Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Magazyn
(2)
Księgozbiór podręczny
(1)
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Baculewski Krzysztof (1950- )
(1)
Bagłajewski Arkadiusz (1962- )
(1)
Barucki Tadeusz (1922- )
(1)
Barć Stanisław
(1)
Berger Barbara
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Biernacki Andrzej (1931- )
(1)
Czermińska Małgorzata (1940- )
(1)
Drozdowski Rafał (1961- )
(1)
Duniec Krystyna
(1)
Dybciak Krzysztof (1948- )
(1)
Dąbała Jacek (1959- )
(1)
Filipowicz Mirosław (1963- )
(1)
Fitas Adam (1970- )
(1)
Friszke Andrzej (1956- )
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Grzesiuk-Olszewska Irena (1936-2021)
(1)
Guderian-Czaplińska Ewa
(1)
Górska Hanna (1955-2015)
(1)
Habielski Rafał (1957- )
(1)
Hałas Elżbieta (1954- )
(1)
Iwasiów Inga (1963- )
(1)
Jackowska Anna
(1)
Jakowska Krystyna (1938- )
(1)
Jastrzębski Jerzy (1945- )
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kaczyński Tadeusz (1932-1999)
(1)
Kalemba-Kasprzak Elżbieta
(1)
Kosińska-Krippner Beata
(1)
Kossakowska-Szanajca Zofia (1927-2010)
(1)
Kowalczyk Andrzej Stanisław (1957- )
(1)
Kowalska Bożena (1930- )
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kudelski Zdzisław (1957- )
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Lameński Lechosław (1949- )
(1)
Lewandowski Wacław (1962- )
(1)
Ligęza Wojciech (1951- )
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Mieszkowska Anna (1958- )
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Morawiec Elżbieta (1940- )
(1)
Niewiadomski Andrzej (1965- )
(1)
Nowak Andrzej (1973- )
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Orłowski Hubert (1937- )
(1)
Orłowski Zdzisław
(1)
Ozimek Stanisław (1931- )
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Polechoński Krzysztof
(1)
Radomski Jerzy Adam (1937- )
(1)
Ratajczak Dobrochna (1943- )
(1)
Rudziński Piotr (1952- )
(1)
Rutkowska Teresa (tłumacz)
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sienkiewicz Jan Wiktor (1960- )
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Supruniuk Anna (1962- )
(1)
Supruniuk Mirosław Adam (1962- )
(1)
Szafrański Adam A. (1955- )
(1)
Szaruga Leszek (1946- )
(1)
Szczepińska Izabela
(1)
Szymutko Stefan (1958-2009)
(1)
Słodowski Jan (1954- )
(1)
Taylor Nina
(1)
Terlecki Ryszard (1949- )
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wysiński Andrzej (1926-2014)
(1)
Ćwikliński Krzysztof (1960- )
(1)
Ładnowska Janina (1934-2006)
(1)
Łaszkiewicz Hubert (1961- )
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Łukaszuk-Piekara Małgorzata (1962- )
(1)
Łyczywek Krystyna (1920- )
(1)
Żurek Sławomir J. (1967- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Fotografia polska
(1)
Galeria Miejska "Arsenał" (Poznań)
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Obyczaje
(1)
Polacy za granicą
(1)
Produkt regionalny
(1)
Temat: czas
1901-
(1)
1939-
(1)
1945-
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Encyklopedie
(1)
3 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: III 10615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Wydziału Historyczno-Filologicznego / Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego ; 74)
Autor
Dybciak Krzysztof (1948- ). Kudelski Zdzisław (1957- ). Baculewski Krzysztof (1950- ). Bagłajewski Arkadiusz (1962- ). Barć Stanisław. Górska Hanna (1955-2015). Barucki Tadeusz (1922- ). Berger Barbara. Biernacki Andrzej (1931- ). Czermińska Małgorzata (1940- ). Ćwikliński Krzysztof (1960- ). Dąbała Jacek (1959- ). Duniec Krystyna. Filipowicz Mirosław (1963- ). Fitas Adam (1970- ). Friszke Andrzej (1956- ). Grzesiuk-Olszewska Irena (1936-2021). Guderian-Czaplińska Ewa. Habielski Rafał (1957- ). Hałas Elżbieta (1954- ). Iwasiów Inga (1963- ). Jackowska Anna. Jakowska Krystyna (1938- ). Jastrzębski Jerzy (1945- ). Kaczyński Tadeusz (1932-1999). Kalemba-Kasprzak Elżbieta. Kosińska-Krippner Beata. Kossakowska-Szanajca Zofia (1927-2010). Kowalczyk Andrzej Stanisław (1957- ). Kowalska Bożena (1930- ). Lameński Lechosław (1949- ). Lewandowski Wacław (1962- ). Ligęza Wojciech (1951- ). Ładnowska Janina (1934-2006). Łaszkiewicz Hubert (1961- ). Łukaszuk-Piekara Małgorzata (1962- ). Łyczywek Krystyna (1920- ). Mieszkowska Anna (1958- ). Morawiec Elżbieta (1940- ). Niewiadomski Andrzej (1965- ). Nowak Andrzej (1973- ). Orłowski Hubert (1937- ). Ozimek Stanisław (1931- ). Polechoński Krzysztof. Radomski Jerzy Adam (1937- ). Ratajczak Dobrochna (1943- ). Rudziński Piotr (1952- ). Rutkowska Teresa (tłumacz). Sienkiewicz Jan Wiktor (1960- ). Słodowski Jan (1954- ). Supruniuk Anna (1962- ). Supruniuk Mirosław Adam (1962- ). Szafrański Adam A. (1955- ). Szaruga Leszek (1946- ). Szczepińska Izabela. Szymutko Stefan (1958-2009). Taylor Nina. Terlecki Ryszard (1949- ). Wysiński Andrzej (1926-2014). Żurek Sławomir J. (1967- ).
Gatunek
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy hasłach. Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Księgozbiór podręczny
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: (K 94(438).083::324.743::008:929-052](03)) sygn. II 31412 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32955 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej