Sortowanie
Źródło opisu
Biblioteka Muzeum Narodowego
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Magazyn
(2)
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Block Wiesław (1968- ). Święty Marcin z Tours we franciszkańskiej literaturze XIII wieku
(1)
Bosko Janina. Ikonografia św. Marcina w sztuce sakralnej w Archidiecezji Warmińskiej
(1)
Czaplicka Ewa (teologia). Św. Marcin wzorem dla współczesnego żołnierza
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Golec Łukasz. Św. Marcin z Tours w Liturgii Mszalnej - treści teologiczne Formularza Mszalnego o św. Marcinie w wydaniach Mszału Rzymskiego z 1962 i 2002
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kopiczko Andrzej (1958- ). Patrocinia św. Marcina w Diecezji (Archidiecezji) Warmińskiej
(1)
Kowalczyk Marta (1976- ). Św. Marcin w doświadczeniach mistycznych średniowiecznych świętych - Mechtyldy z Magdeburga Gedrtrudy Wielkiej i bł. Doroty z Mątów
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Św. Marcin z Tours w obrzędowości i religijności ludowej na przykładach wybranych regionów w Polsce
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Laskowska Małgorzata (religia). Kult czy przedstawienie? Hagiologiczna interpretacja danych internetowych dotyczących św. Marcina z Tours
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Mikołajczak Sylwia (teologia)
(1)
Mikołajczak Sylwia (teologia). Święty Marcin - patron miasta Kętrzyn
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Mączka Ewelina Marta (1985- )
(1)
Mączka Ewelina Marta (1985- ). Postać św. Marcina na przykładzie przysłów polskich jako małej formy literackiej
(1)
Nawracała Tomasz (1974- ). Poznański święty Marcin: od przeszłości ku nowoczesności
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Parzych-Blakiewicz Katarzyna Anna (1968- ). Kult czy przedstawienie? Hagiologiczna interpretacja danych internetowych dotyczących św. Marcina z Tours
(1)
Piechocka-Kłos Maria (1977- )
(1)
Piechocka-Kłos Maria (1977- ). Kościoły pod wezwaniem świętego Marcina w Polsce
(1)
Ropiak Sławomir (1959- ). Postać świętego Marcina z Tours w wybranych polskojęzycznych pieśniach i śpiewach liturgicznych
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Towarek Piotr (1972- )
(1)
Towarek Piotr (1972- ). Św. Marcin z Tours w średniowiecznych propriach mszalnych. Zarys problematyki
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Marcin z Tours (św. ; ok. 316-397)
(1)
Obyczaje
(1)
Produkt regionalny
(1)
Święci i błogosławieni
(1)
Temat: czas
1001-
(1)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1401-
(1)
1501-
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
901-
(1)
Gatunek
Materiały konferencyjne
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Autor
Mączka Ewelina Marta (1985- ). Mikołajczak Sylwia (teologia). Piechocka-Kłos Maria (1977- ). Towarek Piotr (1972- ). Block Wiesław (1968- ). Święty Marcin z Tours we franciszkańskiej literaturze XIII wieku Bosko Janina. Ikonografia św. Marcina w sztuce sakralnej w Archidiecezji Warmińskiej Czaplicka Ewa (teologia). Św. Marcin wzorem dla współczesnego żołnierza Golec Łukasz. Św. Marcin z Tours w Liturgii Mszalnej - treści teologiczne Formularza Mszalnego o św. Marcinie w wydaniach Mszału Rzymskiego z 1962 i 2002 Kopiczko Andrzej (1958- ). Patrocinia św. Marcina w Diecezji (Archidiecezji) Warmińskiej Kowalczyk Marta (1976- ). Św. Marcin w doświadczeniach mistycznych średniowiecznych świętych - Mechtyldy z Magdeburga, Gedrtrudy Wielkiej i bł. Doroty z Mątów Kupisiński Zdzisław (1955- ). Św. Marcin z Tours w obrzędowości i religijności ludowej na przykładach wybranych regionów w Polsce Laskowska Małgorzata (religia). Kult czy przedstawienie? Hagiologiczna interpretacja danych internetowych dotyczących św. Marcina z Tours Mączka Ewelina Marta (1985- ). Postać św. Marcina na przykładzie przysłów polskich jako małej formy literackiej Mikołajczak Sylwia (teologia). Święty Marcin - patron miasta Kętrzyn Nawracała Tomasz (1974- ). Poznański święty Marcin: od przeszłości ku nowoczesności Parzych-Blakiewicz Katarzyna Anna (1968- ). Kult czy przedstawienie? Hagiologiczna interpretacja danych internetowych dotyczących św. Marcina z Tours Piechocka-Kłos Maria (1977- ). Kościoły pod wezwaniem świętego Marcina w Polsce Ropiak Sławomir (1959- ). Postać świętego Marcina z Tours w wybranych polskojęzycznych pieśniach i śpiewach liturgicznych Towarek Piotr (1972- ). Św. Marcin z Tours w średniowiecznych propriach mszalnych. Zarys problematyki
Indeks R0: BMNK
Publ. jest dokumentacją seminarium hagiologicznego o charaktererze interdyscyplinarnym, które odbywało się na Wydziale Teologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Bibliogr., netogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 36490 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Adamowski Jan Antoni (1948- ). Tymochowicz Mariola. Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej Gapski Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce Kaczan Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej Kościuk Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Indeks R0: BMNK
Bibliogr. przy art.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: II 32955 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej