Form of Work
Książki
(3)
Status
available
(3)
Branch
Magazyn
(3)
Author
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Breckova Katerina. Szkło a spożywanie posiłków
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Cejpova Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Fabianova Hana (1985- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Kaniova Petra. Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Kolar Frantisek (1952- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Korbelarova Irena (1963- )
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Doświadczenia kulinarne książąt opawskich i raciborskich
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Jedzenie picie i przygotowanie potraw
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kontakty doświadczenia inspiracje
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Kultura dworska
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Spożywanie posiłków na śląskich dworach książęcych
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Ze średniowiecznych receptarzy
(1)
Korbelarova Irena (1963- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kuschnik Justyna
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Marethova Barbara
(1)
Matejko-Peterka Ilona
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie" czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Piskorz-Branekova Elżbieta (1948- )
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka konstrukcja wyposażenie
(1)
Prix Dalibor (1961- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rosova Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Sedlackova Hedvika (1945- ). Szkło a spożywanie posiłków
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Turakiewicz Romuald
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Werens Piotr
(1)
Wrona Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Zezula Michal (1971- )
(1)
Zezula Michal (1971- ). Przyrządzanie posiłków i ich spożywanie w świetle źródeł archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
Country
Poland
(2)
Czech Republic
(1)
Language
Polish
(3)
Subject
Kuchnia
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Haft ludowy
(1)
Hradec nad Moravicí (Czechy)
(1)
Książęta
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura stołu
(1)
Makaty
(1)
Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej (Toruń)
(1)
Piskorz-Branekova, Elżbieta
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przysłowia europejskie
(1)
Sztuka ludowa europejska
(1)
Zamek (Racibórz)
(1)
Zamki i pałace
(1)
Subject: time
1301-
(1)
1401-
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Opawa
(1)
Racibórz
(1)
Genre/Form
Katalogi wystaw
(2)
3 results Filter
Book
In basket
Tytuł: Polska i świat przez kuchnię : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposażenie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Hasło dodatkowe: Drzał-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Hasło dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Hasło dodatkowe: Kilijańska, Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji
Hasło dodatkowe: Korczyńska-Derkacz, Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Hasło dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Hasło dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Hasło dodatkowe: Przymuszała, Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
Hasło dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Hasło dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczność polskiego stołu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Hasło dodatkowe: Świtała-Trybek, Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Hasło dodatkowe: Wójcik, Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Hasło dodatkowe: Zając, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 30958 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Przy książęcym stole : kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu / [redaktorzy: Irena Korbelářová, Michal Zezula ; autorzy: Kateřina Břečková, Miroslava Cejpová, Hana Fabiánová, Petra Kaniová, František Kolář, Irena Korbelářová, Barbara Marethová, Dalibor Prix, Romana Rosová, Hedvika Sedláčková, Romuald Turakiewicz, Michal Zezula ; tłumaczenia: Justyna Kuschnik, Ilona Matejko-Peterka, Piotr Werens].
Wariant tytułu: Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu
Adres wydawniczy: Ostrawa : Narodowy Instytut Dziedzictwa. Specjalizowany Oddział Terenowy w Ostrawie ; Opawa : Uniwersytet Śląski ; Racibórz : Powiat Raciborski, 2018.
Opis fizyczny: 295 s. : il. kolor. ; 23xz23 cm.
Uwaga: Na s. red.: Publikacja została wydana w ramach projektu Kuchnia i kultura na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu / Kuchyně a kultura stolováni na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři, projekt nr CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140 jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP "Przekraczamy Granice".
Uwaga: Publikacja związana z wystawą: Zamek Państwowy w Hradcu nad Morawicą, Zamek Piastowski w Raciborzu, 2018 r.
Uwaga: Bibliogr. s. 291-295.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang.
Temat: Hradec nad Moravicí (Czechy) - wystawy - 2018
Temat: Zamek (Racibórz) - wystawy - 2018
Temat: Kuchnia europejska - wystawy - 14-15 w
Temat: Kultura dworska - wystawy - Czechy - 14-15 w
Temat: Kultura dworska - wystawy - Polska - 14-15 w
Temat: Książęta - wystawy - Polska - Śląsk (region) - średniowiecze
Temat: Zamki i pałace - wyposażenie - Czechy - 14-15 w
Temat: Zamki i pałace - wyposażenie - Polska - 14-15 w
Temat: Opawa - historia - 14-15 w
Temat: Racibórz - historia - 14-15 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Břečková, Kateřina. Szkło a spożywanie posiłków
Hasło dodatkowe: Cejpová, Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie
Hasło dodatkowe: Cejpová, Miroslava (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
Hasło dodatkowe: Fabiánová, Hana (1985- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw
Hasło dodatkowe: Kaniová, Petra. Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie
Hasło dodatkowe: Kaniová, Petra. Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
Hasło dodatkowe: Kolář, František (1952- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie
Hasło dodatkowe: Kolář, František (1952- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ).
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Kontakty, doświadczenia, inspiracje
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Kultura dworska
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Spożywanie posiłków na śląskich dworach książęcych
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Jedzenie, picie i przygotowanie potraw
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Dworska sztuka kulinarna
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Doświadczenia kulinarne książąt opawskich i raciborskich
Hasło dodatkowe: Korbelářová, Irena (1963- ). Ze średniowiecznych receptarzy
Hasło dodatkowe: Kuschnik, Justyna.
Hasło dodatkowe: Marethová, Barbara.
Hasło dodatkowe: Matejko-Peterka, Ilona.
Hasło dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Średniowieczna ziemia opawska i raciborska: terytoria konfrontacji, rywalizacji i pokojowej koegzystencji Przemyślidów i Piastów
Hasło dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe w średniowieczu - charakterystyka, konstrukcja, wyposażenie
Hasło dodatkowe: Prix, Dalibor (1961- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
Hasło dodatkowe: Rosová, Romana (1972- ). Kuchnie zamkowe na dworach opawskich i raciborskich Przemyślidów
Hasło dodatkowe: Sedláčková, Hedvika (1945- ). Szkło a spożywanie posiłków
Hasło dodatkowe: Turakiewicz, Romuald.
Hasło dodatkowe: Werens, Piotr.
Hasło dodatkowe: Zezula, Michal (1971- ).
Hasło dodatkowe: Zezula, Michal (1971- ). Przyrządzanie posiłków i ich spożywanie w świetle źródeł archeologicznych z ziemi opawskiej i raciborskiej
Hasło dodatkowe: Národní památkový ústav územní odborné pracoviště (Ostrava)
Hasło dodatkowe: Powiat Raciborski (Polska). Starostwo Powiatowe
Hasło dodatkowe: Slezská Univerzita (Opawa)
ISBN: 978-80-88240-04-4
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 33640 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again