Form of Work
Książki
(3)
Status
available
(3)
Branch
Magazyn
(3)
Author
Kiełbasa Antoni (1938-2010)
(3)
Adamowski Jan Antoni (1948- )
(1)
Bielak Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
(1)
Gapiński Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
(1)
Gapski Marcin Henryk. Zjadłbym konia z kopytami i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
(1)
Kaczan Anna. Wcoraj jagły dzisiaj jagły jak nie ma być człowiek ładny! Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
(1)
Kielbasa Antoni
(1)
Kiełbasa A
(1)
Kościuk Agnieszka. Fuszer sołoducha włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
(1)
Krukowski Piotr (historia). Menu cezarów czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
(1)
Kupisiński Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
(1)
Kurpiel Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
(1)
Lipelt Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
(1)
Maksymiuk-Pacek Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
(1)
Monies-Mizera Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
(1)
Orłowski Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
(1)
Pabian Barbara. Kiełbasa od Gierka kaszanka z PRL-u chleb geesowski czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
(1)
Schinkel Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
(1)
Sliwka Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
(1)
Smolińska Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
(1)
Stasiak-Cyran Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Tymochowicz Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
(1)
Wodzińska Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
(1)
Ławicka Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Cysterki
(1)
Drzeworyt niemiecki
(1)
Jadwiga
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Mecenat
(1)
Obyczaje
(1)
Opactwo Cystersów (Trzebnica)
(1)
Produkt regionalny
(1)
Święci i błogosławieni - biografie
(1)
Subject: time
1401-
(2)
1101-
(1)
1201-
(1)
1301-
(1)
1501-
(1)
1601-
(1)
1701-
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
4 results Filter
Authority data
Kiełbasa Antoni (1938-2010) (hasło formalne)
Kiełbasa Antoni 1938-2010 (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Kielbasa Antoni ; Kiełbasa A
No cover
Book
In basket
Autor: Kiełbasa Antoni (1938-2010)
Tytuł: Mecenat polskich ksień cysterek w Trzebnicy / Antoni Kiełbasa.
Adres wydawniczy: Trzebnica : [Wydawnictwo Salwator], 2010.
Opis fizyczny: 67 s. : il. kolor. ; 20 cm.
Uwaga: Bibliogr. s. 64-66.
Temat: Opactwo Cystersów Trzebnica
Temat: Cysterki - historia - Polska - 12-20 w
Temat: Mecenat - historia - Polska
ISBN: 978-83-7580-138-5
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. I 9149 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Autor: Kiełbasa Antoni (1938-2010)
Tytuł: Święta Jadwiga na drzeworytach z Legendy Większej świętej kobiety - Jadwigi księżnej Meranii, księżnej w Polsce i na Śląsku : faksymile z oryginału Konrada Baumgartena, Wrocław, 1504 r. / Antoni Kiełbasa.
Wydanie: [Wyd. 2].
Adres wydawniczy: Trzebnica, 2005.
Opis fizyczny: 96 s. : il. ; 20 cm.
Uwaga: Na s. tyt.: "Nowe wydanie z okazji Roku Jubileuszowego 2005: 75-lecia podniesienia biskupstwa wrocławskiego do rangi archidiecezji (1930-2005), 60-lecia Polskiej Administracji Kościelnej na Ziemiach Zachodnich i Północnych (1945-2005), 40-lecia ukazania się "Orędzia Pokoju" (1965-2005).
Temat: Jadwiga święta ; ok. 1179-1243 - ikonografia - 15 w
Temat: Drzeworyt niemiecki - tematyka - 15 w
Temat: Święci i błogosławieni - biografie
ISBN: 83-921281-3-3
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. I 9150 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz.
Adres wydawniczy: Lublin : Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018.
Opis fizyczny: 256 s. : il. ; 25 cm.
Uwaga: Bibliogr. przy art.
Uwaga: Streszcz. w jęz. ang. przy art.
Temat: Kuchnia regionalna - Polska
Temat: Kultura stołu - Polska
Temat: Obyczaje - Polska
Temat: Produkt regionalny - Polska
Hasło dodatkowe: Adamowski, Jan Antoni (1948- ).
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola.
Hasło dodatkowe: Bielak, Agata (1983- ). Motywacje ludowych nazw potraw z kartofli
Hasło dodatkowe: Gapiński, Bartłomiej (1982- ). Chleb w życiu codziennym społeczności wiejskiej
Hasło dodatkowe: Gapski, Marcin Henryk. "Zjadłbym konia z kopytami" i dlaczego tego nie zrobię - historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego. Wokół kosumpcji koniny w Polsce
Hasło dodatkowe: Kaczan, Anna. "Wcoraj jagły, dzisiaj jagły, jak nie ma być człowiek ładny!" Zastosowanie kaszy jaglanej w polskiej tradycji ludowej
Hasło dodatkowe: Kościuk, Agnieszka. Fuszer, sołoducha, włok... - pożywienie codzienne w przekazach mieszkańców Dubienki i okolic
Hasło dodatkowe: Krukowski, Piotr (historia). Menu cezarów, czyli o kulinariach w starożytnym Rzymie
Hasło dodatkowe: Kupisiński, Zdzisław (1955- ). Wpływ roku liturgicznego na kształtowanie tradycyjnego pożywienia w polskiej religijności ludowej
Hasło dodatkowe: Kurpiel, Anna (1985- ). Tradycyjna kuchnia dolnośląska - czyli jaka? Poszukiwanie kulinarnej tożsamości regionu po 1989 roku
Hasło dodatkowe: Lipelt, Robert (1962- ). Pożywienie ludności wiejskiej na pograniczu polsko-ruskim w końcu XIX wieku
Hasło dodatkowe: Ławicka, Agnieszka. Żydowska historia cebularza lubelskiego
Hasło dodatkowe: Maksymiuk-Pacek, Beata. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia)
Hasło dodatkowe: Monies-Mizera, Agnieszka. Semantyka pożywienia w folklorze tradycyjnym ziem polskich i Wysp Brytyjskich
Hasło dodatkowe: Orłowski, Dominik. Mleko i jego regionalne przetwórstwo w tradycyjnej kulturze ludowej a turystyka kulinarna
Hasło dodatkowe: Pabian, Barbara. Kiełbasa od Gierka, kaszanka z PRL-u, chleb geesowski, czyli o przejawach idealizowania minionej epoki i marketingowej grze na sentymentach
Hasło dodatkowe: Schinkel, Katarzyna. Kto pod Grunwaldem piwa nawarzył? Kreowanie obrazu tradycji w reklamach piwa
Hasło dodatkowe: Sliwka, Roman. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury
Hasło dodatkowe: Smolińska, Teresa. Stół weselny na Górnym Śląsku w procesie przemian
Hasło dodatkowe: Stasiak-Cyran, Marta. Próba rekonstrukcji modelu diety mieszkańców Lubelszczyzny w pierwszych wiekach naszej ery
Hasło dodatkowe: Tymochowicz, Mariola. Potrawa tradycyjna - czyli jaka? Próba zdefiniowania zakresu znaczeniowego pojęcia
Hasło dodatkowe: Wodzińska, Izabela (1981- ). Czy warto badać kulinarne dziedzictwo?
Hasło dodatkowe: Muzeum Lubelskie
ISBN: 978-83-61073-07-9
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. sygn. II 32955 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again