Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Magazyn
(2)
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Antos Janusz (1966- ). "Malowałbym martwe natury"
(1)
Arkusz Aleksandra (1981- ). Rola Józefa Czapskiego w poszukiwaniu "zaginionych" oficerów i żołnierzy w ZSRR
(1)
Baranowa Anna (1959- ). O rozbitku który został mistrzem
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Bielak Agnieszka
(1)
Bielak Agnieszka. O przyjaźni Józefa Czapskiego i Joanny Pollakówny
(1)
Budzałek Anna. Przyglądając się sobie patrząc na innych
(1)
Fiut Aleksander (1945- ). Powinowactwa nie tylko z wyboru: Józef Czapski i Czesław Miłosz
(1)
Franaszek Andrzej (1971- ). "Pątnik Zbigniew"
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Janiak Agata. Korespondencja Józefa Czapskiego ze Stanisławem Vincenzem ze zbiorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich
(1)
Jaworski Piotr (archeologia). "Znowu poczułem że to wciąż może żyć we mnie"
(1)
Kaczan Anna. "Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krakowiak Małgorzata. "Bezsporny sens sztuki" według Józefa Czapskiego
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kuczera-Chachulska Bernadetta. Józef Czapski wobrc polskiej tradycji myśli o sztuce (wybrane zagadnienia)
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Mitzner Piotr (1955- ). Antologia Czapskiego
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Pawlus Tomasz (filologia polska). Słuchając
(1)
Paś Monika. Pamiąki po Józefie Czapskim (1886-1993) przechowywane w zbiorach Działu Rzemiosła Kultury Materialnej i Militariów Muzeum Narodowego w Krakowie
(1)
Pilch Anna (1960- )
(1)
Pilch Anna (1960- ). Józefa Czapskiego Patrząc i Czytając jako uzasadnienie metafizycznego porządku
(1)
Reinhard-Chlanda Małgorzata (1954- ). Europa w rodzinie Marii Czapskiej w obiektywie prof. Bronisława Kadera
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Solewski Rafał (1969- ). "Patrząc" i "Wypatrując"
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Sucharski Tadeusz (1959- ). Starobielsk parokrotnie czyli Czapski i inni
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Wróbel Józef (1956- ). Czapski i Rudnicki
(1)
Włodarczyk Anna (1981- )
(1)
Włodarczyk Anna (1981- ). Eksponat jako medium
(1)
Zieliński Jan (1952- ). Św. Jan Kasjan "o czystych szatach" nie zbrukanych błotem polityki (Hering) i "stara Żydówka która zapomnieć nie chce i nie może" (Czapski)
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Czapski, Józef
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Literatura polska
(1)
Malarstwo polskie
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
3 wyniki Filtruj
Rekord wzorcowy
Bielak Agnieszka (hasło formalne)
Książka
W koszyku
Tytuł: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Hasło dodatkowe: Gapiński, Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Hasło dodatkowe: Kościuk, Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Hasło dodatkowe: Kupisiński, Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
Hasło dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
Hasło dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Hasło dodatkowe: Smolińska, Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł: Granit i tęcza : dzieła i osobowość Józefa Czapskiego / pod redakcją Anny Pilch, Anny Włodarczyk.
Wariant tytułu: Dzieła i osobowość Józefa Czapskiego
Adres wydawniczy: Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2019.
Opis fizyczny: 369 s. : il. (w tym kolor.) ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Publikacja finansowana przez Uniwersytet Jagielloński ze środków Wydziału Polonistyki i Muzeum Narodowe w Krakowie.
Temat: Czapski Józef (1896-1993)
Temat: Literatura polska - 20 w
Temat: Malarstwo polskie - 20 w
Hasło dodatkowe: Pilch, Anna (1960- ).
Hasło dodatkowe: Włodarczyk, Anna (1981- ).
Hasło dodatkowe: Antos, Janusz (1966- ). "Malowałbym martwe natury"
Hasło dodatkowe: Arkusz, Aleksandra (1981- ). Rola Józefa Czapskiego w poszukiwaniu "zaginionych" oficerów i żołnierzy w ZSRR
Hasło dodatkowe: Baranowa, Anna (1959- ). O rozbitku, który został mistrzem
Hasło dodatkowe: Bielak, Agnieszka. O przyjaźni Józefa Czapskiego i Joanny Pollakówny
Hasło dodatkowe: Budzałek, Anna. Przyglądając się sobie, patrząc na innych
Hasło dodatkowe: Fiut, Aleksander (1945- ). Powinowactwa nie tylko z wyboru: Józef Czapski i Czesław Miłosz
Hasło dodatkowe: Franaszek, Andrzej (1971- ). "Pątnik Zbigniew"
Hasło dodatkowe: Janiak, Agata. Korespondencja Józefa Czapskiego ze Stanisławem Vincenzem ze zbiorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich
Hasło dodatkowe: Jaworski, Piotr (archeologia). "Znowu poczułem, że to wciąż może żyć we mnie"
Hasło dodatkowe: Krakowiak, Małgorzata. "Bezsporny sens sztuki" według Józefa Czapskiego
Hasło dodatkowe: Kuczera-Chachulska, Bernadetta. Józef Czapski wobrc polskiej tradycji myśli o sztuce (wybrane zagadnienia)
Hasło dodatkowe: Mitzner, Piotr (1955- ). Antologia Czapskiego
Hasło dodatkowe: Paś, Monika. Pamiąki po Józefie Czapskim (1886-1993) przechowywane w zbiorach Działu Rzemiosła, Kultury Materialnej i Militariów Muzeum Narodowego w Krakowie
Hasło dodatkowe: Pawlus, Tomasz (filologia polska). Słuchając
Hasło dodatkowe: Pilch, Anna (1960- ). Józefa Czapskiego Patrząc i Czytając jako uzasadnienie metafizycznego porządku
Hasło dodatkowe: Reinhard-Chlanda, Małgorzata (1954- ). Europa w rodzinie Marii Czapskiej w obiektywie prof. Bronisława Kadera
Hasło dodatkowe: Solewski, Rafał (1969- ). "Patrząc" i "Wypatrując"
Hasło dodatkowe: Sucharski, Tadeusz (1959- ). Starobielsk parokrotnie, czyli Czapski i inni
Hasło dodatkowe: Włodarczyk, Anna (1981- ). Eksponat jako medium
Hasło dodatkowe: Wróbel, Józef (1956- ). Czapski i Rudnicki
Hasło dodatkowe: Zieliński, Jan (1952- ). Św. Jan Kasjan "o czystych szatach", nie zbrukanych błotem polityki (Hering) i "stara Żydówka, która zapomnieć nie chce i nie może" (Czapski)
Hasło dodatkowe: Uniwersytet Jagielloński. Wydawnictwo
ISBN: 978-83-233-4577-0
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 33200 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej