éo dodatkowe: Cejpov├í, Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Cejpov├í, Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Hasło dodatkowe: Fabiánová, Hana (1985- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw
Has┼éo dodatkowe: Kaniov├í, Petra. Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Kaniov├í, Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Kol├í┼Ö, Franti┼íek (1952- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Kol├í┼Ö, Franti┼íek (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Kontakty, do┼Ťwiadczenia, inspiracje
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Kultura dworska
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Spo┼╝ywanie posi┼ék├│w na ┼Ťl─ůskich dworach ksi─ů┼╝─Öcych
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Do┼Ťwiadczenia kulinarne ksi─ů┼╝─ůt opawskich i raciborskich
Has┼éo dodatkowe: Korbel├í┼Öov├í, Irena (1963- ). Ze ┼Ťredniowiecznych receptarzy
Hasło dodatkowe: Marethová, Barbara.
Has┼éo dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). ┼Üredniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemy┼Ťlid├│w i Piast├│w
Has┼éo dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w ┼Ťredniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposa┼╝enie
Has┼éo dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Rosov├í, Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemy┼Ťlid├│w
Has┼éo dodatkowe: Sedl├í─Źkov├í, Hedvika (1945- ). Szk┼éo a spo┼╝ywanie posi┼ék├│w
Hasło dodatkowe: Turakiewicz, Romuald.
Has┼éo dodatkowe: Zezula, Michal (1971- ). Przyrz─ůdzanie posi┼ék├│w i ich spo┼╝ywanie w ┼Ťwietle ┼║r├│de┼é archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
Has┼éo dodatkowe: N├írodn├ş pam├ítkov├Ż ├║stav ├║zemn├ş odborn├ę pracovi┼ít─Ť (Ostrava)
Hasło dodatkowe: Powiat Raciborski (Polska). Starostwo Powiatowe
Hasło dodatkowe: Slezská Univerzita (Opawa)
ISBN: 978-80-88240-04-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 33640 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again