Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Magazyn
(4)
Dział
(1)
Autor
Stasiak-Cyran Marta
(3)
Polańska Marta
(2)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bagińska Jolanta
(1)
Barakszyn Mikołaj
(1)
Bartecki Bartłomiej
(1)
Bartnik Renata. Trybunał Koronny w Lublinie 157-1794
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Bienia Mieczysław
(1)
Czajkowska Barbara (sztuka). Galeria Malarstwo Europejskiego i Sztuki Zdobniczej od XVI do XX wieku
(1)
Drewniak Maciej. Śladami przeszłości. Dzieje ziemi lubelskiej
(1)
Frejlich Andrzej. Królewska kaplica Trójcy Świętej
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Gładysz-Juścińska Monika
(1)
Hanejko Sabina
(1)
Hałata Anna (1973- )
(1)
Hałata Anna (1973- ). Galeria im. Ireny Hochman i Tadeusza Mysłowskiego
(1)
Hyrchała Anna
(1)
Janik Magdalena (historia)
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kasperowicz Bożena. Galeria Malarstwa Polskiego XIX-XX Wieku
(1)
Kokowski Andrzej (1953- )
(1)
Koperwas Małgorzata
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Historia uzbrojenia i malarstwo batalistyczne
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kuna Jakub (1988- )
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Kuszyk-Peciak Ewa
(1)
Kuś Grzegorz
(1)
Lachowski Marcin (1975- ). Grupa Zamek i awangarda
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Lis Paweł
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Markiewicz Tomasz (1964- )
(1)
Markiewicz Tomasz (1964- ). Monety i medale na ziemiach polskich od X do XX wieku
(1)
Mazurek Teresa
(1)
Misiewicz Waleria
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Mucha Anna (archeologia)
(1)
Myzgin Kirill Valerʹevic (1983- )
(1)
Mączyńska Magdalena (1945- )
(1)
Niezabitowska-Wiśniewska Barbara
(1)
Norkowska Magdalena. Galeria Malarstwo Europejskiego i Sztuki Zdobniczej od XVI do XX wieku
(1)
Oratowska Barbara. Donżon
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Piwowarska Magdalena. Donżon
(1)
Sadowski Sylwester (1977- )
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Śladami przeszłości. Dzieje ziemi lubelskiej
(1)
Szewczyk Danuta. Galeria Malarstwa Cerkiewnego
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Zawadzki Mateusz (kartografia)
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Ławicka-Dłużniewska Agnieszka. Sztuka ludowa regionu lubelskiego
(1)
Łuczkiewicz Piotr (1969- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(4)
niemiecki
(1)
Temat
Archeologia
(2)
Muzeum Lubelskie
(2)
Kości
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Muzeum Narodowe (Lublin)
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
Rogi
(1)
Skarby
(1)
Temat: czas
1101-
(1)
Temat: miejsce
Lublin (okręg)
(1)
Polska
(1)
Rzym (państwo)
(1)
5 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 21761 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 17538 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dod. s. tyt.: Korpus znalezisk rzymskich z europejskiego Barbaricum. Polska. T. 4, Lubelszczyzna
Bibliogr. s. 50-93 i przy notach katalogowych. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dział
Zapytaj bibliotekarza o dostępność egzemplarzy do wypożyczenia: Gabinet Numizmatyczny sygn. III 23303/4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 35070 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32955 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej