Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Magazyn
(1)
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Kaczan Anna. "Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Hasło dodatkowe: Gapiński, Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Hasło dodatkowe: Kościuk, Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Hasło dodatkowe: Kupisiński, Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
Hasło dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
Hasło dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Hasło dodatkowe: Smolińska, Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej