Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(3)
Status
available
(3)
Branch
Magazyn
(3)
Author
Kordzińska-Nawrocka Iwona
(3)
Barbarzak Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
(1)
Bichta Ewa. Stypa
(1)
Drza┼é-Sierocka Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
(1)
Grzejszczak Łukasz. Przy wspólnym stole
(1)
Has-Tokarz Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
(1)
Kamler Anna
(1)
Kamler Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
(1)
Kilija┼äska Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe inskrypcje sentencje i spos├│b dekoracji
(1)
Korczy┼äska-Derkacz Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
(1)
Kordzińska Iwona
(1)
Kordzi┼äska-Nawrocka Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
(1)
Ku┼║mina Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuit├│w (XVI-XVII wieku)
(1)
Milewska Monika (1972- ). Milion pary┼╝an przy jednym stole
(1)
Murasaki Shikibu (978?-1016?)
(1)
Nawrocka Iwona
(1)
Nawrocka Iwona Kordzińska-
(1)
Nawrocka Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
(1)
Nowicki Ryszard. Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
(1)
Noworyta-Kuklińska Bożena. Opuszczony stół
(1)
Otwinowska Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
(1)
Pietrzak-Thebault Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
(1)
Pietrzkiewicz Dorota
(1)
Prorok Katarzyna. Marchew w j─Özyku i kulturze ludowej
(1)
Przymusza┼éa Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Pugacewicz Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
(1)
Rembiszewska Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
(1)
Rzepka Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze kr├│lewskim doby baroku: mi─Ödzy tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
(1)
Seroka Katarzyna
(1)
Seroka Katarzyna. Przy kartach ksi─ů┼╝ce i obiedzie
(1)
Sikora Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
(1)
Sliwka Roman. Czeskie gotowanie
(1)
Staniów Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu
(1)
Tymochowicz Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
(1)
Wrona Gra┼╝yna. O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania ┼╝ycia i zdrowia traktowa─ç b─Öd─Ö : nakazy i zakazy ┼╝ywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
(1)
W├│jcik Ewa. O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego - czasopisma p├│┼éuczone w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
(1)
Zaj─ůc Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
(1)
┼Üwita┼éa-Trybek Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Kucharstwo
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura stołu
(1)
Murasaki, Shikibu
(1)
Powie┼Ť─ç japo┼äska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Subject: work
Genji monogatari
(1)
Subject: time
1001-
(1)
Subject: place
Japonia
(1)
Genre/Form
Materiały konferencyjne
(1)
4 results Filter
Authority data
Kordzińska-Nawrocka Iwona (hasło formalne)
Nieużywane formy hasła: Nawrocka Iwona Kordzińska- ; Kordzińska Iwona ; Nawrocka Iwona
No cover
Book
In basket
Tytuł: W kręgu tradycji dworu Heian / pod red. Iwony Kordzińskiej-Nawrockiej ; [aut. Iwona Kordzińska-Nawrocka i in.].
Adres wydawniczy: Warszawa : Trio, 2008.
Opis fizyczny: 285, [1] s., [8] s. tabl. kolor. ; 21 cm.
Seria: Oblicza Japonii
Uwaga: Bibliogr. s. 261-270. Indeks.
Temat: Kultura dworska - Japonia - 8-12 w
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona.
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona.
ISBN: 978-83-7436-150-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 22556 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Dziesięć wieków Genji monogatari w kulturze Japonii / red. nauk. Iwona Kordzińska-Nawrocka ; [aut. Murasaki Shikibu [i in.].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, cop. 2009.
Opis fizyczny: 414, [2] s., [40] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.
Seria: Biblioteka Fundacji im Takashimy
Seria: Spotkania z Japoni─ů
Uwaga: Tom jest zbiorem wyst─ůpie┼ä prezentowanych podczas konferencji zorganizowanej przez Instytut Japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego w dniach 20-23 pa┼║dziernika 2008 r.
Uwaga: Ilustracje w ksi─ů┼╝ce by┼éy prezentowane na wystawie w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego od 20. 10. 2008 do 01. 11. 2008 zorg. przez Iwon─Ö Kordzi┼äsk─ů-Nawrock─ů i Agnieszk─Ö Kozyr─Ö.
Uwaga: Bibliogr. s. 413-414 i przy pracach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana przez Toshiba International Foundation i Fundacj─Ö im. Takashimy.
Uwaga: Tekst sprawozdania z konferencji r├│wnie┼╝ w j─Öz. ang.
Temat: Murasaki Shikibu 978?-1016?. Genji monogatari
Temat: Powie┼Ť─ç japo┼äska - 11 w
Temat: Powie┼Ť─ç japo┼äska - 11 w. - recepcja
Temat: Japonia - kultura
Gatunek, rodzaj, forma: Materiały konferencyjne
Hasło dodatkowe: Kordzińska-Nawrocka, Iwona.
Hasło dodatkowe: Murasaki Shikibu (978?-1016?).
ISBN: 978-83-235-0420-7
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 28100 (1 egz.)
Book
In basket
Tytu┼é: Polska i ┼Ťwiat przez kuchni─Ö : studia o dziedzictwie kulinarnym / redakcja naukowa Anna Kamler, Dorota Pietrzkiewicz, Katarzyna Seroka.
Wariant tytułu: Studia o dziedzictwie kulinarnym
Adres wydawniczy: Warszawa : Grupa Cogito, 2018.
Opis fizyczny: 351 s. : il. ; 24 cm.
Uwaga: Bibliogr. w przypisach.
Uwaga: Publikacja dofinansowana ze ┼Ťrodk├│w Wydzia┼éu Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Uwaga: Streszcz. ang. przy pracach.
Temat: Kucharstwo - zagadnienia
Temat: Kuchnia - wyposa┼╝enie
Temat: Kuchnia europejska
Temat: Kuchnia japońska
Temat: Kuchnia polska
Temat: Kultura stołu
Temat: Przepisy kulinarne
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna.
Hasło dodatkowe: Pietrzkiewicz, Dorota.
Hasło dodatkowe: Seroka, Katarzyna.
Hasło dodatkowe: Barbarzak, Dawid. Królik po hiszpańsku w staropolskich diariuszach podróży
Hasło dodatkowe: Bichta, Ewa. Stypa
Has┼éo dodatkowe: Drza┼é-Sierocka, Aleksandra. Jedzenie ta┼Ťmowe?
Hasło dodatkowe: Grzejszczak, Łukasz. Przy wspólnym stole
Has┼éo dodatkowe: Has-Tokarz, Anita. Ksi─ů┼╝ka kucharska dla dzieci jako zjawisko kulturowe i przedmiot bada┼ä
Hasło dodatkowe: Kamler, Anna. Polskie biesiady w relacji szwacjarskiego nauczyciela Henryka Wolfa
Has┼éo dodatkowe: Kilija┼äska, Alicja. Polskie ┼éy┼╝ki manierystyczne i barokowe: znaki w┼éasno┼Ťciowe, inskrypcje, sentencje i spos├│b dekoracji
Has┼éo dodatkowe: Korczy┼äska-Derkacz, Ma┼égorzata. Nie tylko o jedzeniu - karta z historii polskich restaurator├│w i w┼éa┼Ťcicieli kawiar┼ä oraz ich pracownik├│w w okresie mi─Ödzywojennym
Has┼éo dodatkowe: Kordzi┼äska-Nawrocka, Iwona. Wielowymiarowo┼Ť─ç washoku - tradycyjnej kuchni Japo┼äczyk├│w
Hasło dodatkowe: Kuźmina, Dariusz (1964- ). W refektarzu u jezuitów (XVI-XVII wieku)
Hasło dodatkowe: Milewska, Monika (1972- ). Milion paryżan przy jednym stole
Has┼éo dodatkowe: Nawrocka, Monika. Rola chakaiseki - zestawu potraw towarzysz─ůcych ceremonii herbaty w japo┼äskiej kulturze kulinarnej
Hasło dodatkowe: Nowicki, Ryszard. "Młode pawie podano bardzo ornamentacyjnie", czyli o spożywaniu posiłków przez wyższe sfery
Hasło dodatkowe: Noworyta-Kuklińska, Bożena. Opuszczony stół
Has┼éo dodatkowe: Otwinowska, Dorota (1973- ). W go┼Ťcinie u Chodkiewicz├│w
Hasło dodatkowe: Pietrzak-Thebault, Joanna. Na obiedzie u Truffaldina
Hasło dodatkowe: Prorok, Katarzyna. Marchew w języku i kulturze ludowej
Has┼éo dodatkowe: Przymusza┼éa, Lidia. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Has┼éo dodatkowe: Pugacewicz, Iwona H. Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta
Has┼éo dodatkowe: Rembiszewska, Dorota Krystyna (1967- ). Nazwy kulinarnych produkt├│w tradycyjnych jako ┼Ťwiadectwo j─Özykowej lokalno┼Ťci
Hasło dodatkowe: Rzepka, Anna. Obyczaje kulinarne na portugalskim dworze królewskim doby baroku: między tradycjami iberyjskimi a innowacjami z Francji - wybrane aspekty
Has┼éo dodatkowe: Seroka, Katarzyna. Przy kartach, ksi─ů┼╝ce i obiedzie
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Czeskie gotowanie
Has┼éo dodatkowe: Sikora, Kazimierz. Grzeczno┼Ť─ç polskiego sto┼éu
Hasło dodatkowe: Staniów, Bogumiła. Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu...
Has┼éo dodatkowe: ┼Üwita┼éa-Trybek, Dorota. Na beztydzie┼ä i od ┼Ťwi─Öta - o tradycyjnych zupach w ┼Ťl─ůskim menu
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Zachowania etykietalne przy chłopskim stole
Has┼éo dodatkowe: W├│jcik, Ewa. "O obowi─ůzku cz┼éowieka zachowania zdrowia swego" - czasopisma "p├│┼éuczone" w propagowaniu zasad zdrowego trybu ┼╝ycia
Hasło dodatkowe: Wrona, Grażyna. "O wszystkich pokarmach i napojach do utrzymania życia i zdrowia traktować będę" : nakazy i zakazy żywieniowe w XIX-wiecznych czasopismach popularnonaukowych
Has┼éo dodatkowe: Zaj─ůc, Renata M. (1965- ). Promocja zdrowego od┼╝ywiania w polskich czasopismach popularnonaukowych dwudziestolecia mi─Ödzywojennego
Hasło dodatkowe: Grupa Cogito
ISBN: 978-83-85534-94-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32514 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again