Form of Work
Książki
(5)
Status
available
(3)
unavailable
(2)
Branch
Magazyn
(5)
Author
Tymochowicz Mariola
(4)
Brzezińska Anna Weronika (1977- )
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bartnik Renata. Ubiór ludowy okolic Powiśla Lubelskiego - oryginał i wyobrażenie w grafice i malarstwie polskim
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Brzezińska Anna Weronika (1977- ). Strój ludowy - od biografii przedmiotu do tożsamości podmiotu
(1)
Czachowski Hubert. O strojach ludowych inaczej... Między estetycznym a filozoficznym wymiarem wiejskiej odzieży
(1)
Czerwińska Kinga (etnologia). Stroje ludowe Śląska Cieszyńskiego: tradycje - przemiany - perspektywy
(1)
Czyżewska Anna (etnografia). Projekt "polskie stroje ludowe w internecie" czyli klasyczny temat etnograficzny w nowym ujęciu
(1)
Dragan Jolanta. Płótno lniane w wybranych kontekstach tradycyjnej kultury w Polsce
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
(1)
Dudek-Młynarska Elżbieta
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Geelhar Sylwia. Problematyka rekonstrukcji stroju ludowego Dolnego Powiśla
(1)
Golla Hanna. Dolnośląski strój ludowy. Tradycja w konfrontacji ze współczesnością
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
(1)
Hołub Barbara. Znakowy charakter kobiecych nakryć głowy
(1)
Ignas Katarzyna. Strój przeworski na przykładzie kolekcji strojów ludowych Muzeum w Przeworsku a tzw. "strój przeworski" jako kostium estradowy zespołów folklorystycznych w regionie
(1)
Imiołek Małgorzata. Strój ludowy na Kielecczyźnie - wybrane aspekty zjawiska (uwagi na marginesie opracowania pt. "Stroje ludowe Kielecczyzny")
(1)
Jasińska Izabela (1966- ). Kostiumy używane przez uczestników korowodów dożynkowych w wybranych miejscowościach Opolszczyzny (2005-2012)
(1)
Kaczan Anna. "Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kamocki Janusz (1927- ). Stroje spiskie u węgierskich Polaków
(1)
Kilijańska Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe inskrypcje sentencje i sposób dekoracji
(1)
Korczyńska-Derkacz Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
(1)
Kordzińska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Król Tymoteusz (1993- ). Strój ludowy czy kostium zespołu folklorystycznego? Funkcje współczesnego stroju wilamowskiego
(1)
Kunecka Małgorzata. Projekt "polskie stroje ludowe w internecie" czyli klasyczny temat etnograficzny w nowym ujęciu
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Kurtyka Małgorzata. Rekonstrukcja stroju zagłębiowskiego
(1)
Kuźmina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
(1)
Kwiecińska Magdalena. Strój krakowski w przestrzeni miejskiej
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
(1)
Minksztym Joanna. Pominięte... Kierunki rozwoju zbiorów tkanin i ubiorów ludowych na podstawie kolekcji Muzeum Etnograficznego w Poznaniu
(1)
Mironiuk-Nikolska Alicja. "Wielobarwne zastępy żeńców" - czy fotografie z I dożynek prezydenckich w Spale w 1927 roku mogą stanowić źródło dla badań nad strojem ludowym?
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie" czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Paprot-Wielopolska Aleksandra (1988- )
(1)
Paprot-Wielopolska Aleksandra (1988- ). Czy strój żuławski może być tradycyjny?
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Piskorz-Branekova Elżbieta (1948- ). Czy strój noszony w okolicach Hrubieszowa i Tomaszowa Lubelskiego możemy nazwać hrubieszowsko-tomaszowskim? Problem z terminologią
(1)
Piskorz-Branekova Elżbieta (1948- ). Folk costumes from the collection Franciszek Kotula Etnographic Museum in Rzeszów
(1)
Piskorz-Branekova Elżbieta (1948- ). Stroje ludowe w zbiorach Muzeum Etnograficznego im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie
(1)
Ponomar Ludmila Grigorivna. Językowo-etnograficzne badania stroju ludowego Polesia
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
(1)
Przymuszała Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach książce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczność polskiego stołu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Sos Judyta. Collection of folk clothing and related objects from the resourses and activity of Franciszek Kotula Ethnographic Museum in Rzeszów
(1)
Sos Judyta. Kolekcja odzieży ludowej oraz obiektów z nią związanych w zbiorach i działalności Muzeum Etnograficznego im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Słomska Justyna (1978- ). O strojach ludowych inaczej... Między estetycznym a filozoficznym wymiarem wiejskiej odzieży
(1)
Trebunia Stanisława. Podhalańskie elegantki i miejscowi kreatorzy mody
(1)
Tymochowicz Mariola. Contemporary transformations of folk costumes in Poland
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Tymochowicz Mariola. Typologiczne zróżnicowanie strojów ludowych z obszaru województwa lubelskiego
(1)
Tymochowicz Mariola. Współczesne transformacje stroju ludowego w Polsce
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wrona Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
Wójcik Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
(1)
Zając Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
(1)
Ławicka Agnieszka. Piękno zaklęte w drobiazgu. Elementy dekoracyjne w strojach ludowych Lubelszczyzny
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Świtała-Trybek Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
(1)
Year
2010 - 2019
(5)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Subject
Strój ludowy
(3)
Kultura stołu
(2)
Haft ludowy
(1)
Koronkarstwo
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Muzeum Etnograficzne im. Franciszka Kotuli (Rzeszów)
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rzemiosło artystyczne
(1)
Sztuka ludowa polska
(1)
Tkactwo
(1)
Subject: time
1601-
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
Genre/Form
Katalogi wystaw
(1)
6 results Filter
Authority data
Tymochowicz Mariola (hasło formalne)
Book
In basket
Autor: Brzezińska Anna Weronika (1977- )
Tytuł: Klocki, snutki, perebory : tradycyjne rękodzieło wobec wyzwań współczesności / Anna Weronika Brzezińska, Aleksandra Paprot, Mariola Tymochowicz.
Wariant tytułu: Tradycyjne rękodzieło wobec wyzwań współczesności
Adres wydawniczy: Wrocław : Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 2015.
Opis fizyczny: 173 s. : il. (gł. kolor.) ; 29 cm.
Seria: Atlas Polskich Strojów Ludowych Zeszyt specjalny
Uwaga: Publikacja ukazała się w ramach projektu: "Atlas Polskich Strojów Ludowych : kontynuacja prac wydawniczych, przeprowadzenie badań terenowych i kwered źródłowych oraz cyfryzacja materiałów źródłowych i udostępnienie ich w Internecie".
Uwaga: Bibliogr. s. 151-156.
Uwaga: Finansowanie: Narodowy Program Rozwoju Humanistyki.
Uwaga: Streszcz. ang., niem., ros.
Temat: Haft ludowy - Polska
Temat: Koronkarstwo - etnografia - Polska
Temat: Rzemiosło artystyczne - Polska
Temat: Strój ludowy - Polska
Temat: Sztuka ludowa polska
Temat: Tkactwo - etnografia - Polska
Hasło dodatkowe: Paprot-Wielopolska, Aleksandra (1988- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
ISBN: 978-83-64465-05-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. sygn. III 22663 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tytuł: Na co dzień i od święta : katalog wystawy stałej : Muzem Etnograficzne im. Franciszka Kotuli oddział Muzeum Okręgowego w Rzeszowie / redaktor prowadzący Elżbieta Dudek-Młynarska.
Adres wydawniczy: Rzeszów : Muzeum Okręgowe w Rzeszowie, 2018.
Opis fizyczny: 119 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 113-117.
Uwaga: Dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Wspieranie działań muzealnych: Modernizacja wystawy stałej "Na co dzień i od święta" w Muzeum Etnograficznym - oddział Muzeum Okręgowego w Rzeszowie oraz ze środków finansowych Województwa Podkarpackiego.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang. przy art. Spis treści także w jęz. ang.
Temat: Muzeum Etnograficzne im. Franciszka Kotuli (Rzeszów) - wystawy
Temat: Muzeum Etnograficzne im. Franciszka Kotuli (Rzeszów) - zbiory
Temat: Strój ludowy - wystawy - Polska - 17-20 w
Temat: Strój ludowy - zbiory - Polska - 17-20 w
Gatunek, rodzaj, forma: Katalogi wystaw
Hasło dodatkowe: Dudek-Młynarska, Elżbieta.
Hasło dodatkowe: Piskorz-Branekova, Elżbieta (1948- ). Folk costumes from the collection Franciszek Kotula Etnographic Museum in Rzeszów
Hasło dodatkowe: Piskorz-Branekova, Elżbieta (1948- ). Stroje ludowe w zbiorach Muzeum Etnograficznego im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie
Hasło dodatkowe: Sos, Judyta. Collection of folk clothing and related objects from the resourses and activity of Franciszek Kotula Ethnographic Museum in Rzeszów
Hasło dodatkowe: Sos, Judyta. Kolekcja odzieży ludowej oraz obiektów z nią związanych w zbiorach i działalności Muzeum Etnograficznego im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Contemporary transformations of folk costumes in Poland
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Współczesne transformacje stroju ludowego w Polsce
Hasło dodatkowe: Muzeum Etnograficzne im. Franciszka Kotuli
ISBN: 978-83-88085-51-2
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32642 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Hasło dodatkowe: Gapiński, Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Hasło dodatkowe: Kościuk, Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Hasło dodatkowe: Kupisiński, Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
Hasło dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
Hasło dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Hasło dodatkowe: Smolińska, Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Stroje ludowe jako fenomen kulturowy / redakcja naukowa Anna Weronika Brzezińska, Mariola Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Wrocław : Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, 2013.
Opis fizyczny: 268 s. : il. (gł. kolor.) ; 29 cm.
Seria: Atlas polskich strojów ludowych Zeszyt specjalny
Uwaga: Bibliogr. s. 223-243.
Uwaga: Publ. w ramach projektu "Atlas Polskich Strojów Ludowych. Kontynuacja prac wydawniczych, przeprowadzenie badań terenowych i kwerend źródlowych oraz cyfryzacja materiałów źródłowych i udostepnienie ich w internecie" finansowanego ze środków Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki, nr 11H 12 0261 81
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang., niem., ros. Streszcz. po art. T. Króla (s. 118) w jęz. wilamowskim.
Temat: Strój ludowy - Polska
Hasło dodatkowe: Brzezińska, Anna Weronika (1977- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bartnik, Renata. Ubiór ludowy okolic Powiśla Lubelskiego - oryginał i wyobrażenie w grafice i malarstwie polskim
Hasło dodatkowe: Brzezińska, Anna Weronika (1977- ). Strój ludowy - od biografii przedmiotu do tożsamości podmiotu
Hasło dodatkowe: Czachowski, Hubert. O strojach ludowych inaczej... Między estetycznym a filozoficznym wymiarem wiejskiej odzieży
Hasło dodatkowe: Czerwińska, Kinga (etnologia). Stroje ludowe Śląska Cieszyńskiego: tradycje - przemiany - perspektywy
Hasło dodatkowe: Czyżewska, Anna (etnografia). Projekt "polskie stroje ludowe w internecie", czyli klasyczny temat etnograficzny w nowym ujęciu
Hasło dodatkowe: Dragan, Jolanta. Płótno lniane w wybranych kontekstach tradycyjnej kultury w Polsce
Hasło dodatkowe: Geelhar, Sylwia. Problematyka rekonstrukcji stroju ludowego Dolnego Powiśla
Hasło dodatkowe: Golla, Hanna. Dolnośląski strój ludowy. Tradycja w konfrontacji ze współczesnością
Hasło dodatkowe: Hołub, Barbara. Znakowy charakter kobiecych nakryć głowy
Hasło dodatkowe: Ignas, Katarzyna. Strój przeworski, na przykładzie kolekcji strojów ludowych Muzeum w Przeworsku, a tzw. "strój przeworski" jako kostium estradowy zespołów folklorystycznych w regionie
Hasło dodatkowe: Imiołek, Małgorzata. Strój ludowy na Kielecczyźnie - wybrane aspekty zjawiska (uwagi na marginesie opracowania pt. "Stroje ludowe Kielecczyzny")
Hasło dodatkowe: Jasińska, Izabela (1966- ). Kostiumy używane przez uczestników korowodów dożynkowych w wybranych miejscowościach Opolszczyzny (2005-2012)
Hasło dodatkowe: Kamocki, Janusz (1927- ). Stroje spiskie u węgierskich Polaków
Hasło dodatkowe: Król, Tymoteusz (1993- ). Strój ludowy, czy kostium zespołu folklorystycznego? Funkcje współczesnego stroju wilamowskiego
Hasło dodatkowe: Kunecka, Małgorzata. Projekt "polskie stroje ludowe w internecie", czyli klasyczny temat etnograficzny w nowym ujęciu
Hasło dodatkowe: Kurtyka, Małgorzata. Rekonstrukcja stroju zagłębiowskiego
Hasło dodatkowe: Kwiecińska, Magdalena. Strój krakowski w przestrzeni miejskiej
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Piękno zaklęte w drobiazgu. Elementy dekoracyjne w strojach ludowych Lubelszczyzny
Hasło dodatkowe: Minksztym, Joanna. Pominięte... Kierunki rozwoju zbiorów tkanin i ubiorów ludowych, na podstawie kolekcji Muzeum Etnograficznego w Poznaniu
Hasło dodatkowe: Mironiuk-Nikolska, Alicja. "Wielobarwne zastępy żeńców" - czy fotografie z I dożynek prezydenckich w Spale w 1927 roku mogą stanowić źródło dla badań nad strojem ludowym?
Hasło dodatkowe: Paprot-Wielopolska, Aleksandra (1988- ). Czy strój żuławski może być tradycyjny?
Hasło dodatkowe: Piskorz-Branekova, Elżbieta (1948- ). Czy strój noszony w okolicach Hrubieszowa i Tomaszowa Lubelskiego możemy nazwać hrubieszowsko-tomaszowskim? Problem z terminologią
Hasło dodatkowe: Ponomar, Lûdmila Grigorìvna. Językowo-etnograficzne badania stroju ludowego Polesia
Hasło dodatkowe: Słomska, Justyna (1978- ). O strojach ludowych inaczej... Między estetycznym a filozoficznym wymiarem wiejskiej odzieży
Hasło dodatkowe: Trebunia, Stanisława. Podhalańskie elegantki i miejscowi kreatorzy mody
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Typologiczne zróżnicowanie strojów ludowych z obszaru województwa lubelskiego
Hasło dodatkowe: Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
ISBN: 978-83-87266-64-6
Wersja elektroniczna: http://cyfrowaetnografia.pl/Content/6222/APSL%20t.%2039%20Stroje%20ludowe%20jako%20fenomen%20kulturowy.pdf
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. sygn. III 21343 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Polska i świat przez kuchnię : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze środków Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposażenie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Hasło dodatkowe: Drzał-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie taśmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Hasło dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Książka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot badań
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Hasło dodatkowe: Kilijańska, Alicja. Polskie łyżki manierystyczne i barokowe: znaki własnościowe, inskrypcje, sentencje i sposób dekoracji
Hasło dodatkowe: Korczyńska-Derkacz, Małgorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restauratorów i właścicieli kawiarń oraz ich pracowników w okresie międzywojennym
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Hasło dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzyszących ceremonii herbaty w japońskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Hasło dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W gościnie u Chodkiewiczów
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Hasło dodatkowe: Przymuszała, Lidia. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
Hasło dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produktów tradycyjnych jako świadectwo językowej lokalności
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, książce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Hasło dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczność polskiego stołu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Hasło dodatkowe: Świtała-Trybek, Dorota. Na beztydzień i od święta - o tradycyjnych zupach w śląskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Hasło dodatkowe: Wójcik, Ewa. "O obowiązku człowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "półuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu życia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Hasło dodatkowe: Zając, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego odżywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia międzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again